Намерете своите бегонии сред стотици сортове и видове по снимка и описание

бегония в Южна АмерикаВеднъж предприемчив любовник от екзотични растения – управителят на Хаити Мишел Бегон организира експедиция в Западна Индия. Изследвайки местната флора, учени откриха необичайно красиво цвете и го нарекоха – бегония. Така обезсмърча името на г-н Бегон, който спонсорира това пътуване през 1687 година.

Растението е най-многобройният род, който има повече от 1000 вида цветя. Тя може да расте високо в планините, във влажните гори на тропиците, а също и в субтропичните ширини. Огромен брой видове и сортове бегония растат в Южна Америка, където са открити. Той се среща и в Хималаите и в Африка. Някои ботаници смятат, че родното място на уникално цвете е африканския континент. Точно оттам се разпространяваше бегонията на земята.

Обща информация за екзотичната красота

Бегония расте на земята по много начини. Градинарите отбелязват следното:

 • пълзящи билки;
 • под формата на малки храсти;
 • високи вертикални опции.

Кореновата система на растението е добре развита, което позволява на бегониите да растат не само в жилищни помещения, но и на улицата. Коренът е туберкулозен, разклонен или ронлив.

листа бегония в асиметрична формаЛистата на “отвъдморската” красота имат асиметрична форма. На ръба има вълнообразен ръб. Някои сортове имат цели листа, други – нарязани на малки резени. Долната част на плочата е червена, лилава или кафява. И от върха те са не само зелени зелени, но и други нюанси. В допълнение, те са украсени с различни модели, петна или удари. Има видове бегонии, в които се виждат тънките стъбла на стъблата и листата.

ярко цъфтеж на бегонияЦветните бегонии са малки букети, съставени от съцветия с различни размери. Те са:

 • червен;
 • розово;
 • жълт;
 • оранжев;
 • бяло;
 • различни нюанси на кантирането на венчелистчетата.

Във всяко съцветие бегонията има цветя от различни полове. Благодарение на това тя се опрашва. След това расте необичаен тристранен багажник с малки семена. Цъфтящото растение през цялото лято до края на есента. Домашни отглеждани сортове – моля окото преди началото на зимата.

Очарователен изглед към бегонията

Огромен брой разновидности на екзотични “извънземни” учудват въображението. В природната среда ботаниците преброиха 1600 различни вида. Но само малко повече от сто от тях се използват за декоративна украса на интериора или ландшафта.

В Русия бегонията пада по време на управлението на Петър I. Няколко вида са споменати в каталога на тропическите цветя, които са донесени през 1717 г. от Холандия. Днес в ботаническите градини на Москва, Санкт Петербург и Новосибирск се увеличават уникалните колекции от екзотично растение.

Руският ботанист Vorontsov V.V условно изброи такива категории бегония:

 1. Декоративни и широколистни.
 2. Club.
 3. Храст.
 4. Красиво цъфтящи.

Класификацията е извършена в съответствие с външните характеристики на растението и с областта на приложение в градинарството.

Декоративна и широколистна бегония

видове декоративни и широколистни бегонииРастенията от този вид нямат основен ствол, а странни листа от растенията израстват от коренището. Те идват в различни форми и нюанси. Най-често има зелени, сребристи, бели, кафяви и червени листа. В допълнение, те първоначално са боядисани с многоцветни шарки, петна и външни ръбове.

Такива растения като цяло растат в затворени пространства. С оглед на това грижата за бегония у дома изисква компетентен подход. Основните въпроси, които трябва да се вземат под внимание, са:

 • правилно избрано осветление;
 • контрол на влажността на въздуха;
 • редовно умерено поливане;
 • сезонно покритие;
 • периодична растителна трансплантация.

При тези моменти градинарят винаги ще се наслаждава на цъфтящата декоративна бегония.

При липсата на дифузно осветление, листата губят своя декоративен ефект, така че е важно да изберете правилното място за засаждане на цвете.

