Milyen betegségeket követnek kedvenc görögdinnyeink?

Görögdinnye ágyakÖsszpontosítva száma és mérete a petefészek, kertészek gyakran elfelejti, hogy figyelemmel kíséri a feltétele a növényeket, átadva a fertőzés időpontjában görögdinnyét fenyegető betegségek, mint egy igazi kulturális és peronoszpóra, mindenféle rothadás és más betegségek. A növény legnagyobb károsodását a fúziós és az antracnóz okozza.

Ezért a sárgadinnye sárgadinnyét látva hibáztatnia kell a saját gondatlanságát és a kórokozó gombákat, baktériumokat és vírusokat, amelyek a növényi betegségek többségét okozzák.

Fusarium hervadás a görögdinnye

Fusarium hervadás a görögdinnyeA gyökérrendszerbe behatolva, és még a legkisebb károsodás a szövetekben, a káros fuzárium gomba a növények mentén telepedik le és terjed. A betegséggel fertőzött görögdinnye szenved és elhervad, mert:

 • az érrendszere eltömődött;
 • felhalmozza a gomba által kibocsátott toxin mennyiségét.

Nem meglepő, hogy a görögdinnye-betegség terjedése, mint a fotón, a gyökerekkel és a szőgek alsó részével kezdődik, mivel a talajban és a növényben található gomba még a felületén marad, több mint 4-5 évig élhet.

A küzdelem és a betakarítás utáni megakadályozás érdekében meg kell győjteni és megsemmisíteni a szövetek szárított részeit, fertőtleníteni a talajt, és az üvegházban még inkább helyettesíteni kell. A görögdinnye veresége egy ilyen betegséggel jár:

 • a növények általános gyengülése;
 • a talaj vízzáródása;
 • a vetésforgó szabályainak betartása;
 • a talajt 16-18 ° C-ra hűtik.

A betegség jelenlétére vonatkozó első riasztó jelek már a palánták termesztésénél is láthatók. A törékeny gyökérzetű fiatal hajtásokat gyorsan érintik a talajban jelen lévő gombafertőzés. Ha az idő nem történik meg a növények feldolgozása és nem dobja el a fertőzött hajtásokat, a görögdinnye betegség bejuthat a dinnye növénybe.

Meg kell jegyezni, hogy a betegség kevésbé gyakori a jól lecsapolt könnyű talajokban, a ridegek rendszeres lazításával és a kálium-foszfor műtrágyák előállításával, beleértve a levélzeteket is.

Antracnózis – a görögdinnye veszélyes betegsége

Antracit a görögdinnye leveleireEz a görögdinnye betegsége, amely mindenhol megtalálható, kivéve az ország déli részét, minden dinnyét és tövet érint. A zöld részeken a növények megjelennek barna vagy sárgás foltok határozatlan formában. Amint ezek a foltok kibontakoznak, a levelek elszáradnak és leesnek, a szárak gyengék és könnyen elszakadnak. És az anthrax által érintett anatórium deformálódott, fejlődésének lelassulása vagy teljesen leáll. Ennek eredményeképpen a sárgadinnyében láthatók a kékes növények és a rothadt görögdinnye.

A görögdinnye betegség kialakulásához hozzájáruló fő tényezők a fokozott levegő hőmérséklete, a szellőztetés és a fény hiánya, valamint a talaj túlzott mértékű nedvességtartalma. Ha lehetőség nyílik az öntözés rendszerének kialakítására és a szellőztetés biztosítására, az antracnózis megáll a terjedés során.

A betegség forrása – a kórokozó gombája nemcsak a földön maradt növények száraz darabjain, hanem a magokon is fennáll. A vegetációs időszakban a fertőzés az eső és a szél, a pontatlan öntözés, valamint a rovarok között történik.

