Осем токсични растения, които не могат да се използват в птицевъдството

кокошки в стопанствотоПовечето билки са от полза за здравето на хората и животните. Ето защо много от тях се използват за лечение и профилактика на различни заболявания. Аз отглеждам пилета и използвам разнообразие от билки в моята ферма. Растенията не са само храна за птици. Те са и компонент на жизнената среда. Предпочитам добре познатите кулинарни билки – абсолютно безопасни и годни за консумация.

Но някои растения са токсични за пилетата (както за хората). Има случаи, при които използването на лечебни и полезни билки в твърде големи дози води до заболявания и дори смърт.

Аз не правя научни изследвания, нямам ветеринарно или медицинско образование. Затова реших, че предпазливостта никога няма да бъде излишна. Напълно изоставих използването на материали и инструменти в птицевъдната индустрия, които могат да предизвикат проблеми с моите домашни любимци.

Ако на някоя стока виждаме етикета “зеленчуков” или “естествен”, това не означава, че е абсолютно безопасно. Пилето е доста малко домашно птиче. Няма да полага много усилия, за да навреди на здравето й.

Бъдете внимателни с етеричните масла

Етеричните масла често се използват не по предназначение или в твърде големи количества. Особено, ако човек няма информация за употребата и точните дозировки. Затова винаги предпочитам пресни или сушени билки.

Някои от опасните растения могат да бъдат намерени в много видове продукти от домашни птици. Поради това е необходимо винаги внимателно да се проверява списъкът на съставките преди закупуване на растителни хранителни добавки за пилета.

Аз избягвам използването на инструменти и материали за изграждането на домашни птици, които съдържат потенциално вредни съставки. Тъй като пилетата могат да кълват дори и ядливите предмети, вредните вещества в техния състав могат да навредят на здравето на птицата.

Ето списък на някои токсични растения, които отказвам да използвам. Те могат да причинят симптоми на доста сериозни заболявания в птицата и в най-лошия случай – да доведат до смърт.

8 потенциално вредни растения

черен оманComfrey е билка, която често причинява диария, чернодробна недостатъчност. По-добре е да се даде предимство на външната употреба на това растение за отстраняване на отока, заздравяване на рани. Въпреки че много собственици погрешно убеждават, че кофрето е храна за пиле.

евкалиптЕвкалипт – не сам по себе си опасен. Но може да има спори на аспергилоза – гъбички, което води до изчезване на различни видове птици, включително пилета и патици. В допълнение, концентрираното евкалиптово масло е токсично за хората и животните.

напръстникDigitalis е билка, която може да доведе до сърдечна недостатъчност.

коне коприваКопривата коприва – растение от семейство Solanaceae, има отрицателно въздействие върху централната нервна система.

бласкунМентовото блато – е токсично за черния дроб, води до бъбречна недостатъчност, понякога – до смърт.

вратигаTansy – може да предизвика диария, чернодробно заболяване, смърт.

вечнозелени растенияGrushanka – причината за ендокринните разстройства в тялото.

див пелинПелинът засяга нервната система и може да доведе до припадъци.

ароматна смесКонфети за къща е ароматна смес. Той включва невен, розови листенца, лайка, мента, ехинацея и други безопасни билки. С тази смес можете да запазите приятна миризма в кокошката. Тя ви позволява да се изплаши вредители, благоприятно засяга птицата.

Игли за кокошки – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 7 =