Да се ​​научиш да се грижиш за гарденията вкъщи

Посадена гарденияна култураGardenia е корен или жасмин – един от най-красивите закрити растения. Но ако гардения се засели на прозореца, грижите вкъщи трябва да бъдат постоянни и много внимателни.

В природата тази култура образува големи храсти или дори дървета. По време на цъфтежа, те разпространяват голям аромат на много метри наоколо, а най-буйните божури и рози могат да завидят цветята на гардения.

Първите истории за невероятните градинари, декорирайки камерите на китайските императори, принадлежат на династията Сон, която съществува преди около хиляда години. Въпреки, че градинарите могат да се проявят изцяло в двореца, дори градинарите се опитаха да постигнат максимално буйна цъфтеж, без да позволяват растежа на короната. Така че гардения станаха зрелищни миниатюрни бонсай. В Европа, където културата се появи за първи път през втората половина на 18-ти век, тя също бе ограничена в растежа с помощта на рязане и оформяне на короната.

Как да се грижим за гарденията у дома? Този въпрос не дава почивка на модерните цветари, които решават да украсят колекцията си с невероятно, но причудливо цвете.

Капризна гардения у домаДнес, в допълнение към тези методи, производителите на цветя разполагат със специално разработени вътрешни сортове. Тези растения са сравнително малки по размер, а грижите за гардения по отношение на подрязването са малко по-лесни, но все пак културата не престава да бъде трудна и сложна.

Условия за поддръжка и характеристики на грижите за закрита гардения у дома

Отличен чувства гардения на прозореца на юг или запад

Художествено оформяне идва от Югоизточна Азия в природата предпочитат да живеят в топли, подкиселява нужди, газираните почви, той обича слънцето, но в средата на деня може да страда от прекалено ярки лъчи.

Оптималното разположение на саксии с гардения е прозорците с южно или западно изложение. Вярно е, че в първия случай, особено през лятото, заводът ще трябва да бъде защитен от изгарящи лъчи. През зимата градинацията не е ограничена в “слънчеви бани”, а напротив, тя се поставя на най-слънчевите места.

Подобно на много вечнозелени видове, закритата гардения има своя собствена гама от температури, които са удобни за растеж и цъфтеж:

  1. През лятото през деня въздухът в стаята може да се затопли до 21-24 ° C, а през нощта леко да се охлади до 15-18 ° С.
  2. През зимата грижите за цветната градинация у дома се променят, а температурата в стаята пада до 16 ° С. Минимално е позволено да се охлажда стаята до 10 ° С.

За поддържане на необходимата температура за растенията може да се вентилира, но не трябва да позволявате на цветето да попадне под потока студен въздух. Това ще се отрази негативно върху образуването на пъпки, а в някои случаи гарденията просто изхвърля наличните цветя и цветните пъпки изсъхват.

Също толкова неприятен ефект може да се наблюдава, ако помещението не е достатъчно влажно и горещо. За да се насити въздуха в близост до растенията с водна пара, то е възможно да се използват уреди или поставите саксията в кофа на разширени глина, намокрена, така че корените не са имали директен контакт с вода.

При липса на влага във въздуха, градинацията капки листаЗа поддържане на здравето и свежестта на листата:

  • използвайте редовно напояване на короната с топла филтрирана вода;
  • избършете листовите плочи с влажна кърпа;
  • когато се грижат за гардения, те подреждат топъл душ, който не позволява субстрата да се намокри в съда.

Поливане и торене на гардения с домашни грижи

Горната превръзка Gardenia се извършваПрез пролетта и лятото почвата се поддържа влажна, но не позволява влагата да се натрупва в тигана под гърнето. Този режим на поливане помага на гарденията да поддържа силата си по време на активна растителност и цъфтеж. През студения сезон, поливането се намалява. Това се дължи на почти пълно преустановяване на растежа на цветята и намаляване на нуждата от влага. Ако у дома, докато се грижите за стаята на гардения, не вземайте предвид тази особеност на растението, има риск от загуба на цветето поради разпадане на периферните корени и разпространението на инфекцията. 

Тъй като гарденията се чувства добре в подкиселена почва, малко количество лимонена киселина може да бъде периодично добавено към напоителната вода. Само няколко капки на литър топла вода ще подобрят усвояването на хранителните вещества от почвата.

С подходяща грижа растението ще се радва на изобилие от цъфтежПо-удобно и по-разумно е да се използват сложни смеси и продукти за цъфтеж, както и аранжирани гардения. Такова превръзка се извършва съгласно инструкциите към конкретния агент. Но заедно с попълването на хранителния състав на почвата за гардении, е полезно да се организира седмично листно покритие с микроелементи. Дори през зимата, растението ще се възползва от такава процедура, ако има признаци на хлороза на листата.Но само приемането на минерали от почвата не е достатъчно, така че трябва да се хранят. Правете това само през пролетта-лятото, 4-6 седмици след трансплантацията.

Грижата след гардения има свои собствени характеристики. Засадените за продажба растения са засадени в почвата, наситени с торове с продължително действие, затова дълго и без допълнително почвено торене цъфтят целия вегетативен период.

Но ако това е в дългосрочен гардения прекалено влажна торфена смес, или корените му са така оплетени, буца пръст, така че корените стърчащи дренажни отвори, е необходимо да се предприемат спешни мерки за гардения и неговото спасяване грижата. И тук не можете да правите без трансплантация, която се извършва през пролетта преди началото на активния растеж.

Трансплантация и други мерки за грижа за гардения

Цветът трябва спешно да бъде трансплантиранЗнак за необходимостта от трансплантиране на гардения в нов пот е пълното преплитане на земната кома с тънка мрежа от корени.

Това означава, че:

  • доставката на почвата скоро ще бъде недостатъчна за пълното развитие и разцвет на храста;
  • Заводът ще спре растежа си, декоративността му ще намалее значително;
  • Gardenia ще станат по-малко цъфтящи или напълно ще откажат да отварят пъпки.

Прехвърляне на гардения и по-просторен саксияТрансплантацията се прави чрез леко подвижване на бучка в по-голям съд. Свободното пространство е покрито с прясна почва за гардения или азалии. Ако трансбордирането се извършва при спешни грижи за гардения след покупката, цветята, които се предлагат на короната, трябва да бъдат отсечени, така че да не изчерпват вече отслабения образец.

Подрязването спомага за поддържането на гардения в приемлива форма за жилищни условия. За prishchipivat или отрязани излишните клонки започва с втората година от живота на цветето. Страхувайте се от такива като на снимката, грижата за гардения вкъщи не си заслужава.

Утринните цветя трябва да бъдат нарязаниСлед изсъхване, цветята трябва да бъдат отрязани, изсушени или прераснати стъбла са отстранени.

Тъй като пъпките се полагат върху върховете на нови клони, оформянето на короната предизвиква разклоняване на издънките и същевременно помага да се постави бъдещето на буйна и дълъг цъфтеж.

Отрязаните части на клоните могат да се използват за вкореняване. Резени с няколко листа на няколко сантиметра са потопени във вода, където се добавя малко корен стимулант. След появата на собствените си корени, младата гардения се трансплантира в лек хранителен субстрат. С правилната грижа у дома ще зарадва гардения през следващата година.

Как да хапнем капризна гардения – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 − 50 =