A görögdinnye gyökérzete

Csírák rothadásávalA betegség ezen csoportjának a görögdinnyékre való elterjedése a káros gombák, amelyek először a gyökérrendszert érintik, majd az egész növényt. Ismertesse a betegség lehet a megjelenése barna foltok alsó részén a szár és a gyökér, a gyökér rothadás leginkább káros a palánták. Először is, a fiatal növények sárgulnak, és elhalványulnak a leveleken, majd a palánták fókuszálják.

Az alsó levelek és a szárrészek, gyökér rothadás kezdődik a felnőtt növények. A gyökérzet leállása kis gyökerekből indul, fokozatosan megragadva a növény gyökerét.

A fetális bomlásA gyökérzavar kialakulását – hasonlóan a hasonló görögdinnye-betegségekhez – egyenetlen vagy túlzott öntözés, diszharmonikus trágyázás és alacsonyabb talaj- és levegőhőmérséklet elősegíti. Ha a dinnye kedvező légkört teremt a gomba számára, a kártevők spórái fejlődnek és a halott szöveteken maradnak.

A rothadás kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy ne csak a rendszeres etetést végezzük, hanem a túlfolyó ágyakat, és lazítsuk meg a talajt a szempillák alatt, hanem távolítsuk el az összes gyomos és elhervadt növényt.

A dinnye korai termesztésében nem tolerálható a hőmérséklet kedvező hőmérsékleti ingadozása a gomba számára. A terményeket film vagy nemszövött anyag borítja, mind a hőmérséklet csökkenésétől, mind a túlzott hőmérséklettől.

Bakteriális pecsételés

Bakteriális pecsételésEz a görögdinnye betegség az egyik leggyakoribb nem csak ezen a növényen, hanem más dinnyein és tökén is. A betegség első jelei a sziklevél levelei. De ha a foltok kerek vagy formátlanok, akkor valódi leveleken a foltok csíkoznak, és már kifejezett szög alakúak. A foltban lévő szövet először barna színűvé válik, majd szárazon és összeomlik.

Amikor a gyümölcs érintett, a barnás foltok idővel megjelennek, olajos, homályos megjelenésűek. Az ilyen foltok alatt lévő szövetek megjelenése a gyümölcs közepéig változik, mivel a görögdinnye deformálódik és teljesen elveszíti a minőséget. A görögdinnye-betegségnek még a kis megnyilvánulásai, mint a fotón, a gyümölcs alkalmatlanságához vezetnek, amely rövid idő után rothad.

Bakteriális foltosodás a bogyókonA fertőzés a növényi maradványokon, a talaj felső rétegeiben, valamint a leltáron, az üvegházak konstrukciós részében és a görögdinnye tárolására szolgáló tartályokon marad.

Ha a sárgadinnya nedves, vagy a harmat leesik, a cseppfolyós, baktériumokkal fertőzött cseppek jelennek meg a rothadás által károsodott helyeken. Ennek eredményeként a rovarok, a nedvesség és a leltár fertőzésének forrása a szomszédos növényekre és a gerincekre terjed. A bakteriális növényzet behatolása a szárak, levelek és petefészkek sérült felületén történik.

Mindössze 5-7 nap alatt a baktériumok adják a következő generációt, és készek új növényeket megfertőzni. Ezért a bakteriális bomlásból az ültetés és betakarítás 30-50% -a elpusztulhat.

Lisztes penész a sárgadinnyein és a tökén

Levél levélporos leveleA fehéres vagy szürkésfehér rózsaszín bevonat a sárgadinnyék leveleire azt jelentheti, hogy az üzem fertőzött lisztporral. Ez a görögdinnye betegség első fázisa. Ezután az erősen megtermékenyített levelek deformálódnak, gyengülnek és elszáradnak, és az ősszel a sérülés helyén láthatók fekete pontok – gombás gyümölcsös testek, amelyek készek arra, hogy tavasszal egészséges növényeket elfogjanak.

Az öntött gyümölcsöket a lisztharmat ritkán érinti, de ez a görögdinnye károsodása nagyon nagy. A gombákkal megtermékenyített növények gyengén fejlődnek, petefészek rosszabbá válnak, és a gyümölcsök nem kapnak lédússágot és megfelelő édességet.

