Вредители от моркови

Зеленчуци, засегнати от моркова мухаВкусен витамин зеленчуци като не само човек. Морковите обичат различни насекоми и други живи същества. Яденето на сок от растенията причинява вреда на плодовете. За да можете да запазите реколтата, трябва да познавате врага лично и да можете да се борите с него.

Морков блок

Имого моркови листа блоковеМалки, до 2 мм, насекомото е светло зелено. Задните крака са подскачащи. Ларвите на жълто-зелено, още по-малко, с ресни по краищата.

Тя засяга засаждането, разположено в близост до иглолистните дървета. Иглолистни дървета са междинен домакин, също се натрупва в засаждането на диви моркови, и с появата на издънки на моркови засяване – преминава към тях. Увиване на засегнатите листаИ ларви и възрастни насекоми смучат сок, което значително инхибира растението. Листата са огънати навън стават подобни сортове хрупкави магданоз.

Профилактика: пространствена изолация.

Контролни мерки: лечение през май или юни с инсектициди. Обикновено само едно лечение е достатъчно.

Морков летят

Морков летятМоже би най-разпространеният вредител на морковите. Коремът е черно с лек зеленикав оттенък, кафяво главата, краката и мустаци жълти, imagos дължина – 0.5 cm ларви жълтеникаво до 7 mm, какавиди (puparia) кафяво ..

Едно възрастни насекоми поставят до 120 яйца в близост до корена или на повърхността му. Освободените ларви се ухапват в кореновата култура, където се хранят около месец. Пупариите се образуват в почвата, понякога в кореновата култура. Обикновено през лятото две поколения, зимно кученце в земята или в корен зеленчуци в трезора.

Той обича влажни, сенчести места. Инфекцията на културите е лесно да се определи, като се промени цвета на листата, придобивайки червено-виолетов оттенък.

превенция:

 • Ранно и подсинуние сеитба – ще намали вредата, тъй като най-опасното е поражението на младите растения.
 • Предотвратяване на сгъстени и обрасли култури.
 • Редуващи се редове от моркови, лук, домати, магданоз капе зелени листа, поръсване тютюн коридор, нафтален – чуждите миризми намаляват степента на увреждане, като маскират морковите.
 • Дълбоко копаене.

Мерки за контрол:

 • Пръскане с инсектициди. И през лятото е необходимо няколко пъти.
 • Отстраняване на заразени кореноплодни растения.

Афид на моркови

Афид на морковиСветлозелени безкрилови и малко по-тъмни крилати малки насекоми. През лятото се извеждат няколко поколения. Хибернация яйца, първото поколение – без крила, в бъдеще – крилати. Изцедете сока и в количество, което е много по-голямо от необходимото за храна: така че вдишките да предпазят деликатното си тяло от изсушаване …

Предотвратяване: унищожаването на остатъците от стърнища и диви моркови, върху които яйцата зимуват.

Мерки за контрол:

 • Пръскане с инсектициди.
 • Изплакнете с вода.Не прекалявай!
 • Привличане на калинка – той се храни с листни въшки.

Моркова (чадър) молец.

Морков молецМалка, до 14 мм пеперуда. Предната двойка крила е тъмнокафява, гърба е сивкаво-розова. Тя засяга главно тестисите: гъсеници заразяват съцветия, понякога – листа. В допълнение към морковите атаки и други чадъри.

превенция:

 • Унищожаване на диви umbels близо до семена насаждения.
 • Премахване на остатъците от стърнища.
 • Ранно вършене на тестисите.

Мерки за контрол:

 • Лечение на биопрепарати: dendrobacillin, endobacteriin, lepidicides.
 • Пръскане с инсектициди.

Морковите са засегнати не само от специфични “моркови” (и те не са много специализирани, повечето и други култури не пренебрегват) вредители. Уви, много вредители на морковите са доста универсални, рошави и други градински растения:

 • охлювиГоли охлюви. Има много видове, но всички боли, така че няма да се съсредоточим върху точна биологична класификация. Всички обичат влагата, те не търпят топлината и слънцето. Те се хранят в облачни дни и през нощта. Оставете специфични лъскави пътеки от сухата слуз. Те изгарят части от растения. Те се борят с тях, за да премахнат върховете, плевелите и да почистят мястото. Добре е да го оставите за стръв и периодично да отстранявате пуснатите листа от репей или зеле, откъснати от цвекло върхове. Някои, доста големи охлюви се консумират в храната. Те се използват от рибарите като стръв. Помага да се прилагат високи дози суперфосфат, разпръскване с 10% разтвор на обикновена сол.
 • червеиЧервеи. Това е ларвата на бръмбара, който е получил името си за твърдата обвивка на тялото. Отвлича всички кореноплодни плодове и като цяло уврежда подземните части на растенията. Неприятно е да намерите теленен червей в морковите. Как да се отървем? На първо място, ние взимаме под внимание, че той е много любители на зърнени култури, по някаква причина особено – пшеница трева. Така че, унищожаване на плевелите, в същото време борба с вредители на моркови. Вредител от морковиОтлично приложение на амонячен тор, като вар. Направете примамки: трева, третирана с инсектициди, преди засяване. Все още използвайте късно, преди най-замръзване, изкопаване на обекта: ларвите изтеглени на повърхността умират. През пролетта – капани: правим бразди, слагаме шепа сено или слама, овлажняваме, покриваме с парче дъска. Периодично почиствайте и изгаряйте заедно с телените червеи.

Инсектициди за борба с вредителите има различни, посочете най-доброто – проблема, всички фирми е тяхната оценка. Има смисъл, ако е възможно, да се заменят химическите лекарства с вътрешни лекарства. Тинктура от тютюн, върхове Solanaceae – домати или картофи, пипер с добавянето на сапун или шампоан капки за по-добра адхезия достатъчно токсичен за насекоми, и те трябва да се използва. И не бързайте да обработи богата земя, макар и малко морков вредители. Може би има смисъл да се губят малка част от реколтата, но не и да яде зеленчуци с остатъци от отрови?

Как да се справим с вредители от морков – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 4