Трансплантация и подмладяване на диенденбахия у дома

Dieffenbachia в интериораБлагодарение на голямата зеленина, украсена с контрастиращ пъстър мотив, дифенбахкия се е превърнала в една от най-често срещаните закрити растения. Ако културата създава подходящи условия, тя расте бързо, така че трансфузията на дифенбахията е важен етап на грижа. Процедурата не само ще даде на растението нова сила, но и ще подмлади екземпляра, който е загубил своя декоративен ефект.

Многогодишната тревна дифенфанбагия е от американския континент. Отглеждайки се в топъл климат, културите често се отличават с големи листни плочи, мощни стъбла и високи темпове на растеж. Dieffenbachia не е изключение.

Цветарски магазин, ще заблудят възможност да декорирате дома си грандиозно растение, което трябва да знаете, че техният любимец не е твърде нетърпеливи зелени храсти и расте неизбежно произтича става голи.

За да запазите блясъка на листата и компактността на короната, можете да използвате компетентна грижа, по време на която културата е подложена както на подрязване, така и на трансплантация.

Кога и как да се трансферира дифефенбахия? Има ли тази процедура ограничения и как да се улесни аклиматизацията на растенията в нов съд?

Diffenbachia трансплантация у дома

Заводът се нуждае от спешна трансплантацияЗа неговата необходимост от трансплантация дифеннбаксия сигнали:

 • забавяне на темпа на растеж;
 • намаляване на размера на образуваните листови плочи;
 • бързо изсушаване на земната кома след редовно поливане.

Ако премахнете това растение от гърнето, ще откриете, че корените напълно заемат целия обем, а субстрата е практически невидим поради тяхното преплитане. В този случай трябва:

 • вземете саксия с диаметър 1-3 см повече от предишния;
 • подгответе прясна почва и материал, който да замени дренажния слой.

Преди да преместите растението в нов контейнер, е полезно да проверите кореновата система.

При натрупване или поливане на нередности, често се случва, че някои от корените умират или гниет. Когато те се отстраняват своевременно, не може да се страхува, че след трансплантацията Dieffenbachia ще страдат не само от аклиматизация, но също така и от развиващите се инфекции в дебелината на почвата.

Тъмно с гниене, плач, или, обратно, сухи корени внимателно отстранени и секции на място, третирани с фунгицид и прахообразен въглен. Сега зеленият домашен любимец може да бъде прехвърлен на свеж хранителен субстрат. Трябва да направите това по такъв начин, че да запазите целостта на комата, образувана от корените и земята. В този случай, за периода на привикване към новите условия, ще бъде възможно най-кратък и цветарката няма да се изправи пред обезлистване или други смущаващи симптоми на влошаване на здравето на растенията.

Dieffenbachia след трансплантацияТрансплантацията на Diffenbachia у дома се извършва в края на зимата или началото на пролетта, когато растението все още не е навлязло в момента на активна растителност. Крайният срок, в който културата може да бъде напълно и безболезнено трансплантирана, е началото на май. Ако обстоятелствата принудят завода да се премести в нов контейнер през горещия сезон, направете го, без да нарушавате корени. Отводняването с всеки трансфлат на дифенханхия е по-добре да се използва нова. Почва трябва да се стерилизира, преди да се напълни.

Млади екземпляри се трансплантират ежегодно. Тези растения растат бързо, но те са компактни, не се нуждаят от подрязване и без проблеми се прехвърлят в по-голям контейнер.

Но как да трансплантираме диффенбахия с дълъг багаж, когато листата остава само на върха и висок неразклонен стреля разваля вида на растението?

Изрязване на дифенбахия с дълъг корпус

Диефенбахия трябва да бъде ухапана, за да събуди спящите пъпкиПри тази ситуация, трансплантацията се извършва заедно с подрязването. Понякога единствената точка на растеж на дифефенбахията е в самия връх на стъблото. Отглеждайки старите, листата избледняват и падат, а багажникът удължава незабелязано. Такива растения:

 • те губят привлекателността;
 • се нуждаят от допълнителна подкрепа;
 • изискват повече време и внимание.

Но в същото време спящите възли остават в багажника на възлите. Ако растението е лишено от растеж, то няма да има друго освен да се събуди и да даде живот на нови мощни издънки, които се хранят с вече съществуващата коренна система. Ето защо, рязане на върха на възрастните растения, можете бързо да актуализирате съществуващия екземпляр на diffenbachia, което го прави по-храстови и буйни.

Апикалният ствол и голата част на багажника са великолепен материал за възпроизвеждането на растениевъдство. Можете да получите резници вече три или четири годишна дифенфанбакия.

Как да актуализирате и трансплантация на дифенбангия?

Нови издънки след подрязване на диененхаксиятаНарежете стъблото трябва да бъде 1,5-2 см над възела, така че до нивото на почвата да има няколко жизнеспособни бъбрека. Мястото на рязането се суши със салфетка и се обработва с прах от активиран въглен или въглен.

В тази форма растението може да бъде прехвърлено на нов субстрат. Преди трансплантация на дифенфанбазия, разбъркайте:

 • две части от градинска почва;
 • част от счукана мъха sphagnum;
 • част от торф;
 • част от измит пясък.

В земята може да се добави нарязан въглен, а при желание торфът се заменя с почва от под иглолистни дървета.

От отрязания връх и багажника на дифенфанбакия могат да се отглеждат нови растенияПолученият субстрат трябва да е свободен и да не е твърде воден. Ако корените Dieffenbachia след трансплантация или са в процес на по-нататъшен растеж ще бъде в постоянно влажна среда гъста, тя заплашва тяхната неизбежна гниене и болести.

Голият стъбъл и върхът с листата, останали след изрязването, могат успешно да се вкореняват в лека пясъчна смес. С течение на времето получените резници ще се превърнат в една и съща красива дифенфанбаксия като майчиното растение.

Видеото за трансферацията на дифенбахията ще помогне да се разберат тънкостите на този етап от грижите за тропическа растителност, твърдо уредено върху первазите на прозореца на стаята. След като заводът е влязъл в новата почва, той се нуждае от време за аклиматизация. Ето защо. Докато започне пълното разрастване на новите листа, дифефенбахията се напоява внимателно и се предпазва от пряка слънчева светлина. В горната превръзка културата не трябва да се прехвърля на хранителния субстрат на първо място.

Видео за трансплантация на резници на дифенфанбакия

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 − 29 =