Кацане на открито на слънчеви нарциси

цветни нарциси върху цветното леглоВ света на градинарите невероятно популярни пролетта и нежните нарциси, засаждане и грижи на открито място зад които са доста прости. Интересно е, че едно непретенциозно цвете е подходящо както за отглеждане на цветни лехи и парцели, така и за декориране на первази на апартаменти. Разбира се, нарциси имат някои характеристики на засаждане и последваща грижа.

Описание на пролетни цветя

първите цветя на пролеттаНарцис принадлежи към семейството на амарил и е многогодишно, което е забележително поради своята устойчивост на замръзване, болести и други неблагоприятни условия. В допълнение, цветът е неизискващ за състава на почвата, местообитанието, влажността, осветлението. Rusty може да навсякъде.

Нарцис се отличава с цъфтежа в началото на пролетта и арома, напомнящ на миризмата на мед. Бубите често имат бял или жълт оттенък. Дължината на дръжките варира от 25 до 40 см. Листата са тесни, изправени и удължени.

Има много видове и сортове нарцис. В същото време, те се различават не само по външния вид, но и в периода на цъфтеж. Ето защо, когато избирате култура, трябва внимателно да проверите опаковката. Средно нарцисът цъфтява 10-14 дни. Ако умело подхождате към засаждането и декорирането на цветното легло, можете да наблюдавате цъфтежа на различни сортове от последните дни на март до края на пролетта.

Подготовка за засаждане

приготвяне на крушки за засаждане

В началния етап засаждането и грижите на открито за нарциси започват с подготовка, която включва следните стъпки:

  1. Избиране на местоположение. Наркотиците се характеризират с способността си да се адаптират към всякакви условия, така че те могат да бъдат засадени както в сянка, така и в открития слънчев район. Обаче, струва си да се изясни, че при директни лъчи растението дава повече пъпки и като цяло се чувства много по-добре. Също така е необходимо да се грижите за защита от течения. На едно място растението може да живее до 5 години.
  2. Ground. Почвата за нарциси трябва да има отлична пропускливост на въздуха, отлично е да премине влага. Заводът не харесва застояла вода. Оптимален вариант ще бъде глинеста почва с неутрална киселинност. Приблизително 3 месеца преди засаждането ще е необходимо да се изкопае до дълбочина 35 см и да се култивира мястото. Добавете 3-4 кг компост, торф. С пясъчна почва може да се използва глина с хумус и тежката почва може да се разреди с груб пясък от 20 кг на 1 кв. Км. м.

Наркотиците не толерират тора, поради което като тор неговото използване е неприемливо. Единствената опция е да го направите най-малко една година преди кацане на избрания сайт.

В допълнение, експертите препоръчват какво да се хранят нарциси през пролетта. Подходящи минерални състави в пропорции:

  • поташ торове – 1 супена лъжица. л. на 1 квадрат. m;
  • “Agricola за цъфтящи растения” – 1 супена лъжица. л. на 1 квадрат. m;
  • суперфосфат – 2 супени лъжици. л. на 1 квадрат. м.

Можете да прилагате торове през есента, най-важното е, че са изминали най-малко 30 дни преди времето на засаждане.

приземяване

засаждане на крушки от нарцисиПреди да засадите, трябва да решите кога най-добре да насаждате нарциси. Най-добрите седмици се считат за първите седмици на септември, края на лятото. Но освен това трябва да се съсредоточите върху климата на развиващия се регион.

Общо условие, което изисква ефективност, е индексът на температурата на почвата в рамките на + 8 ° + 10 ° C, който не се премества от тези марки за най-малко 2 седмици. Преди замръзване на почвата, луковиците трябва да имат време да започнат корените си, но не се развиват.

Що се отнася до момента, дали е възможно да се засаждат нарциси през пролетта, тук мненията се различават. Като цяло, засаждането е допустимо, но има голям риск растенията да са слаби. При такава култивация крушката ще узрее по-късно и цъфтежът вероятно ще закъснее. В този случай Април се счита за най-доброто време за засаждане на луковици. В този случай засаждането на пролетта в земята трябва да се извършва само след падането на снега и нагряването на въздуха до + 7 ° С.

