Hogyan válasszunk keringtető szivattyút egy országos ház fűtési rendszerében

keringető szivattyúkAz országház fűtési rendszere egy zárt kör, amelyben a víz egyetlen ponton kering. A keringető szivattyú az áramkörben van, amely támogatja a folyadék mozgását. A cső minden hajlítása, a szűkítés és a vonali eszközökön történő felszerelés hidraulikus ellenállást eredményez. A hõmérséklet különbség nem elegendõ a hûtõfolyadék mozgatásához elágazó áramkörön és egy kétemeletes házban. A szivattyú használata nemcsak az alagsorban fűtőkazán telepítését teszi lehetővé.

A keringtető szivattyú eszköze és működési elve

szivattyú eszközA keringtető szivattyú egy elektromos motor, amelyet egy acél burkolatba helyezett. A forgórész a tengelyen keresztül forgatja a járókereket. A járókerék forgatása vákuumot hoz létre a bevezető csövön, a hűtőfolyadékban rajzolva. Forgatáskor a járókerék a centrifugális erő miatt a folyadékot a v nyomás alatt kibocsátja az áramkörben. Egy nyomás keletkezik, amely a fűtőkör keringésének hajtóereje.

A fűtési rendszerek keringető szivattyúja hasznos, a víz erőteljesen felgyorsítja a mozgást, enyhén lehűl, csökkenti a kazán terhelését, minden szobában egyenletesen felmelegszik az elem. Megtakarítja a tüzelőanyag legfeljebb 30% -át a helyiség megfelelő térfogatú kontúrjának melegítésére.

A fűtési rendszer kialakítása, a csomópontok kiválasztása, a szakembert bízza meg.

A keringető szivattyúk bőségesek, de a termikus áramkörökben a “nedves” és “száraz” típusokat használják. Ha a rotorot a tömítőgyűrűkből álló szitánál a folyadéktól való érintkezés választja el, a szerkezetet száraznak tekintik. A gyűrűk között dolgozik egy vízfilm, amely a felületi feszültség következtében az elektromos részt tömíti. Kopásként a gyűrűket szabályozó rugóval húzza meg. A szerkezet konfigurációjától függően:

 • konzol;
 • függőleges;
 • blokk.

A szivattyúkat nagy áramlási sebességű rendszerekben használják, azokat olyan kazánházakban használják, amelyek több épületet melegítenek. Jó hatékonyságuk van – 80%, de professzionális szolgáltatást igényelnek. szivattyú részletesen

A “nedves” típusú készülékekből a vízkörnyezetből csak az állórész van elszigetelve. A szivattyú alacsony zajszinttel működik, karbantartást nem igényel, kisebb áramkörökben használják, annak ellenére, hogy a teljesítmény 50%. A szivattyú energiafogyasztása alacsony, az energiafogyasztás óránként, időszakos kapcsolással 50-200 watt. A szivattyúk háromfokozatú terhelésszabályozással rendelkeznek.

A keringető szivattyú fűtésre való kiválasztásának kritériumai

keringető szivattyúk fűtéshezFontos, hogy a megfelelő szivattyút a fűtési paramétereknek megfelelően válasszák. Az érték:

 • fűtési terület;
 • a helyiségek hőmérsékleti feltételei;
 • hőmérséklet-különbség a takarmány és a visszatérés között;
 • a fűtőberendezés funkcionális jellemzői;
 • nyomás a keringető rendszerben,
 • a hálózat jellemzője;
 • használt hőhordozó.

A megfelelő kiválasztás eredménye a kényelmes hőmérséklet az épületben.

A helyiségtől függően a kazán fűtési közegének h mérséklete és hány fokos fűtése szükséges, a szivattyú teljesítményének megválasztása függ. Számításhoz hőtechnikai képletek vannak. Az átlagolt paraméterekből, a keringtető szivattyú jellemzői alapján számolunk:

 1. A szivattyú kapacitása a hőmérsékletkülönbség alapján történik – 30-35. A kazán kapacitása cseppre oszlik, áramlást kap, ez a termelékenység.
 2. A csőhosszúság 10 m-es pontján 0,6 m fej van szükség. A szivattyú értéke szabályozott, az útlevélben vízoszlopban mért értékek jelennek meg.
 3. A szivattyú minden radiátorban kering, 10 m-enként 5 szelvényen alapulva2. Feltételezzük, hogy a hűtőfolyadék áramlása a rendszerben a kazán termelékenységén alapul. A 25 kW-os kazán 25 l / perc felmelegítést, a 15 kW-os fűtőtest 15 l / perc áramlást igényel.
 4. A fűtővezetékek átmérőjének meg kell felelnie a szivattyú csatlakozásának keresztmetszetének. Feltételezzük, hogy egy szivattyú biztosítja a 80 m-es áramkör szivattyúzását.