Тюбинг Бегония

Begonia blossom на сорт грудкиРастенията от грудкови сортове се отличават със специфична коренища, от които произлизат полупрозрачни стъбла с плътска природа. Те растат до 50 см височина. Цветята са обикновени или къдрави, напомнят на божури или рози, малки или големи. В съцветия и в един вариант. През периода на цъфтене е важно да знаете как да се грижите за бегонията, така че да се хареса на окото, колкото е възможно по-дълго.

Има три вида begonia tuber: тревисти, храстови и ампелийски, отглеждани в висящи саксии. Нейните сърцевидни листа са:

 • пухкав матирано;
 • лъскава;
 • гофрирани;
 • плосък.

И цветът им абсорбираше всички нюанси на зелено. Такава бегония започва през май и завършва през октомври. Наистина чаровен подарък от Твореца.

Храстови видове бегонии

червени цветя на храст бегонияВсички видове храстова бегония се отличават с наклонено коляно, напомнящо за бамбук. На него гъсто нарастват разклонени клони. Тези растения се възпроизвеждат чрез засяване на семена или резници. Най-добре е да използвате млади издънки на върховете на декоративен храст.

Можете да растат храстови бегонии при температура от 15 градуса през цялата година. Ако въздухът се затопли до 10 градуса, растението умира. Тези видове като ярка разсеяна светлина, чист въздух и влага. Следователно компетентната грижа за бегонии е залог на шикозен интериор.

За да може завода да получи достатъчно количество вода, гърнетата се поставя върху чакълест слой с постоянен достъп до течност.

Когато в храстите на бегонията се появят бавни или изсъхнали листа, те незабавно трябва да бъдат премахнати. По този начин, здрави листа няма да страдат, и растението ще отдаде дължимото на своята красота.

Begonia красив цъфтеж

красива цъфтяща бегонияАбсолютните фаворити на всички сортове бегония са красиво цъфтящи варианти. Те са надминали своите грудки и широколистни роднини.

Цъфтящи сортове растат под формата на храсти от великолепна форма, украсени с клъстери от сладки съцветия. Тяхната височина достига половин метър. Листата на растението са асиметрични, сърцевидни. На ръбовете им има назъбена кант. Цвят – различни нюанси на зелено. Новите разновидности на разцъфнали бегонии приятни любовници на живи декорации с лилав цвят на листата.

Описание на популярните сортове бегония

Уникалната красота в чужбина спечели сърцата на хиляди градинари. Поради това се отглежда както в лични парцели, така и в жилищни сгради. Запознаването с известните сортове очарователна бегония ще ви помогне да намерите желаното цвете.

Коралин или корал бегония

корал бегонияЦветята на такива бегонии са от два оттенъка: розово или оранжево-червено. Лист сребърна плоча с вени от маслинен цвят. Гърбът на лицето й е в червено. Гледайки снимките на цветята на бегонията, можете да видите шикозна четка, направена от миниатюрни яркорозови цветя. Най-често те цъфтят през зимата.

Коралина расте почти на метър височина. Затова хармонично се вписва в интериора на градината в окачени саксии. Грижата и отглеждането на бегония у дома изискват сериозно отношение. Благодарение на това растението ще зарадва феновете си в продължение на 5 години.

Кралски изглед – Грифон

кралска бегония ГрифинБегония с такова екзотично име е почти на половин метър височина. Тя се различава от роднините си с огромни декоративни листа. Увеличете го, за да украсите и подчертаете контраста в зимните градини. През лятото begonia Grifon е засадена на открито място, заобиколено от други тревисти растения.

Този вид бегония е доста издръжлив на атмосферните условия. Той не се нуждае от специална почва и не иска поливане. Begonia перфектно расте в контейнери в жилище, както и в сенчеста част от градината.

Декоративен вариант на бегония – Рекс

Бегония Рекс с цветни листаТози хибрид е получен от царските сортове бегония. Обикновено тя не нараства до 25 см височина. Това е доста малко растение. Тя се характеризира с неразрушими розови съцветия.

Плочка от листа – широка, овална. Краищата се вдлъбнат. Има такива цветове:

 • сиво или сребро;
 • лилаво или кафяво;
 • червено или кърваво;
 • леко розово.

Сортът може да бъде разреден чрез разделяне на втулката на части или с помощта на резници. Той обича сенчестите части на градината със средна влажност.

