Чувате ли това, което чувам? Всичко за слуха на пилетата

кокошката има добро слушанеПилетата слушат, както и хората. Те имат две уши – по една от всяка страна на главата, мембрани, външно, средно и вътрешно ухо, като нашето. Те могат да улавят звукови вълни и да ги предават на вътрешното ухо.

ушите са покрити с пераУшите при пилетата са практически невидими, тъй като са покрити с пера. Обикновено лобките на ушите обикновено се различават добре. Мит е, че цветът на ушите при пилета може да се определи цвета на яйцата, макар че често, наистина, пилета с бели листа са бели яйца, с червеникаво-кафяв – кафяви. Въпреки това, при пилетата от американската порода, носещи сини яйца, лобовете на ушите изобщо не са толкова цветни!

сини яйцаЗа разлика от хората, които са склонни да се влошат с възрастта, пилетата могат да поправят увредените слухови клетки, така че слуха им остава добър през целия живот. За пилетата това е жизнено важно, тъй като те са на нисък етап от хранителната верига и всеки сигнал за подхода на хищник е от решаващо значение за птицата. Вярно е, че пилетата могат да видят колко далеч е източникът на звука, съдейки колко дълго този звук стига до ушите им.

кокошка с пилетаПилетата, докато са в яйцето, са в състояние да чуят кокошката кокошка. Ембрионът започва да събира звуци около 12-ия ден от инкубационния период. Едва ли люпене, пилето вече реагира на звуците, които пилето прави, търси семена или бъгове в земята. И ако докоснете пръста си близо до фуража, пилето от птицата ще побърза да проучи това място.

Въз основа на моя личен опит, открих, че пилетата не се интересуват от силни шумове. Те дори не се страхуват от фойерверки. И когато преди няколко години построих пилешки копър, използвайки електрически инструмент, те дори не мигнаха окото. Но парче платно, което се извива от вятъра над главите им, ги прави панически. Моята теория е, че по-силни звуци, не причиняват кокошки заедно с опасност, но звукът на пляскаше платно напомнят пляскаше криле на орел, бухал или орел.

Изглежда, че пилетата обичат да слушат класическата музика. Резултатите от изследването са накарали някои търговски ферми да включат класически произведения в пилешките кофи. Те вярват, че това успокоява господствуващите кокошки в опаковката и следователно броят на поведенческите проблеми намалява. Освен това подобна музика влияе благоприятно върху броя (и размера) на яйцата при кокошките носачки. Така нарежете Моцарт и се пригответе за събиране на яйца!

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =