Hogyan töltsük be a petúnia helyességét – az ügy minden részletét

különböző petuniákKülönböző formában és színben, a virágok örömet okoznak, és sok termesztőnek ezt a növényt egyedül kell termesztenie.

Mikor vetik a petúniákat a palántákra?

A tapasztalatlan kertész számára fontos, hogy pontosan meghatározzuk a virágok ültetésének időzítését a palánták számára. A növény virágzásának ideje határozza meg, mikor kell a petúnia vetőmagját elültetni. Május-júniusban már bőségesen virágzó növényt kapnak, február végén – a március első tíz napján – a magoncok magját kell vetni. Ha a telepítési dátumok korábban vannak, a palántákat könnyíteni kell.

A vetéshez használja az ősszel előkészített talajt. A talajkeverék humuszból, kerti talajból és homokból áll, 1: 1: 2 arányban. Ezeket olyan tartályokba öntik, amelyekben a petúniák nőnek, és hagyják megfagyni. Néhány nappal azelőtt, amikor petunákat vetesz, a tartályokat a felolvasztáshoz házba hozza. A vetés előtt a talajt tovább fertőtlenítik a kártevők és a patogén növényzet.

Válassz magokat

magJó csemeték csak akkor nyerhető el, ha magas minőségű vetőmagokat ültetnek. Egy felnőtt növénynek meg kell felelnie egy adott fajta összes jellemzőjének. Vagyis a virágnak meg kell egyeznie egy adott fajta méretével és színével, legyen bizonyos mértékig ellenálló a növekedés feltételeivel stb.

A petúniát kétféle maggal is el lehet ültetni:

  1. bevonatos tabletták;
  2. net.

A héj számos előnnyel jár: a magok védve vannak a károsodástól és betegségektől, könnyebben vethetők a talajba. A héj nélkül fagyott magvak sokkal olcsóbbak, és ha a petúniát megfelelően vetik, a csírázás magas lesz. A jelölés lehetővé teszi a színminõségek felismerését.

A petunia helyes vetése – “A” -tól “I” -ig

petunia hajtásokAz elkészített talajt meg kell nedvesíteni, majd a petúnia vetőmagját rávetik. A talajot megszórjuk a vetett anyaggal, csak nyomjuk meg könnyedén.

Felmerülhet egy kérdés: hogyan kell egy petúnia egyenletesen vetni, mert a magvak nagyon kicsiek? A feladat egyszerűsödik, ha a magokat homokkal keverik 1: 5 arányban. Közvetlenül a vetés után a talajt átszúrjuk egy prekurzor oldattal (0,1%), hogy megvédjük a hajtásokat a gombától. Annak érdekében, hogy ne mossa le a kis magokat, fertőtlenítse a talajt öntözéssel finom szűrőn keresztül.

A palánták megjelenéséig az ültetett tartályokat üveg vagy polikarbonát borítja. Szükség esetén permetezze fel a talajt a szórópisztoly segítségével.

Az első hajtások az 5. napon jelennek meg. A vastag ültetést meg kell hígítani, amihez a felesleges csemeték elpusztul.

A petúnia palánták normál növekedéséhez 20-22 fokos hőmérséklet szükséges. A petunia hajtások megjelenésével a menedéket eltávolítják, és a tartályokat áthelyezik egy olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 18 fokot.

Ha a petúnia helyes, és a hajtások növekedésének optimális feltételei jönnek létre, 3 hét elteltével a felnevelt hajtások merülhetnek.

A virágcserepekben a csemeték az első transzplantáció után 3 héttel merülnek fel. A csésze átmérője 8-10 cm legyen szubsztrátként, mikro- és makroelemekben gazdag szubsztrátot használnak. A beültetett növényeket napi 20 fokos hőmérsékletű helyiségbe helyezzük, és 18 éjszaka, majd a hőmérsékletet további 4 fokkal kell csökkenteni.

Vetés granulátumban?

A drágakő petunák számos fajtáját pelletekben értékesítik. Hogyan kell vetni a petúniát ebben az esetben?
A talajban lévő dobozban sekély hornyokat kell vágni, jó, hogy elöntsük őket, és szalagokat vágjunk a papírszalvétáról. A granulátumban levő magokat nedves csíkokra helyezzük el. Nem fognak elveszni, mert megbízhatóan ragaszkodnak a nedves papírhoz. Mint a tiszta magvakkal való vetésnél, nem kell a talajjal önteni a szemcséket. A terményeket porlasztóval kell átszivárogni, a dobozokat filmréteggel borítják, és meleg megjelenés előtt hagyják el.

A petunia granulátumban való növekedésének időszaka valamivel nagyobb – 10-20 nap, amikor a fluoreszkáló lámpa világít. Fontos, hogy a felkelt csíra azonnal kapjon elegendő fényt, hogy megakadályozza a nyújtást.

petúniaAz első igazi levél kialakulásával a petúnia terményeket levegőztetjük, a filmet eltávolítjuk, és a hőmérsékletet 16 fokra csökkentjük. Amikor egy harmadik levél jelenik meg, a palántákat hígítják, a fölös növényeket ültetik. Meg kell tudnod, hogyan kell megfelelően telepíteni egy petúniát és gondoskodni róla. Ne ártalmatlanítsa a talajt ültetés közben – az öntözést 3 naponként végezzük, mivel a talaj szárazon szárad. Ez a rendszer serkenti a gyökérrendszer fejlődését, és a palánták életképesebbek. A termesztett növények levágódnak, ami a petúniát elágazik. Ha a petúnia hamarosan elült, az apikális rész gyökerezik.

Bőséges virágzó petúnia akkor érhető el, ha bizonyos feltételek teljesülnek: a fazéknak megfelelő méretűnek kell lennie, az öntözés és öltöztetés időzítésével, az elhalványult virágok eltávolításával.

Mikor kell szitálni a paprikát? – olvasd el a következő cikkünket!

Mikor kell a petúniát a palántákra telepíteni? – itt!

Videó: növekvő petúnia palánták a magokból

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5