След това ще трябва да закупите качествен материал. В магазина могат да се купят луковици, а вие трябва да обърнете внимание на целостта и отсъствието на изгнили части. Необходимо е също така крушката да е достатъчно голяма, с диаметър най-малко 5 см, в противен случай тя ще трябва да расте и няма да израства скоро. Заслужава си да си спомним, че растящите нарциди на открито изискват крушките да се чувстват здрави на допир.

Преди засаждането материалът може да бъде третиран с фунгицид или 0,1% разтвор на калиев перманганат. Освен подготвената зона са образувани дупки, чиято дълбочина се изчислява чрез умножаване на диаметъра на колбата с 3. Разстоянието между ямите е 10-12 см.

За да се появи пъпка възможно най-рано, а крушката е обрасната с най-голям брой деца, струва си да я смажеш малко по-малка, отколкото би трябвало. За да се постигне обратният резултат, лукът е по-дълбок.

Вътре, кладенецът се поръсва със слой от речен пясък. По време на засаждането лукът се поставя отдолу надолу и натиснат. На върха на цветното легло мулч слой от торф в 3-4 см при първите слани покриват паднали листа. През пролетта, след като снегът падне, почвата се разхлабва.

изкопа луковици след цъфтежаЩо се отнася до това как да растителни нарциси през пролетта, няма и нищо сложно тук. Ще е необходимо да закупите материала и да го поставите в хладилника или избата за зимата, само тогава растението ще цъфти. Други етапи, включително обработка на материалите, заравяне на крушки са подобни на есенното засаждане. В заключение, почвата е уплътнена и напоена.

Грижа за нарциси

за цъфтящи нарциси се нуждаят от торенеТака че, как да се грижи за нарциси на открито. Тук можете да определите няколко ключови моменти:

  1. Поливането. Напоявайте почвата, тъй като тя изсъхва, но не позволявайте образуването на твърда кора. Напояването трябва да продължи до момента на изсъхване.
  2. Плевене, разхлабване. Периодично трябва да отстранявате плевелите и да разхлабвате почвата. Това ще подобри пропускливостта на въздуха и ще забави изпарението на влагата.

В допълнение, нежните нарциси, когато се засаждат и се грижат за открито, се нуждаят от торене. Оптимално торене 2 пъти:

  1. Най-превръзка във фазата на формиране на съцветия. Състав: 1 ч.л. суперфосфат, карбамид, калиев сулфат се разтварят в 10 литра вода. Консумацията е 5 литра на 1 кв. Км. м.
  2. Топ дресинг в началото на цъфтежа. Състав: 1 ч.л. нитрофос, торове Agricola-7 и Effeton за разтваряне в 10 литра вода.

В дъждовно лято се препоръчва да се подготвят течни превръзки със сухи състави. За да направите това, в началото на пролетта, трябва да поръсите 1 чаена лъжичка. суперфосфат, “Agricola-7”, калиев сулфат, дървесна пепел, урея за 1 кв. км. м почвата.

Грижи след цъфтежа

грижи за изкопани луковициКомпетентната грижа за нарциси след цъфтежа включва подрязване и събиране на крушки. Важно е да не бързате с премахването на сушените клонки и листа. Необходимо е да изчакате части от растението да изсъхнат напълно, но сухият пъпки могат да бъдат събрани незабавно.

Луковиците трябва да бъдат отстранени преди началото на ново зараждане, след пожълтяване на листата.

Накрая, посадъчният материал се почиства от почвата и части от растенията. Изсушете при температура не по-ниска от +20 ° C. След това отделете децата и лекувайте с антисептик. След това отново внимателно изсушени.

Материалът се съхранява при температура + 25 ° С в продължение на 7 дни. След това се прехвърля на хладно и тъмно място и се оставя до момента на засаждане.

Засаждането и грижите за ароматни нарциси са толкова прости, че всеки градинар може да се справи с него. Освен това, светлите и слънчеви цъфтящи пъпки могат да украсяват секцията на дачата и дизайните, създадени от майсторите и цветните лехи. Основното нещо е да не бъдете мързеливи и да следвате съществуващите правила за засаждане.

Характеристики на растящи нарциси – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 71 =