Miért begonia száraz levelek – okok és megoldások

begóniaA Begonia népszerű virágnak számít, mind az elővárosi területen, mind a beltéri tenyésztésnél. Gyönyörű és csodálatos mindent: leveleket és virágokat, valamint a bokor alakját. De amikor növekszik, szinte minden termelő időről időre különböző nehézségeket tapasztal. A virág legelterjedtebb problémája a lehulló levelek és a szárítás. A halál megakadályozásához meg kell tudni, hogy a begonia miért szárítja a leveleket és milyen tényezők befolyásolják a fojtást.

Hasonló problémák gyakran felmerülnek az üzem karbantartásával kapcsolatos hibákkal. A begoniák a következő okok miatt száradnak és esnek el:

  • a fogva tartás nem megfelelő feltételei;
  • a mikroelemek hiánya;
  • betegség.

Kiválasztjuk a növekvő feltételeket

A nem megfelelő gondozás egyik jellemzője a körülmények drasztikus változása. Erős szoba virágos stressz tapasztalható, ha az erkélyre helyezi. Mivel néhány fajta begóniát csak zárt térben, sőt megfelelő időjárási körülmények között is termesztenek, a begoniák száraz leveleket és virágokat. Mi a teendő ebben az esetben?

Miután sok száraz levél található a növény bokorán, a növényt vissza kell állítani a korábbi feltételekhez. A sérült lombozatot el kell távolítani, kiegészítve egy műtrágyával, és fel kell venni egy helyet maximális megvilágítással és piszok nélkül.

Ha a begoniák télen száraz leveleket szednek, akkor az ilyen probléma oka a levegő szárazságának nagyfokú érzékenysége. Ezért jobb, ha télen a növényeket el lehet távolítani a fűtőberendezésekről. De ha ez nem lehetséges, akkor a begónia melletti páratartalom növelése érdekében egy tartályt vízbe lehet tenni, és naponta permetezheti a bozót.

Ez a probléma az utcai növényfajtára is jellemző. Az oka annak, hogy az utcai begónus elhagyja a szert, leggyakrabban a talaj nedvességtartalma és túlságosan száraz idő. Az öntözés hiánya a levél szárított hegyeiből látható, majd barna színűvé válik. A probléma megoldása elegendő öntözés és nedvesítés a levéltömeg estéjén vagy kora reggelén. Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy a növény gyökerei nem szeretik a víz stagnálását, ezért az öntözésnek mérsékeltnek kell lennie, különben a levelek kezdik elesni a begoniában.

A növények trágyázását választjuk

Néha, még akkor is, ha a termesztési körülményeket megfigyelhetjük, megfigyelhetjük, hogy a levelek és a virágok a begóniákkal száraznak – mit tehet ebben az esetben? A növények rendszeres táplálása megakadályozza a levél tömegének halálát, és segít gyorsabb felépítésben.

A begónia esetében elegendő, ha havonta akár 3-szor is adagolhat. A legkisebb nitrogén-tartalmú folyékony komplex műtrágyák a legjobbak erre a célra. Szintén kálium-nitrátot is, amelyet a növényre legfeljebb egyszer két hét alatt alkalmaznak. A levelek forró hőségben való fenntartásához használhat permetezést humátával, epitollal, cirkóniummal.

Megszabadulni a betegségektől

A begónia levelei kiszáradhatnak és leeshetnek olyan betegségekből és kártevőkből, amelyek a nem megfelelő gondozásból és kedvezőtlen időjárási viszonyokból erednek.

Lepkék penészLepkék penész. Ezt a betegséget a fehér bevonatú foltok megjelenése jellemzi. Ahogy a patogén baktériumok elterjednek, a foltok összeolvadnak és lefedik a levél teljes felületét. Fokozatosan az érintett levelek barna és kiszáradnak. A küzdelem hatékony eszközei ebben az esetben alapozással szórnak (0,05-0,1%) vagy tengeri hajóval (0,05%). A vegetációs időszakban a növény leveleit enyhén porítottuk talaj kénnel vagy kén-kolloid oldattal (0,3-0,5%) megszórva. Mint bizonyított szerszám használt szappan-réz folyadék, amely készült 1 liter folyadék, 2 gr. réz-szulfát és 20 gr. kátrány (zöld) szappan.

Szürke rothadás a begoniánSzürke rothadás. A levelek szárítása és leesése a begoniában a szürke rothadás legyőzésének is tulajdonítható. A betegség kialakulásának legkedvezőbb tényezői lehetnek meleg és párás időjárás, mely során számos porszerű spórát képeznek. Származási helyét könnyű látni vízi foltok, szürke bevonat jelenik meg a tetején hajtások és levelek. A betegség további elterjedése a növény szárait érinti, amelyek elkezdenek rothadni és megtörni. A lombozat, a virágok és a rügyek enyhülnek és összeomlanak. A szürke rothadás elleni küzdelem egyik hatékony módja Bordeaux-folyadék (1%) vagy szappan-réz keverék, melynek előállítása fent le van írva.

Végezetül szeretném megjegyezni. Ne szóljon riasztásnak, ha több szárított alsó levele van a begoniában. Valószínűleg a növény fejlődésének normális folyamata van, amely során a régi levél elpusztul. Nézzen utána némi időt és tegyen lépéseket, ha szükséges.

Videó: jó tanácsok a begónia telepítéséhez

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =