Хранене на телета от раждането и до 3 месеца

Новородено телеВ първите дни от живота телето е уязвимо към всички болести, тъй като кръвта му съдържа малък брой имунни тела, които могат да унищожат вирусите и бактериите. Следователно, това зависи от качеството на кърменето и храненето на телета до 3 месеца, колко бързо и здравословно те ще растат. Те се съдържат само в чисти, сухи и вентилирани клетки, но без постоянни течения. Храната за телета трябва да съдържа голям брой протеини, витамини и минерали.

Храната за новородени телета трябва да бъде с висока енергийна стойност и лесна за храносмилане.

коластра

Крава с телеСлед като телето е родено, в рамките на половин час или час трябва да се хранят с коластра. Благодарение на това вероятността от заболявания ще намалее с 70%, тъй като първото мляко след раждането съдържа висока концентрация на протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини, както и имунни глобулини и антитела. За разлика от обикновеното мляко, коластрата има 2 пъти повече твърди вещества, така че има висока енергийна стойност.

Когато телетата се хранят с коластра поради голямото количество магнезиеви соли в нея и повишената киселинност, червата се изчиства от мекониум (оригинални изпражнения).

Ако не подавате телето в рамките на един час след раждането, то ще започне да суче околните предмети. Поради това, което може да се разболее от опасни заболявания, което от своя страна ще доведе до случая на животното.

Първата част се изчислява по такъв начин, че да е от 4 до 6% от общото тегло на телето. Но не повече от 20% на ден и 24% през следващите дни. Не давайте коластра твърде много, тъй като това ще предизвика чревно разстройство. Ако телето е слабо, то е по-добре да го изпарите на малки порции (0,5-0,7 л), но по-често – до 6 пъти на ден. Средният дневен курс на хранене е 8 литра.

Температурата на коластрата трябва да бъде около + 37 ° С. Студеното мляко ще предизвика разстроен стомах.

Преди да навършат три седмици, телетата се препоръчват да се хранят с чаени лъжици пиене.

Хранене на телето от бутилкатаМожете също така да пиете със захарен метод. Тя има следните предимства:

  • млякото се доставя на малки порции, което е изключително важно за отглеждането на телета с все още недоразвит стомах;
  • храната винаги е чиста и топла, в крайна сметка е по-добре усвоена;
  • по-бързи нива на имуноглобулини;
  • значително намалява риска от заболяване;
  • 30% увеличение на наддаването на тегло.

Методът за подаване чрез засмукване може да бъде до 5 дни.

Преди да поливате телето по този начин, трябва да почистете добре вимето на кравата.

Какво да направите, ако няма коластра

Телетата пият млякоАко коластрата не е налице или рискът от заболявания се увеличава при хранене, тогава телето се хранва със същото мляко от друга крава или го прави със собствените си ръце. За да направите това, в 1 литър прясно мляко, взета от кравата, добавете 15 мл витаминизирано рибено масло, 5 г сол и 3 пресни яйца. Всички старателно смесени до гладка. На новороденото теле се дава 1 литър от сместа, а за следващите фуражи се приготвя с варена вода 50%.

Новородените телета се хранят на 3-5 часа 4-5 пъти на ден. В този случай интервалът от време след доенето на кравата и храненето трябва да бъде минимален, тъй като с всеки час в млякото има повече бактерии, които потискат храносмилането.

Когато трябва да свикнете с вода и други храни

Добре хранено здраво телеСлед 3 дни от момента на раждането телето започва да дава вода. За хранене телета под 3 месечна възраст или по-големи трябва да се използва само чиста, прясна вода от + 20 ° С до + 25 ° С, и за кърмачета и до две седмици с варени, с температура от + 35 ° С до + 37 ° С Той значително подобрява смилаемостта на храната и скоростта на храносмилането. Вместо вода, можете да използвате различни инфузии, като иглолистни, сено или други лечебни билки. Те подобряват апетита и това от своя страна ускорява растежа на животното.

През първите 2 седмици от живота, телетата се поръсват с 1 литър с чаша за пиене, един час и половина или два часа след хранене. По-старите животни се дават от 1 до 2 литра в кофа. Майското мляко се дава на телета до две седмици. След това през следващите две седмици е по-добре да се нахрани млякото за събиране от всички крави и понякога се дава и друга храна, например обратна или заместителна мляко за телетата.

Преходът към друг вид хранене трябва да бъде гладък, в противен случай животното ще развие чревно разстройство.

Новородените телета могат да се хранят с кисело мляко. За да направите това, за 1 литър квас вземете около 38-40 литра връщане. Преди хранене се съхранява най-малко половин ден. За угояването на телетата за домашно месо има обилно количество мляко, тъй като те допринасят за по-доброто формиране и увеличаване на мускулната маса.

сено

Теле при изкуствено храненеПо-близо до седмичните телета започва да свикне да яде сено, тъй като насърчава развитието на храносмилателната система, както и укрепването на мускулите. Хенът произвежда само чисти, свежи, но леко изсъхнали, с малки стъбла и листа. Те са тези, които първо ще съкрушат и ще ядат телето.

Сената се суспендира в клетка на ниво точно над задната част на телето, около 10 см, или просто се поставя в коритото. За предпочитане е суспендираният метод на хранене, тъй като в този случай телето ще се разсейва от абсорбцията на околните предмети. Постепенно увеличете частта, за да се хранят телета до 3 месеца, е необходимо да се добиват до 1,5 кг сено.

Концентрати, сочни храни и витаминни добавки

Храна за отглеждане на телетаКонцентрирани фуражи се дават на телета, които са навършили две седмици. Най-често срещаната употреба е конвенционално пресява овесена каша, тъй като е лесно смилаема. Или купуват стартерни смесени фуражи, тъй като в сравнение с овесена каша, съдържат всички витамини, минерали и други полезни елементи, необходими за здравословния растеж на животното. Можете да направите комбинирана смес със собствените си ръце. Основата ще бъде овес, пшеница, царевица и ечемик. Също така добавя слънчогледово брашно, рибно брашно, фуражна мая, билково брашно, сол, креда, фосфати и витамини.

Сол и креда се дават на телета, които са навършили 3 седмици. През първия месец от живота могат да се хранят цели зърна от овес или ечемик. Поради това стомаха и дъвчещите мускули се развиват по-бързо. Не забравяйте за сочните храни. Те могат да се дават на телета с възраст от три седмици. Добавете варени картофи (картофено пюре), настъргани моркови към млякото и 4-седмични старци могат да започнат да дават цвекло.

По време на грижите и храненето на телетата винаги трябва да спазвате правилата за хигиена и чистота. След всяко хранене контейнерите се измиват обилно и се затоплят с вряща вода. Това ще сведе до минимум вероятността за появата на чревни заболявания.

Минерално въже от FelucenНай-голям брой заболявания възникват поради липсата на витамини, така че винаги е необходимо да се дават на телетата витаминни препарати. Основното, преди да ги добавите към храната, внимателно проучете инструкциите и спазвайте указаните дози. От 1 месец можете да нахраните животните с Felucen за телета. Тази енергийна добавка се освобождава под формата на гранули, съдържа аминокиселини, минерали, комплекс от витамини, както и мазнини и въглехидрати.

Използването на една витаминна добавка в никакъв случай не може да се даде на други хора.

ZTsM и сухо мляко

Сухите хранителни смеси се поемат от телета, които са навършили десет дни. 1 кг заместител на пълномаслено мляко може да замести 9,5 кг нормално мляко. Породи ZMC за телета съгласно инструкциите на производителя, но по-често за 1 кг прах ще са необходими 8,5 литра вода. Състои се от смес от обратната страна, зърно, суроватка и мътеница, а също така съдържа антибиотик от чревно разстройство. При хранене ZTSM изключва възможността за предаване на болести на телето от майката. В допълнение, заместителите съдържат повече витамини, отколкото пълномаслено мляко.

За телета използвайте мляко на прахСухото мляко за телета се отнася и за ZMC. Изработено е от пълномаслено мляко по метода на сушене. Има два вида: без мазнини и цели. Основните разлики между тях са различните количества хранителни вещества и тяхната цел. И двата вида имат дълъг срок на годност. Преди да вдигнете мляко за телета, трябва да изчислите частта. Тя трябва да бъде 4,5% от общата маса на животното. Друго положително качество на млякото на прах е, че неговият състав никога не се променя, а не на обикновеното мляко (в зависимост от сезона на годината). Той също така не толерира инфекциозни заболявания. В допълнение, захранването телета ZTsM много по-изгодно от пълноценното мляко.

Нова технология за отелване на телета – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − = 24