Amarant csemeték termesztése – szabályok és tanácsok

Tavasszal magam is egy amarant volt a telken. Valószínűleg a magok hozták a szél, de csak azért, hogy összegyűjtsék az új nem működött – félig morzsolt, a többieknek pedig nem volt ideje a fagyra érlelésre. Sokat hallottam erről a növényről, különösen arról, hogy jobb, ha azt palántákon termesztik. Adja meg, milyen szabályok vannak az amaranth palánták termesztésére?

Gyakran a virágágyásokon magas bokrok vannak, amelyek csillogó, hosszú, barna színű harangjai vannak. Sokan egyszerűen gyomlálják ki, mint a gyomok, és – tévedés. Ez távol áll egy gyomtól és egy éves amarant növénytől. Nem csak díszítő célokra szolgál, hanem széles körben használják siderata, állati takarmány, főzés, sőt népi orvoslásban is. Ezért sokan kifejezetten, és gyakran nagyarányúak.

virágzó amarant

Ha nincs szükség a magok és a virágok minél előbbi megszerzésére, akkor az amarant közvetlenül a nyílt talajra vetik. A magvak növekedésének és érlelésének felgyorsítása érdekében jobb, ha az amarant növekvő palántanevelési módszert alkalmazzuk, mert ebben az esetben a fagy kezdete előtt virágozni fog. Egyszerű szabályok és kis tippek az amaranth palánták termesztésére.

Amaranth vetőmag vetőmagok vetőmagozása

amarant csemeték

A vetőmagok a palántákon a tavasz elején jobbak. A tőzegcserépet erre a célra jó használni, mert a növény kedveli a laza talajt. A magokat könnyedén le kell fedni a földdel, nem szabad belekeverni. Hothouse effektus létrehozásához felülről lefedje egy filmet. Ha az ültetés nem volt egy darab, a palánták megjelenése után a palántákat ki kell vetni, és az egyik edénybe kell hagyni.

A palánták gondozása rendszeres öntözés. Annak érdekében, hogy a palánta ne nyúljon, meg kell keményíteni: a palántákat tartalmazó tartályokat szabadba kell vinni, fokozatosan növelve az utcán töltött időt.

Palánták ültetése a talajba

amarant egy edényben

Az amaranth palántája körülbelül egy hónap múlva készen áll a nyílt talajra történő átültetésre. Közvetlenül a palánták ültetése előtt kell jól öntözni, így eltávolításkor ne károsítsa a gyökérrendszert. A transzplantációt felhős időben kell elvégezni, és ha a természet “szivattyúzik”, és vannak napos napok – jobb várni az estig. Ebben az esetben javasoljuk, hogy az ültetett palántákat további sötétítéssel javasoljuk.

Az amaranth palántákat lehajló helyzetbe kell ültetni, a földet az első levélre kell permetezni. A két növény közötti távolságnak legalább fél méternek kell lennie, és egymás közt elhelyezett sorok között legfeljebb 80 cm-t hagyhat.

Az amaranth sűrű ültetvényei hátrányosan befolyásolják a szárait – nyúlnak és szakadnak.

Az amarant megfelelő gondozása a további növekedés folyamatában

rázogató amaranth maggal

Amaranth teljesen szerény a gondozásban, éppen elég idő ahhoz, hogy megitassák és megsemmisítsék a sorokat. A gyomnövényeket csak a földbe érkezés utáni első hónapban veszik igénybe, amíg a növény nem növekszik, és nem erősödik meg. A második hónaptól az amaranth az aktív növekedés szakaszába fog átjutni, azon a napon, amikor a tetejét 7 cm-re feszítik, és a gyomnövények nem lesznek már ijesztőek. Csak azért marad meg, hogy nézzen, hogy az amaranth alatti talaj ne száraz maradjon, és rendszeresen öntsön.

A lateralis hajtások és a gyümölcs petefészkek számának növelése érdekében június végén az amarantot meg kell szúrni. A kultúra képes gyarapodni szegény talajon, de jobb, ha a hamu és a molybehozgatás megoldását szolgálja.

A növényzet betakarítása a bokor magassága 25 cm, és a magok megérik szeptemberben. Mivel az amarant magvak nagyon kicsiek, nem minden egyszerre érik, és ezért összeomolnak, a petefészket ajánlott vágni és szárítani egy sötét szobában.

Az amaranth leírása, annak hasznos és káros tulajdonságai

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − = 79