Подрязване на череши – осигуряване на добива на дървесина

пролетно подрязванеПодрязването на черешово дърво е необходимо устройство, което регулира растежа на дърветата, добива и е превантивна мярка срещу болестите. Неудобрените градинари съжаляват за младото дърво и се възхищават на гъстата корона. Но клоните стават стари, стават по-дебели, с маса върхове и клони. Без светлина и въздух, плодородни клони ще умрат, гъбични заболявания ще се появят в дървото, а плодовете ще трябва да бъдат забравени. Следователно подрязването на череша е задължителна систематична процедура.

Цели и естество на подрязването в различни периоди от живота на дърветата

резултат от правилното подрязване на сладката черешаЖътвата се оформя върху хоризонтални странични клони. В допълнение клонът от първата и втората година се опложда. Дървото на възраст над 4 години на дървото вече започва да умира. Ако не скъсите клоните на короната навреме, не отстранявайте старите клончета за угояване, не регулирайте реколтата – дървото ще остарее преди времето.

Съществуват известни модели при формирането на подрязване на череша, което трябва да знаете. Разсадките от първата година не се подрязват през есента, така че младото дърво да не може да бъде отслабено преди зимата. През пролетта, през първите пет години, формиращи короната, клоните трябва да бъдат нарязани на 50 см, а останалите – на 30. Между скелетните клони трябва да са повече от 30 см, багажът между тях не трябва да расте.

Ако беше сурова зима, пролетното подрязване трябва да се направи при появата на листа, когато студът стане много забележим. Всяко подрязване се извършва при топло време при плюс температура.

Подрязване на сладка череша:

  • създаване на правилното формиране на короната;
  • осигуряване на растежа на подложките за плодове и следователно на добива;
  • премахване на старите, заразени с болести, дърво.

Въпреки това, не можете просто да се разхождате из градината и да режете клонки. Подрязване – хирургическа операция, прекарват го в определено време и целта за всеки тип премахване на ненужни клони е свой собствен. При резитба е важно инструментът да е чист и рязко заточен.

схема на образуване на черешаНа фигурата, диаграмата на формиращо подрязване на череши през пролетта. От втората година след вкореняването в продължение на 3 години се оформя плодово дърво от разсад. Това подрязване се нарича формоване. Прекарва се през пролетта.

По време на плододаването се използва санитарно резене, когато се счупват и повредени клони се отстраняват. След като плодовете се излят до 1 см, се извършва изтъняване – премахване на излишните яйчници, разреждане на короната. Останалата реколта няма да счупи клоните, ще узрее по-бързо, плодовете ще бъдат по-големи. Разреждане, премахване или формиране на плодородие на всички живи клони.

Подрязването на старото черешово дърво се извършва на етапи. Старите клонове, на които се отстранява малка печалба, са подмладяващи резитба. В замяна плодородните формирования ще растат. Дървото ще получи втора младост. Всички операции се извършват в определено време. Само подмладяващо подрязване се извършва частично дори през по-топла зима през февруари.

Всеки тип подрязване се извършва в благоприятен период.

Пролетна корона

формирането на чашата с форма на черешаВсички видове пролетни работи с дърво започват, когато температурата на въздуха се повиши над + 5 градуса, а през нощта не се очаква замръзване. През пролетта короната се оформя, оставяйки до 9 клона в долния ред. На второто ниво се назначават 2-3 клона, образуващи стреля.

За да се намали растежа, резитбата се извършва ежегодно. Проводникът е прекъснат и прехвърлен на страничната пъпка всяка година, така че дървото да не расте нагоре. В този случай разрастването се сгъва и отново през следващата година се отрязва на външния бъбрек. Те се отстраняват или прехвърлят в плодородни клони чрез образуване на жироскоп, прекалено увиснали клони се изтеглят нагоре. Ново, растящо от корена, е изсечено на земята.

Схемата за подрязване на череши през пролетта е насочена към подмладяване на краищата на клоните. В зависимост от темпа на растеж на издънките, те са подрязани за определена дължина:

  1. Слабото подрязване се определя от една четвърт от дължината на клона, събужда пъпките на върха, се формират клони за реколтата.
  2. Средно подрязване – за половината от дължината стимулира растежа на клоните навън с плодовете на тази година.
  3. Силното подрязване оставя няколко пъпки, за да оформи нов клон.

Как да отрежете череша, градинар се ръководи от състоянието на дървото, силата на растежа и възрастта. за подмладяване на старото дърво се нуждаят 4 години

Грижа за череши от череша

През лятото се извършват две подрязвания. През лятото, веднага щом се появят яйчниците и листата се разцъфтяват, черешата се изтънява. В този момент клоните с мъртва дървесина са ясно видими – листата не се отварят върху тях. Премахнаха допълнителния яйчник. Изрязването на череши през лятото е да се премахнат всички клони, които са започнали да изсъхват от гъбични заболявания. Клещите се използват за отстраняване на младите клонки, които растат в короната или бъдещите върхове. Чрез издърпване на върховете на издънките можете да ги насочите към желаната страна. Премахнете зеленото neodrevesnevshuyu клонка през лятото – не отпуснете резитба на дърветата, когато ненужният клон ще стане дебел. Това е отговорът на въпроса на много начинаещи градинари – възможно ли е да се отреже черешата през лятото.

След прибиране на реколтата, сладката череша се нуждае от санитарно подрязване. Състои се от премахване на счупените клони, изрязване на незабелязани върхове. Опитни градинари често използват не рязане върха, но го дърпа в правилната посока с въжета. Само хоризонталните клони дават реколта.

Черешите имат силно подновяване. Вместо един отрязан клон расте малко. Като се започне от това, е по-добре да се премахне един стар клон, отколкото много безполезен, насочен към удебеляване на младия растеж.

Работи по подрязване през есента

правилното подрязване - в средатаЕсен помислете за подрязване след падането на есента. Как да отрежете череша през есента зависи от печалбата. Изрежете слабите клони и се развиват в грешната посока.

Ако искате да отрежете дебел клон, тогава трябва да го направите с трион, а не с клечка. Градинарите са забелязали, че есенните разфасовки на триона се лекуват по-бързо.

През есента едногодишните леторасти се съкращават с една трета. Изпълнете работата възможно най-бързо, така че дървото да е придобило сила за зимата.

При отрязването на короната на черешовото дърво по всяко време е необходимо да се знае, че отворената рана е мястото на въвеждането на болести. След изсушаване на рязането, тя трябва да бъде затворена с градинар.

Лятно формиращо подрязване на череша – видео от 4 части

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 47 = 55