Minél hosszabb a keringtető áramkör és annál nagyobb a csövek keresztmetszete, annál erősebb a keringtető szivattyú a ház melegítésére. Ha a hűtőközeg nem víz, még viszkózusabb, a szivattyú nagyobb teljesítményt igényel.

Ha a rendszerben van egy lökésszivattyú, akkor azt egy áramforrással kell kiválasztani. A rendszer periodikus nyomásszabályozását egy kevésbé hatékony készülékkel lehet végrehajtani.

A fűtési szivattyú márka megválasztása a vevő képességétől függ. A híres márkák drágák, csendesen dolgoznak, és évekig nem igénylik a revíziót. Ezek a márkák közé tartoznak az európai gyártók szivattyúi. A kínai készülékek többször olcsóbbak, de rövid élettartamuk van, vannak torzítások, zajok és motorok égnek. Az orosz modellek a középosztályra utalnak, 2-szer olcsóbbak, mint a híres gyártók.

A keringtető szivattyú telepítési helye

szivattyú helyétA szivattyú beszerelésekor fontos, hogy a karbantartáshoz ingyenes hozzáférést biztosítson. Legjobb a berendezés felszerelése a kazán előtt. Ez hozzájárul az alábbiakhoz:

 • egyenletes tápvízellátás a rendszerbe;
 • kevésbé forró víz esetén a szivattyú hosszabb ideig tart;
 • a kazánban nem okoz légszennyezést.

A szivattyú járókereke vízszintesen van felszerelve, az öböl alatt működik.

A szivattyú csak a bypasson van felszerelve, amelynek a fővezetéknek kisebbnek kell lennie, és egy visszacsapó szelepet kötelezően be kell illesztenie. Ez biztosítja a hűtőfolyadék cirkulációját a fővonal mentén elektromos áram hiányában. A szivattyújavításhoz meg kell szakítani a bypassot.

A Grundfos keringtető szivattyú eszköze

grundfos szivattyú telepítéseA szakértők szerint a Grundfos keringető szivattyú a legjobb. A világfogyasztásnál az összes fűtési rendszer 50% -a rendelkezik ezzel a márkájú szivattyúkkal. Az oroszországi Istra városa alatt nyitották meg a dániai Grundfos vállalat leányvállalatát.

Száraz és nedves rotorral készülő gépek készülnek. A száraz berendezések egy további ventilátort tartalmaznak a motor hűtésére, zajtalan működésre, kazánházakba történő beépítésre. Az otthoni hálózat számára elérhető az UPS sorozat nedves rotor rendszere. Ezeket az eszközöket csak Németországban és Szerbiában gyártják. Számos jel mutat arra, hogy hamisítson. A gyártó által gyártott szivattyú nem költhet 130-150 dollárnál kevesebbet.

A készülék javítás nélkül akár 10 évig is működik, feltéve, hogy az üzemmód működik. Ha az eszközt önállóan telepíti, akkor legalább 24 óráig tartsa a beltérben. A keringető szivattyút csak a csővezeték vízszintes részén szerelje fel. Három fázisú kapcsolat, külön sorból.

Az otthoni javításra szolgáló termékek széles választékát kínálják a különféle Magna teljesítményű és szivattyúk multifunkcionális szivattyúival, amelyek az Alpha automatikus beállításával rendelkeznek. Maga a készülék az előre beállított üzemmódra állítja be, éjszaka lecsökkenti a paramétereket, és ha nincs házban a bérlő, energiát takarít meg.

Wilo szivattyú leírása

keringető szivattyú wiloA Németországban gyártott Wilo szivattyúk folyadékok szivattyúzására szolgálnak vízi utakon, fűtési rendszerekben, műszaki folyamatokban.

A fűtési rendszerek szivattyúinak modelljei sorozatgyártásúak és minden igényt kielégítenek, száraz és nedves kivitelben készülnek. Soroljuk fel a gyártó által kínált sorozatokat:

 • Csillag, RS, RSD, Z módosítása;
 • TOP – Z, D, S;
 • Yonos – Pico, Maxo;
 • Stratos – Pico, Eco-St.

A berendezés nem rossz minőségű a dán, de működhet a hőmérséklet-tartomány 120-tól -100 C. Egy egység a 750 m-es fűtőkör keringtethető2. A szivattyú 2,2 – 12 méteres nyomást eredményez. A készülék kapacitásától függően 2,2 – 8 kg. Az eszköz csendesen működik.

A Wilo szivattyúk fűtőtestekhez alkalmasak, melegvízellátáshoz. A javítás nélküli berendezés élettartama 8 év a nedves kivitelezéskor. 

Minőségi szivattyúk fűtéshez – videó

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − = 33