Когато е по-добре да сеят моркови в Сибир

Морков, отглеждан в СибирМорковите са един от тези зеленчуци, без които е трудно да си представим някаква зеленчукова градина. Дори ако собственикът разполага с много малък парцел земя, той със сигурност ще намери място за този витамин зеленчук. Това няма да бъде възпрепятствано от климатичните условия на Сибир. За да получите добра реколта от моркови всеки градинар трябва да знае основните правила за засаждане и грижи за растението.

Изборът на подходящо време за засаждане на моркови

Семена морковиОпитни градинари от Сибир знаят добре, когато е по-добре да засадят моркови. За засаждане на зеленчуци два сезона са подходящи: пролетта и есента. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци.

Предимства на есенните моркови през пролетта:

 1. Спестяване на време поради липсата на необходимост от процедури за накисване и сушене;
 2. Морковете, засети през есента, растат по-големи от пролетта;
 3. Плодовете имат висока устойчивост към болести;
 4. Есенното засаждане е предназначено за по-ранна реколта.

Но преди да направите своя избор в посока на тази опция, трябва да имате предвид, че такъв морков не е абсолютно обект на съхранение.

Предимства на пролетното кацане:

 1. Възможност за съхранение на кореноплодни растения;
 2. Високо съдържание на витамини в морковите;

недостатъци:

 1. Необходимост от предварителна подготовка на семена преди засаждане;
 2. Трудности в грижите, причинени от голям брой плевели.

Когато внимателно анализиране на горните фактори, все още постно към първия вариант, е необходимо да се разгледа основните принципи на морковите сибирски кацане в това време на годината.

Есенно кацане

Семена за есенно засаждане морковиНеобходимо е да изберете тези сортове моркови, които са предназначени за кацане podzimney. Също така обръщайте специално внимание на точното време на засяване. Най-благоприятният период за тези цели се счита за средата на ноември. Засаждането на семена по това време, можете да избегнете кълняването на посадъчен материал преди датата на падежа. За да се застрахова и да не остане на загуба, се препоръчва да се засаждат повече семена, отколкото при засаждане през пролетта.

Преди да започнете да растете моркови, трябва да нахраните почвата с минерални торове. За тези цели калиевата сол (10 грама) и суперфосфатите (20 до 24 грама) са идеални. Специално внимание трябва да се обърне на площадката за засяване на семена. Не се препоръчва да засаждате моркови на едно и също място два пъти подред. Ще бъде много по-добре за реколтата, ако засадите посадъчния материал, където по-рано растат краставици, картофи или лук.

Почвата, която скоро ще расте моркови, не трябва да е кисела. В противен случай трябва да бъде обогатена с дървена пепел или дървени стърготини. Такава проста процедура може значително да увеличи свободата на земните ресурси.

Един добър собственик никога не забравя за тайните на отглеждането на моркови, а именно:

 1. Преди сеитбата морковите трябва да бъдат убедени в сухотата на посадъчния материал;
 2. Каналите под кацане не трябва да са по-малки от 5 сантиметра;
 3. Засадените семена трябва да бъдат покрити, предварително приготвени от топла почва и пясък;
 4. През зимата, не забравяйте да се уверите, че леглата за моркови бяха разпръснати обилно с наситен сняг;
 5. Събирането трябва да се извърши не по-късно от юни.

Пролетно кацане

Морков ред на пролетта сеитбаВъпреки факта, че пролетната сеитба не дава толкова големи плодове, колкото есента, тя все още е по-характерна за Сибир. Такова кацане, по принцип, нищо съществено не се различава от есенния. Разликата е, че семената изискват внимателна подготовка и сушене.

Семена от моркови на лентаМожете да започнете процедурата по засаждане през април. Семената трябва да се поставят възможно най-равномерно. Затова те могат да бъдат смесени с пясък или дървени стърготини. Също така, за удобство летните жители залепват посадъчния материал на лентата хартия с помощта на паста. Този вид засаждане може значително да спести време, а същата плевела ще бъде много по-малко.

Оптимални сортове моркови за климата на Сибир

Специалният климат в този район не позволява много “ускоряване” при избора на разнообразие от моркови. Има специални разновидности на моркови за отглеждане в Сибир:

 1. Моркът Altai се съкратиАлтай се съкрати. Този морков е подходящ за консумация както в сурова, така и в преработена форма. Плодовете на тези растения не се различават в големи размери, само 80 – 120 грама, но те могат да се съхраняват за дълго време. Този сорт е по-подходящ за засаждане на пролетта;
 2. Разновидност Nastyona-сладкаNastyona – сладкиши . Посяването на този сорт се прави най-добре през май. Препоръчва се за изстискване на сок, тъй като се различава с богат сладък вкус;
 3. Даян. Това разнообразие от моркови е по-подходящо за зимно засаждане. Такива моркови се отличават с висок добив и размер на плодовете. Подходящ за приготвяне на бебешка храна поради сладкия си вкус;
 4. Кралят на есентаСорт “Кралицата на есента”. Подходящ както за есенно, така и за пролетно кацане. Плодовете се различават в червено – оранжев цвят и равна повърхност. Подходящ както за суровини, така и за дългосрочно съхранение с последваща обработка.

Летни съвети за моркови – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + = 29