Колко квадратни метра на хектар?

хектар земяЧесто трябва да измерваме площта на парче земя и да си спомним трескаво колко се съдържа в един хектар м2. Причините за това може да са много различни. Независимо дали искаме да купим дачи или да помислим сериозно да се заемем със селското стопанство, може би е необходимо да помогнем за решаването на училищната задача на детето.

Помнете основите

знания в училищеБазата за измерване на площта е квадратен метър. Това е квадрат, чиято дължина е равна на един метър.

Следващата единица за измерване в селското стопанство е тъкането. 100 квадратни метра. Това е и квадрат, чиято страна е 10 метра.

И третата единица за измерване е хектар. Това отново е квадрат, чиято страна е 100 метра. Колко квадратни метра на един хектар е лесно да се брои. Отговорът е 10 000 метра.

Сега не е трудно да се изчисли колко акра в 1 хектар – точно 100

Къде да приложим какво?

Защо се нуждаем от различни мерни единици за една и съща област? Не е ли по-лесно да измервате всичко, например квадратни метри? Не, не е по-лесно.

Квадратен метър се използва за измерване на жилищни райони (апартаменти, къщи, стаи), както и площта на помощни ферми: навеси, свине, пилешки копита и др.

размер на обектите в акраАко се изисква да се измери парцела на помощно стопанство, като например градина или градина, най-разумно е да се приложи такава мерна единица като тъкане. Средният размер на частната земя в нашата страна е 5 хектара. Доколкото е по-лесно да си представим, отколкото 500 квадратни метра.

Хектарът е мерна единица за тези, които искат да се занимават професионално със земеделието.

пшенично полеПредставете си ситуацията. Решихте да отглеждате пшеница. Направете това на няколкостотин квадратни метра, просто не печели. Смята се, че за отглеждането на всяка култура има минимална и максимална площ, която трябва да се третира. Например, една и съща пшеница – от 100 хектара.

Ако започнете да отглеждате дадена култура на място, по-малко от препоръчания минимум, тогава ще загубите.

Същото с другите култури. Ако решите да закупите сайт за отглеждане на плодове и зеленчуци след работа, тогава вашата единица мярка е стотици. Но ако отглеждането на селскостопански продукти е основната работа за вас, ако сте готови да закупят земеделска техника и повече, така че трябва да се направи, а след това си мерна единица – ха. Между другото, при закупуване на селскостопанска техника, познаване на измервателните единици на района, ще ви трябва отново. В крайна сметка, такава техника като трактор и комбайн, разхода на гориво и производителност се измерва като времето на третираната зона, и тук отново са полезни знания за колко метра на хектар.

Къде отговарят всички мерни единици?

измерване в хектариВсъщност има много такива примери. Но тук ще разгледаме един, най-близо до селскостопанската тема.

Представете си, че сте закупили парче земя извън града, да речем на 10 хектара. И решили да направят градинска асоциация или вилно селище на тази територия. Всеки сайт ще имате 5 хектара. За да изчислите броя на сайтовете, от които се нуждаете, както и броячи, стотици и хектари.

измерване в тъканетоСмятате ли, че е достатъчно да се оцени: един хектар е колко акра? И къде ще имате пътища? Ще имате ли преплитания между частите на границата? Къде ще отидат комуникациите (газ, вода, електричество)?

Съответно се оказва, че:

  • в хектари ще изчислите целия парцел;
  • в тъкането, разпределенията, които ще продадете;
  • в квадратни метри ще се считат за комуникации.

Така че, на плана на вашия бизнес проект ще бъдат и трите измервателни единици на района.

Измерване на площта на полето с навигатор за автомобил – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1