Причините за появата на необичайни яйца при пилетата

яйца с различни формиЯйца в корпуса с мека, малки яйца без жълтъка, яйцето с деформирано черупка или на петна. Аз често задават въпроси (и изгонени всякакви ужасни картини в моя адрес на електронна поща) на причините за появата на необичайни кокоши яйца – с конуси, копчета, с малки петна, пъстри мека черупка. В повечето случаи това не е причина за безпокойство.

Въпреки, че гледката на яйца често се предприемат, за да се прецени състоянието на пилетата – здрави птици се хранят с благоприятен балансирана храна и яйца са едно и също познато правилната форма, се появяват понякога необичайни яйца може да се разглежда съвсем нормални. Човек трябва само да се тревожи за това, когато това се случва през цялото време, като причината може да се крие в сериозни здравословни проблеми.

Затова реших да опиша някои от най-типичните и не-опасни видове необичайни пилешки яйца.

Малки яйца без жълтък

малко яйцеТова са яйцата с размер на малка топка, която често се среща в млади слоеве. Причината за появата им е, че обвивката се формира около яйцето без жълтъка и обгражда само протеина, така че размерът на яйцата е толкова малък. Това е доста често явление сред младите слоеве, преди тялото им да достигне пубертета. Такива яйца са по-добре да се ядат, отколкото да се опитат да отстранят пилетата от тях – дори ако имат жълтъци вътре, пространството вътре в черупката е твърде малко за нормалното развитие на ембриона.

Яйца с двоен жълтък

два жълтъка в едно яйцеКогато двата жълтъка са твърде близки заедно в яйчника, понякога те са едновременно покрити с един протеин (и черупката), в резултат на което се образува доста голямо яйце. По принцип двойният жълтък в яйцето не е причина за безпокойство, така че ако кокошката ви носи винаги такива яйца, просто ще затворя очите ви. Няма потенциална опасност за здравето на пилетата, освен това яйцата с двоен жълтък – прекрасна храна.

Яйца в петна

яйца в петнаКогато яйцето се движи по протежение на яйцеклетката, тя се завърта. Ако въртенето е прекалено бързо, яйцето може да има “замъглено” изображение. Ако яйцето се движи бавно, тогава върху него се появяват малки импрегнации на пигмента. Много породи пилета (особено Veljmer) редовно гледат яйцата в петна. Това е един от най-красивите видове яйца и те изглеждат страхотно на масата за хранене.

Яйца с бели рафтове на черупката

нанасяне на креда върху яйцеФините бели частици върху яйцата не са нищо повече от отлагането на калций. Ако във вакуума има различни видове частици, от които се образуват черупките, започва да се отделя калций, за да ги свърже. Това води до образуването на бели отлагания върху черупката. Те са добре почистени с нокът, след което могат да се ядат яйца.

Яйца с набръчкани или оребрени черупки

оребрена черупкаПоявата на такива яйца е често срещана при по-квалифицирани кокошки носачки. Това може да бъде причинено от стреса по време на полагането на яйца поради силен лай на куче, хищник хищник, гръмотевична буря и други дразнители. Въпреки, че от естетична гледна точка такива яйца не могат да се нарекат красиви, те могат успешно да се консумират като храна.

Яйца с мека черупка

мека черупкаОбикновено такива яйца се появяват поради липса на калций в храната, въпреки че може да има други причини, например, излишък на спанак в храната. Не бих рискувал да взема такива яйца с меки черупки, тъй като те са лишени от първата линия на защита от бактериите, които влизат в яйцето – черупката.

Яйца без черупки

Единственото изключение от списъка на безопасни необичайни видове яйца може да бъде яйцата без черупки. Може би трябваше да чуете за тях. В продължение на седем години съм отглеждал пилета и никога не съм срещал такъв проблем. Но знам със сигурност, че това не е смъртна присъда за кокошка, както може би сте чули или чели някъде.

Въпреки това е опасно да се яде такива яйца.

Всъщност те не са истински яйца – това е мека маса, подобна на каучук, която понякога пилето се приближава до края на цикъла. Според много експерти в областта на птицевъдството, тези като яйца всъщност са част от репродуктивната система, в която нещо се нарушава. В резултат на това те се екскретират от тялото през яйчниците.

Като правило, след появата на такива яйца, пилетата вече не бързат.

Необичайни яйца – това обикновено е случаен феномен, в който няма нищо ужасно. По-добре е обаче да се запознаете с полезна информация … само за всеки случай.

Видео за правилното хранене на пилетата, за да се спре разрязването на яйцата

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 65