Lepkék penész a ribizliben – mit tegyek?

A lisztharmat vagy az oidum nevű gombafertőzés gyümölcs- és bogyós növények valódi csapása, beleértve a ribizlit is. A fehér és a vörös ribizli fajtáit ez a betegség nagyságrendje kisebb, mint a fekete.

Miután kontinensünk 1900-ban Amerikából lépett be, mindenhol elterjedt a lisztharmat. A betegség veszélye abban rejlik, hogy nem csak a termény károkat okoz, hanem a növények halálához is vezethet.

Mi a lisztharmat a ribizliben?

A betegség kórokozója parazita spóra gombás.

lisztharmat fekete ribizliben

Hibernálja az érintett növényeket és leveleit, és tavasszal elkezd szaporodni. A gombás fejlődés sebességét a nedves és meleg időjárás, a nitrogén-műtrágyák feleslegessége befolyásolja.

Ha nem teszel meg megfelelő intézkedéseket, akkor július-augusztusig az egész növény érintett lesz.

A ribiszke bokrok vereségének jelei a lisztharmat:

 • A leveleken és a hajtásokon jellegzetes fehéres-szürke bevonat jelenik meg, amely végül barna színűvé válik.
 • A lövést egy növekedési pont sújtja, megállítja a fejlődési és deformálódást.
 • A levelek csavarják, kisebbek, zöld színt veszítenek.
 • A kialakult bogyók tartoznak plakk, és még nem alakulnak ki, összeomlanak.
 • A bozót a borsó megállítja növekedését, szárazon, fagyállósága csökken. Így, ha a növény közvetlenül nem hal meg a betegségből, akkor még mindig nem él a télen.

Hogyan kezeljük a lisztharmat a ribizliben?

levelek lisztharmattalJelenleg ez a betegség jól átgondolt, és elegendő számú módszert alkalmaznak annak leküzdésére. Ahhoz, hogy hatékonyan ellensúlyozzák a lisztharmat a ribizliben, a kezelést kombinálni kell a megelőző intézkedésekkel.

A növények lisztharmatfertőzéssel történő kezelésének fő módja különböző megoldásokkal történő permetezés, ezért fontos, hogy ezt az eljárást megfelelően végezzük. A növények feldolgozásához különböző irányokból van szükség, megpróbálva nedvesíteni a leveleket mind lentről, mind felülről. Permetezéshez használhat permetezést vagy puha kefét – a legfontosabb az, hogy a növény minden részét kezelik. Az eljárást magát később, száraz időben kell végrehajtani. 4-7 naponta egyszer megismételjük a permetezést, amíg a betegség teljesen eltűnik.

A betegség kezelése

Az értékesítés során kész fungicid készítmények készülnek, felhasználásukhoz ragaszkodni kell a gyártó ajánlásaihoz.

Hatalmas mennyiségű hatékony népi recept van a lisztharmat elleni küzdelemben:

 • 80 gramm réz vitriol + 10 liter víz. Ezt a megoldást javasoljuk, hogy tavasszal használják a bud-virágzás előtt; Fogja meg maga a bozót és a talajt.
 • 50 g szódahaj + 10 liter víz. A készítményt a virágzás után növényekkel kezelik.
 • 1 kg fából készült hamu (tiszta és szitált) + 1 vödör vízzel. Az elegyet több napig kitartják, szűrik, mosószappant adnak hozzá és feldolgozzák a növényeket.
 • 1,5 g kálium-permanganát + 10 liter víz.
 • 1 rész Mullein + 3 rész víz. A keveréket három napig ragasztják, 1: 3 hígítással, és hetente egyszer a növények kezelésére.
 • 3 liter szérum + 7 liter víz + 1 tk. réz-szulfát.

A lisztharmat megelőzése a ribizliben

Fundazol a lisztharmat elleni küzdelemhezMegelőző intézkedések a betegség elleni jelentése kötelező vágására bokrok őszi betakarítás a levelek és gallyak, amelyek áttelelnek kórokozó, és égő.

A kora tavasszal a ribizli bokrokat és a talajt vitriol oldattal kell kezelni. Rendszeresen ellenőrizze a bokrokat a betegség gyors felismerésére. Így nemcsak a kezelést korábban kezdi meg, hanem képes lesz azonosítani más krónikus betegségek kialakulását is.

Ha a klíma kedvez a gombás betegségek, nőjön rezisztens fajták ribizli: „Dove”, „Black Pearl”, „Agate” és mások.

A lisztharmat megelőzése a ribiszke (video)

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 + = 97