Διευκρίνιση του οίνου με ζελατίνη

μη καθαρισμένο και διαυγές κρασίΠροκειμένου να ελαφρυνθεί ο οίνος στο σπίτι χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, πολλοί οινοπνευματοποιούς χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους. Κάποιοι – προσθέστε πρωτεΐνη από ασπράδι στο κρασί, άλλοι προστατεύουν το ποτό σε δροσερό μέρος για αρκετούς μήνες. Αυτή η μέθοδος καθαρισμού είναι αναποτελεσματική και συχνά είναι απαραίτητο να γίνει μια δεύτερη διευκρίνιση, εξαιτίας της αλλαγής της γεύσης του τελικού ποτού.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ανοίξετε το κρασί χωρίς ανοιχτήρι;

Συχνά το λευκό κρασί διαυγάζεται, καθώς οξειδώνει κατά την επαφή με το οξυγόνο και τελικά γίνεται θολό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ένα ποτό που παρασκευάζεται από μια ποικιλία σταφυλιών από μοσχοκάρυδο. Για παράδειγμα, το κρασί από την ποικιλία “Citronny Magarach” γίνεται θολό για δύο μήνες μετά την παρασκευή.

Το κόκκινο ξηρό κρασί αποσαφηνίζεται καλύτερα με τη διευθέτηση. Με αυτή τη μέθοδο, αφαιρείτε το ελάχιστο υπόλοιπο από το κρασί. Τα λεπτά σωματίδια του δέρματος των σταφυλιών περικλείουν ολόκληρη τη γεύση του κόκκινου κρασιού.

Ανοιχτό λευκό κρασί

Το λευκό επιδόρπιο και ο ημικατεργασμένος οίνος μπορούν να διαυγαστούν με ζελατίνη εντός μιας ημέρας. Το ξηρό κρασί μπορεί να εισέλθει σε μια βίαιη αντίδραση, καθώς περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ. Αυτό το ποτό αναβοσβήνει σε 2 ώρες. Για να ελαφρύνετε το κρασί, χρειάζεστε:

  • θερμάνετε το δοχείο ποτού στη θερμοκρασία δωματίου.
  • αραιώστε ζελατίνη σε ζεστό νερό.
  • ανακατεύετε καλά το κρασί και ρίχνετε το διάλυμα ζελατίνης μέσα στο δοχείο.

Είναι απαραίτητο να χύσετε τη λύση ενώ το κρασί εξακολουθεί να κινείται. Για εμπιστοσύνη μετά την προσθήκη ζελατίνης, το ποτό αναμιγνύεται και πάλι. Για 100 λίτρα έτοιμου λευκού οίνου προσθέστε 10 g σε 15 g ζελατίνης.

Χημική αντίδραση

Αμέσως μετά την εφαρμογή της ζελατίνης, το κρασί θα γίνει ορατό. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζελατίνη αρχίζει να προσελκύει σωματίδια οξειδίων. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών αντίδρασης, μπορεί να σχηματιστεί ένα μικρό στρώμα αφρού στο δοχείο κρασιού, το οποίο θα πρέπει να αποστραγγιστεί μαζί με το ίζημα. Η ζελατίνη παύει να λειτουργεί 24 ώρες μετά την έναρξη της διευκρίνισης.

Για να γίνει η αντίδραση κανονικά, αφαιρέστε το κρασί σε ένα σκοτεινό δροσερό δωμάτιο. Σε μια μέρα, τραβήξτε το με ένα λεπτό κόσκινο και γάζα.

Το ίζημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ισχυρών ποτών. Το κρασί θα είναι πολύ πιο διαφανές από ότι μετά την εφαρμογή ως διαυγαστής λευκού αυγού. Η ζελατίνη δεν θα επηρεάσει τη γεύση του λευκού κρασιού και το χρώμα του ποτού θα γίνει διαφανές πορτοκαλί, το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και με τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων για αποσαφήνιση.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 48