Червеноперка бегония

червенолистна бегонияЗаводът получи името си, защото задната част на листата му е боядисана в червено. Тяхната форма прилича на неравномерен кръг. Леко розовото съцветие е невероятен украшение на храсталака.

Обикновено растението не е голямо. Неговата месеста стъбло е грациозно притискана към земята, която прилича на любезния лък на слуга към един добър джентълмен.

Този вид оригинал изглежда на висящите вази. Ако червенолистната бегония не цъфти, грижите у дома ще позволят създаването на гъсти красиви храсти.

Begonia обича умерена температура на въздуха и сенчести места. Ето защо, при избора на мястото за кацане, тези фактори трябва да бъдат взети под внимание.

Бежония на маншета или яка

яка бегонияТози сорт има пълзящи стъбла с леки зелени листа. В краищата те са леко снижени, а отзад са украсени с червени израстъци. Над листа те образуват миниатюрна розетка, която прилича на яка или маншет. Оттук и необичайното име.

Възрастен маншет бегония може да цъфти до 5 пъти на сезон. Това прави възможно създаването на елегантен дизайн в стаята. Растението се възпроизвежда чрез резници и чрез разделяне на храсталака.

Бегония метал

бегония с опрашване на сребърния цвятНа всеки лист бегония метал се наблюдава опрашване на метален цвят. Поради това растението получи името си. Чувства се страхотно при всякаква температура. Той расте до 90 см височина.

Металната бегония се нуждае от умерено поливане. В този случай стаята трябва да е с ниска влажност. Почвата е кисела. Разпространението се извършва с помощта на листа, които преди са били инкубирани във вода или пясък. Вътрешната бегония не трябва да се пръска, просто изсипете водата в купа под гърнето.

За да може растението да има красива форма и да расте равномерно, се препоръчва редовно да се върти около оста му. Тези прости движения създават истински шедьоври.

Оригинална детска градина – тигър бегония

бегония тигърРастението получи името си поради стилистичния цвят на листата. Понякога се нарича Бауер. Кафяво-зелената плоча е украсена с малки зелени петна по краищата. Всяко листо има сърцевидна форма с заострени върхове. Дължината е около 7 сантиметра.

Поглеждайки към растението, човек неволно си припомня великолепно животно с подобен цвят. Бегонията от този тип е способна на бързо разрастване, поради което се оформя оригиналния декоративен вариант. Тя се умножава чрез презасаждане на резници.

През пролетта и лятото растението трябва да се полива умерено. Особено удобно Бауер се развива при дифузно осветление. Температурата не трябва да пада под 16 градуса.

Когато се полива тигър begonia, важно е да се избягва получаване на вода върху листата. В противен случай те ще загубят декоративния си вид.

Неустоима Клеопатра

изящна бегония КлеопатраРастението с бургундски резници, на които се намират тъмнозелени листа, привлича вниманието на любителите на цветята. Бегония Клеопатра е къса, около 35 сантиметра.

Тя не обича крайностите – сух въздух и прекомерно поливане, както и пръскане. Размножава се с резници от стъбла или листа.

Декоративно-широколистно разнообразие от Люцерн

декоративна лиственица бегония от сорта ЛюцернЛюбителите на наситена зеленина предпочитат белогиите на Люцерн. Той има големи овални отливки с размери до 20 сантиметра, като на ръбовете им първоначално са нарязани, което дава на растението чар. Тъмнозелената плоча на листа е украсена със сребърни петна. Гърбът е червеникав.

Когато цъфти begonia, розовите цветове се появяват под формата на четка. Невъзможно е да останеш безразличен, гледайки магическата му красота.

Видео за сортовете декоративни широколистни бегония

След като разгледахме само няколко разновидности на чуждестранната красота, може да се стигне до извода, че основната й добродетел е листата. Те са невероятно ярки нюанси, оригинални форми и размери. В природата няма подобни растения. Освен това всяка градина бегония е украсена с луксозни цветя. Непретенциозният характер на това растение привлича вниманието на градинарите. Основното е да откриете своите бегонии сред хиляди разновидности.

Запознаване с бегония от различни видове в изложбата – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1