10 източника на полезен протеин за хранене на кокошки по време на пресяване

пилета на двора на услугатаПо време на първата птица, пилетата пускат перата си в цялата кокошка в такива числа, че може да се предположи, че е съществувал хищник. Някои птици веднага почти пълнят, докато в други признаците на момичетата едва ли могат да се видят. Обикновено първата промяна на оперението се наблюдава при пилетата през есента на възраст около 18 месеца и се извършва по-бързо от следващите молци. Това е абсолютно нормален процес и няма причина да се притеснявате – есенният мулец показва, че пилетата се готвят за зимата.

Пилетата разпространяват пера, когато станат студени. По този начин те се опитват да запазят въздуха, затоплен от тялото, между повърхността на кожата и перата – това създава един вид буфер, за да се предпази от студа. Ако перата са стари, счупени или мръсни, птиците не могат да ги пух и, така сменяне на перата преди зимата – това е гаранция, че пилетата не замръзват поради новата оперението.

пилеПера пилета около 90% протеин (в действителност, те са оформени от кератин – същите протеинови влакна, които съставляват коса, нокти и копита на другите животни), 8% от водата, а останалата част – това е водонеразтворими мазнини. Ето защо, като добавите малки количества протеини към дажбата на пилетата по време на сезона на птиците, ще им помогнете да отглеждат нови пера, за да се подготвят за зимните настинки по-бързо.

Като правило, пилета получават необходимото количество протеин с високо качество балансирана храна за кокошки носачки, както и допълнителна храна, че птиците обикновено се намират – бръмбари, червеи, охлюви, скакалци, змии, гущери, жаби. В допълнение, има много протеинови растения, които могат да бъдат давани на пилета като лечебно средство през цялата година, но това е особено полезно по време на есенното зачервяване.

пилетата търсят витаминиПо време на сезона на печене, малко количество естествен деликатес, богати на протеини, ще бъде много полезно за пилетата, въпреки че някои съветват да се промени през този период специални храни с високо съдържание на протеини.

Не забравяйте, че броят на третиранията трябва да бъде ограничен – не повече от 10% от общия обем на диетата.

Ето списък на 10 богати източника на протеини, които използвам като полезно лечение за кокошки по време на пресяване.

яйца

варени яйцаВарени яйца са изключително богат източник на протеини, освен това пилетата много ги обичат. Можете, разбира се, да давате птици и сурови яйца, но това може да доведе до непредвидени последици, така че все още ви съветвам да сваряте яйцата добре за безопасност.

Месо от домашни птици

пилешко месо

Варено пилешко или пуешко месо също съдържа голямо количество протеин. Можете дори да давате на птиците цял труп – в случая на пилетата, не е нужно да се притеснявате, че те ще бъдат смазани от натрошени кости, както често се случва с кучета или котки. Можете също да третирате пилетата с странични продукти, останали от пуйка след празника.

месо

варено говеждо месоПилетата могат да получат парчета говеждо, агнешко, свинско или костно месо, както и странични продукти. Месото може да се използва в сурова или варена форма. В края на краищата те също ядат сурово месо, когато успяват да хванат малки птици или мишки.

риба

варена рибаРибата под всякаква форма – сурова, варена или под формата на консервирана храна – е богат източник на белтъчини, необходими на пилетата по време на пресяване. Можете да им дадете цяла риба – заедно с главата, вътрешностите и костите. Пилетата много обичат рибата! Консервираната риба тон или скумрия също е полезен протеинов деликатес.

миди

мекотелитеМекотели, месо и вътрешности на омари, скариди, раци – в сурова или варена форма.

Брашно червеи

брашно червеиСухи брашна – един от най-добрите източници на висококачествен протеин. Пилета от тях просто луд! Ако имате желание, можете да отглеждате брашно от червеи вкъщи.

Ядки и семена

слънчогледови семенаСемената са друг богат източник на протеини. Пресни или сушени тиквени семки, белени или инлейни слънчогледови семки са отлични възможности за пилета. Като храна можете да използвате и нарязани ядки – бадеми, фъстъци, орехи. Просто не давайте на пилетата осолени слънчогледови семки или ядки.

овес

овесОвесът може да се дава на пилета в сурова или варена форма като природна добавка към протеин, която птиците наистина харесват. Целият овес и овесена каша са полезни.

кълнове

покълнали семенаПокълнали зърна и бобови растения – една от най-любимите деликатеси при пилетата, която съдържа много висококачествени протеини. Боб, грах, леща са отличен избор. Отглеждането на разсад е лесен и надежден начин да се осигурят кокошки с допълнителен източник на протеини.

Храна за пилета

пилешки храниХраната, която обикновено се подава на пилета през първите осем седмици от живота, съдържа много повече протеини, отколкото храната за слоевете. Аз не бих заменил изцяло храната на възрастни кокошки или кокошки носачки, дори и по време на пресяване. По мое мнение, най-добрият вариант – това е, за да добавите част от частично захранването с пакет за пилета (което със сигурност вляво) с нормална емисия сънна кокошките, или да го смесват с храната за кокошки носачки.

Сега знаете за някои богати източници на полезни протеини за кокошки по време на moult. Не се паникьосвайте, когато виждате пера навсякъде, а само редовно изхранвайте птиците с протеинови добавки.

Още една забележка: Чух, че някои препоръчват по време на молтата да дадат на котешката храна пилета, защото има много протеини. Лично аз не го съветвам. Котешка храна е за котки, а не за пилета. По-добре е да купите вашите птици няколко кутии сардини или друга консервирана риба – не само ще бъде по-полезна, но и по-евтина!

Мулт кокошки – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − 67 =