Ha a rózsa levelének fekete foltjai vannak, mit tegyek?

Úgy tűnik, egy fekete folt rózsákonA rózsák növekedésének folyamata akadály nélkül lehetséges. A növény leggyakoribb betegsége foltosodik. A betegség nagyon veszélyes a virág számára, mert halálához vezet. Ha rózsákon foltosodik, akkor azonnal el kell kezdeni a harcot vele.

Hogyan lehet elkerülni a rózsák megfigyelését?

A rózsák fekete foltjai nemcsak a virág esztétikus megjelenését károsítják, hanem sok kárt okoznak az üzemben. Fokozatosan a betegség terjed az egész bokor, és képes elérni a legközelebbi. A betegség áruló és nehezen gyógyítható. A legjobb megoldás az, hogy megakadályozzák a fekete foltokat a rózsákon.

Hogyan lehet megelőzni a betegség megjelenését?

 • rendszeresen végezze el a növényi szárak helyes metszését, mivel “hajvágás” növeli a rózsák ellenállását;
 • távolítsa el a sérült leveleket, rügyeket, virágszárakat, és feltétlenül égesse el őket a bozótól távol eső helyszínen;
 • a gyökérzet állandó gyomlálása;
 • Az esős évszak alatt előnyös, ha a bozót körül locsoljuk a talajt hamuban;
 • a rózsák különleges védelmi eszközével rendelkező növények kezelése;
 • mogyoró vagy lovagló infúzió bokrok permetezésével;
 • a helyszín helyes megválasztása a rózsák ültetéséhez: ne feküdjön a sötét és vastagabb területeken;
 • a szerszámok fertőtlenítőszerekkel történő gyakori kezelése.

Fontos tudni, hogy vannak olyan rózsák, amelyek jobban ellenállnak a fekete foltoknak. Vannak, akik éppen ellenkezőleg genetikailag hajlamosak rá. Ezért az ültetési anyag beszerzése során ezt figyelembe kell venni.

Hogyan és hogyan kezeljük a foltokat a rózsa levelén?

Jelenleg a szaküzletekben hatalmas gyógyszerek válogatnak, amelyek gyógyíthatják a foltokat. A legfontosabb dolog nem egy eszköz megvásárlása, hanem több.

A különleges készítményeknek tartalmazniuk kell:

 • triazol;
 • mankoceb.

Előkészületek fekete foltok kezelésére a rózsákonFel kell használni őket váltakozva, a cselekvés hatékonyságára. Az első hét napban a rózsaszín bokrokat permetezik fel kábítószerekkel, amelyek közé tartozik a mancozeb is. Például: “Gold” vagy “Profit”. Egy hét múlva kezdjék el a triazolt tartalmazó termékeket, mint például a “Topaz” vagy “Skor”.

A bokrok feldolgozásához esti időre van szükség, hogy harmat nem volt jelen. A fertőtlenítés előtt a növényt a gyökérrendszer alá kell vizzelni. Miután a foltok eltűntek a levelek levelein, alaposan meg kell vizsgálni a virágot. A betegség ismétlődő tüneteivel a növény sérült részeit el kell távolítani és égetni.

Profilaktikus gyógyszerek

A rózsaszín leveleken a fekete foltok csak a nyár végén jelentek meg, és a növény károsodása az elején jelentkezik. Gyakran a betegség megtámadja a virágot, ha gyengül, vagy nem kapja meg a megfelelő tápanyag-adagot. Ezért fontos a rózsák megtermékenyítése.

Hogyan lehet meghatározni a fekete foltot:

 1. Először is, a növény megáll.
 2. Másodszor, sötét foltok jelennek meg a zöld (mint a párnák);
 3. harmadszor, a levelek körül sárga látható.

fekete foltok rózsákonEgyes tapasztalt kertészek környezetkímélő módszereket alkalmaznak a betegség leküzdésére. Az a hely, ahol a rózsákat termesztik, fokhagymás ültetvények vesznek körül. Ez a növény a gombafertőzések megelőzésére alkalmas (a fekete folt a Marssonina rosae gomba nemzetségére utal).

A megelőzéshez a bokrokat fokhagymával vagy dohánytermékkel is fel lehet permetezni. Az infúziók nem okoznak függőséget a fertőzés kórokozójában, és nem károsítják a növényt.

Megfelelő gondoskodás

Nagyon fontos, hogy rendszeresen vágja a rózsákat. Ez a folyamat erősíti az immunrendszerét a gombafertőzésekre, beleértve a fekete foltot is.

Továbbá, ha fekete foltok vannak a rózsaszín leveleken, érdemes levágni a hajtások szintjét 2-3 boka szintjétől. Ezután permetezze a bozótokat kémiai úton (“réz-oxiklorid”, “Vectra”, “Cumulus”).

Minden gyenge, régi és száraz ágat a legjobban el lehet távolítani, mert a vereség fekete foltjának célpontja lesz.

Ősszel és tavasszal a szárak feldolgozását réz-szulfáttal és Bordeaux folyadékkal kell végezni.

Minden sérült levél gyorsan megszárad, majd leesik. Ezeket össze kell gyűjteni és meg kell égetni. Ellenkező esetben a gomba túlterhelt, és tavasszal egészséges rózsabellekre terjed.

fekete foltA vegetációs időszakban a növény szabadon hozzáférhet a friss levegőhöz, és ne tegye túl más növényeket. Ne engedje, hogy a rózsák leveleire hosszabb ideig tartson nedvességet. Ehhez vágja le a hajtásokat és a gyomokat. A szomszédos területet rendszeresen ásni kell a talajba, hogy fungicidet (fertőtlenítőszert) hozzon létre.

A betegség terjedését a hőmérséklet-változások és a magas páratartalom elősegíti. De nem csak a környezeti feltételek vezethetnek a rózsa vereségéhez fekete foltosodással, valamint nem megfelelő mezőgazdasági technikákkal. Ezért, mielőtt ezeket a virágokat megtermeli, meg kell kérdeznie, hogy hogyan kell megfelelően gondoskodni róluk.

Fekete pöttyös rózsákon (videó)

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 5