Karbamid – nitrogén műtrágya a talajhoz

granulált karbamidotMinden nyár, aki zöldségeket és gyümölcsösöket termeszt a telkében, sokat tud a műtrágyákról, amelyeket a legmagasabb hozamok elérése miatt kell használni. Az önkészítés és az ipari termelést szolgáló műtrágyák csoportja között különös figyelmet fordítanak a nitrogén műtrágyákra. A nitrogén gyakran nem elegendő sok növény számára a teljes vegetatív fejlődés és a hatékony termés érdekében.

Az egyik legnépszerűbb nitrogénműtrágya a karbamid. Ez az úgynevezett karbamid az emberekben, összetétele a nitrogén ötven százaléka. A karbamid kémiai képlete a következő.

a karbamid kémiai képletétEzért a vegyipar legmagasabb koncentrációjú műtrágyája.

A karbamidot gyakran granulált formában állítják elő. Az előállított granulátumok csomagolása sok esetben változik, mivel a beadott dózisokat mindig a talajterületekből számítják ki. Ha a nitrogénműtrágya az elővárosi területeken alkalmazható, akkor egy vagy három kilogramm csomagot vásárolhat.

kg karbamid csomagolásbanHa teljes mezőket termesztenek, tanácsos karbamidot vásárolni polietilén zsákokban.

Trágya Karbamid a legkeményebb anyag szerkezetére, amely nem képes felszívni a felesleges nedvességet a környezet kapcsán mi hosszú ideig eltartható, kiváló minőségű, szabadon folyó, ahol nagyon jól eloszlik a használat során a gyakorlatban.

Az urea felhasználásának fő előnyei:

  • a nitrogéntartalmú műtrágya minden növényfaj vegetatív tömegének növekedését szabályozza;
  • a karbamid bejuttatása a gabonatermesztés során növeli a fehérje- és a gluténtartalmat a kapott gabonatermesztésben;
  • Az összes termény nagy hozama közvetlenül attól a talajban található elegendő nitrogéntartalomtól függ, amelyen termesztenek.

A karbamid megfelelő alkalmazása

Kívánt termékenyítik a talaj semmilyen műtrágyát, mindig kell tudni az alkalmazás mértéke, nem árt, hanem éppen ellenkezőleg, hogy megteremtse a legkedvezőbb feltételeket a fejlődés és növekedés a beültetett vagy ültetett növények.

A karbamid műtrágyaként granulált állapotban vagy oldott folyékony formában alkalmazható.

A különböző növények esetében a karbamid alkalmazási aránya eltérő, az alábbiakban a vetés előtt alkalmazott alkalmazási arányok különböznek:

  • repcemag, árpa, búza, rozs – két kilogramm százméternyi jövőbeni ültetett területen;
  • burgonya, takarmány és cukorrépa – két kilogramm százanként;
  • hagyma, paradicsom, sárgarépa és káposzta – húsz harminc gramm négyzetméterenként ültetett terület.

A már ültetett növények trágyázása és etetése céljából az alábbi normák alkalmazandók:

  • a rozs, a repcemag, a búza és az árpa, másfél kilogramm karbamidot száz négyzetméterenként;
  • a cukorrépa és a cukorrépa esetében, valamint a burgonyát – másfél kilogrammot száz négyzetméterenként;
  • kukorica, kerti gyümölcsfák és cserjék esetében – tíz gramm négyzetméterenként.

A rózsák és a zöldségfélék palántájának elkészítéséhez speciális arányú oldatot állítanak elő ilyen arányban: 10 liter hideg vízben 90 gramm karbamid feloldódik.

A talajmegtermékenyítés során a fő szempont nem a túlzott mértékű nitrogén felhalmozódása, mivel a túlnövekedés negatívan befolyásolja a már meghozott hajtásokat és a palántákat.

Vegye figyelembe, hogy a nitrogén műtrágya karbamid le kell állítani a talajban, mert a kémiai reakció, a karbamid-elemeket talajbaktériumok azonnal, karbamid rövid idő válik ammónia, amely elpárolog túl gyorsan, és ez viszont veszteséget okoz a nitrogén, amely oly szükséges földi hogy a növényeket hasznos anyagokkal szállítsák.

Ha a kompozíciót a pelletek kézzel vagy gépesített módszerrel történő diszpergálásával végezzük, akkor egy kötelező tulajdonság után a műtrágyázott mezőgazdasági ültetvények bőséges öntözését kell elvégezni.

Gyakran a karbamidot niterre viszik. Ezek azonban eltérőek a műtrágyák szerkezetében. A sóspirát kevésbé ellenáll a nedves körülményeknek, míg a karbamid jól működik különböző talajterületeken – száraz és túl nedves.

Az alkalmazás első napjaiban a karbamid kissé lúgos műtrágyává válik, ami nagyon hasznos a savas és enyhén savas földi talajoknál.

A talajba nitrogén műtrágya lehet teljes mértékben szívódik fel a fejlődő növények, és lehet egy bizonyos százalékát a talajban, hanem, hogy benne, a karbamid nem változik a kémiai összetétele és előnyös hatások a későbbi vetés növények.

Urea nagyon hű a hatását a lombozat és a hajtások, amelyek nem képesek hőkezelés növények nitrát, ezért egyaránt alkalmazható külső feldolgozó növények és a talaj öntettel.

A karbamid egy másik alkalmazása a kertben (videó)

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 9 =