Изкривяване на клюна при пилета – причини и методи на лечение

пиле с кръстосан човкаКръстният или ножично оформен клюн е вид деформация, която понякога се среща при пилета. Вместо нормалното развитие на горната и долната част на клюна започва да расте в обратна посока, което значително усложнява яденето на птица. Не е необходимо веднага да издържите пилето със смъртна присъда. Има няколко начина, по които трябва да се опитате да дадете на птицата шанс да оцелее и да продължи да расте.

Какво е ножичен клюн?

ножов клюнНожица или кръстосано клюн е физическа деформация, която може да се открие при някои пилета, обикновено на един месец. Поради факта, че горната и долната част на клюна расте в различни посоки, храната може да падне от него, преди пилето има време да го погълне, така че птицата става трудно да се яде и да пие. Това не е заразна болест и няма да има голямо влияние върху цялостното състояние на пилето, ако има достатъчно храна и вода.

Причини и симптоми на заболяването

Причините за деформация на човката могат да бъдат:

  • наследственост, травма на черепа, поради което горната и долната част на клюна започват да растат с различни темпове;
  • Неправилна температура на инкубация.

здраво пилеИзкривяването на клюна може да бъде причинено от неправилното разположение на пилето в инкубационния период – нормалната поза се счита, когато главата му е под едно от крилата. В редки случаи заболяването на черния дроб може също да причини деформация на човката и ноктите. Интересно е, че пилетата, излюпващи кокошката, е много по-малко вероятно да се появят с извит човка.

Няма да можете да откривате деформацията на човката по време на инкубационния период, но на възраст от 1-2 седмици този дефект става забележим. Друг симптом е забавянето в растежа. Ако след малко (повече от една или две) седмици от живота му се появява нож във формата на ножица, тогава причината може да е недостиг на необходимите хранителни вещества.

Липсата на калций, фолиева киселина и витамин D води до смущения в нормалното развитие на пилетата.

Въпреки това, ако деформираният чоп се наблюдава само при една пиле, най-вероятно това се дължи на проблемите на инкубационния период.

В повечето случаи пилетата с деформирани човки изяждат по-малко и пият по-малко. Те се нуждаят от много повече време за ядене и пиене. По тази причина те са склонни да растат по-бавно и да не стават добри слоеве.

Методи на лечение

изкривяването на клюнаЗа съжаление, няма традиционни методи за лечение на деформация в човката при пилетата. В особено тежки случаи кривината се развива бързо с течение на времето, но при малки деформации птиците могат да имат нормален дълъг живот. Ако имате пиле с кръстосано клюн, сравнете го възможно най-често с други пиленца. Ако подозирате, че няма достатъчно храна, опитайте да го хранете отделно от другите птици.

Какво може да помогне:

  1. Зашиването на краищата на човката с шкурка или пила за ноктите ще помогне да се затваря по-добре.
  2. Някои хора съветват използването на инструмент за смилане на Dremel за шлайфане на човка, но фактът е, че пилетата са много уплашени от тази процедура. Най-добрият вариант – ножици за нокти, които се използват от собствениците на кучета.
  3. Без значение какъв метод на лечение на клюна от пилето или кокошката, който използвате, не забравяйте да се поддържа царевично нишесте – то бързо ще спре кървенето, ако случайно ще докосне в кръвоносен съд.
  4. Преди хранене раздробявайте храната и я разреждайте с топла вода или малко количество кисело мляко, така че пилето може да извади фуража с човката и да не го кълне.
  5. Дайте на болните пилета достатъчно количество храна с високо съдържание на протеини – натрошени яйца, брашно, семена и др. Това ще допринесе за нормалното развитие на човката при птиците.
  6. Повдигнете коритото до ниво, където ще бъде удобно за болни пилета да вземат храна оттам – разстоянието между човката и храната трябва да бъде минимално.
  7. Човките на пилета непрекъснато се разрастват, така че от време на време те ги зашиват – те ги носят от една страна на друга на земята. Пилетата с ножици с форма на ножица ще им бъде трудно да направят това, но поставянето на част от пистите с павета или камъни може значително да улесни процедурата за шиене. отглеждано пиле

предотвратяване

За да се предотврати появата на болни пилета в бъдеще, не позволявайте яйцата да се излюпват от пилета с деформирани човки, както и от кокошките, чиито яйца са излюпени от болните пилета. Използвайте само качествен инкубатор и внимателно следете температурата в него. Хранете пилетата си с балансирана диета и ограничавайте количеството на третиранията, ако планирате да използвате яйцата за разплод в инкубатор. здрави пилета

Докато пилетата с деформирани човки получават достатъчно храна и течност, те могат да живеят доста нормално. Не забравяйте, че тези птици не могат да ядат и да се гърчат като здрави пилета, така че просто не обръщайте внимание на различията в тяхното съществуване, включително бавно натрупване на тегло и мръсотия. Също така трябва да имате предвид, че здравите птици често могат да атакуват здрави кокошки с извити човки, затова бъдете внимателни и спрете всякакви прояви на агресия.

Пораждайте здрави пилета – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − 91 =