A nyár folyamán a káros mikroorganizmusok több generációnak adnak otthont, amelyek télen maradnak a növények maradványain.

Az optimális fertőzés hőmérsékletét 20-25 ° C-on, hanem ezen a tartományon kívül határait a betegség kórokozó képes ütő a kirakodási görögdinnye, és lisztharmat megfigyelt még száraz évszakban, de jelenlétében bőséges reggeli harmat.

Downy lisztharmat a görögdinnye

Downy penészPeronoszpóra érzékel levelek formájában lekerekített vagy szögletes foltok, és a hátoldalon a lap lemez vagy szürke jelek jelölt sirenevato plakk álló gombaspórák.

A fertőzött növényi részeken viszont barna, mar és meghal, és a többi hozzájuk csíráit görögdinnye, mint a képen látható, kedvező talajkörnyezet túlélni 2-3 év, tartós után is fagy, és olvadás.

A vegetatív periódus alatt a peronosporosis spóráit a leltár tartalmazza, különösen a betegség magas páratartalmú és meglehetősen meleg időjárással figyelhető meg.

Fehér rothadás

Fehér rothadásA parazita gombák által okozott betegség számos művelt növényen fordul elő, amelyeknek a szövetsége a betegség kezdeti szakaszában vizes lesz, majd kiszárad. Azokban a helyeken, ahol a gomba be van vezetve, egy fehéres micélium látható. A fehér rothadás kórokozója legalább két évig száraz talajon marad, és nyáron a micéliumrészecskék a leltáron vagy a szélen keresztül kerülnek körül.

Fehér rothadás érett gyümölcsökönKedvező talaj a migráció a gombák csökken a 12-15 ° C levegő hőmérséklete, a túlzott páratartalom, valamint a használata hideg víz öntözése. A gyengített növények gyakoribbak a fehér rothadás miatt. Csökkentse a fertőzés kockázatát és a növények elvesztését, figyelembe véve a gazdálkodás és a vetésforgó szabályait, eltávolítva az összes növényi maradványt a növények alatt és a termesztési időszak végén.

Fehér ropogós apró nyomokat a kapcsokon lehet óvatosan lekaparni, apróra vágott szénzel vagy krétával kezelni.

Szürke rothadás

Ennek a görögdinnye-betegségnek a megkülönböztető jellemzője a szürke, amelyet tömegspecifikus kialakulás követ, a plakkot, amelyet a bomlási folyamat előz meg, amikor a szövet vizes lesz.

A talajban a görögdinnye betegség gomba okozó ágense 2 évig fennmarad. A szürke rothadás tömeggyártásának megkezdéséhez a legjobb feltételeket akkor hozza létre, amikor a levegő hőmérséklete 16-18 ° C-ra csökken.

A görögdinnye mozaikbetegsége

A sárgadinnyeken és a tökökön kétfajta mozaikbetegség alakulhat ki, amelyek különböznek egymástól a kórokozó megjelenésében és típusában.

A görögdinnye mozaikbetegségeA közönséges uborka mozaik, amely szikrázza az összes sütőtök növények általában kifejlődik a felnőtt növények és kifejezett megjelenése a levelek és a szövetek a zöld és sárgás színű. Ugyanakkor a levéllemezek felülete gyakran deformálódik, és helyenként dagadt.

Azonban a képen bemutatott görögdinnye betegség nemcsak ebben nyilvánul meg. A fertőzött növények rosszabbul fejlődnek, zsugorodnak, a belseje rövidebbé válik. A kezdeti szakaszban a betegség befolyásolja a tetejét a hajtások, különösen erőteljesen nyilvánul meg egy mozaik termő, ha az alsó része a szempillák levelek teljesen elpusztulnak, majd ostor magukat gyengült, esik virágokat, gyümölcsöket mozaikosnak festmény, deformálódik és nem alakul ki.

Mozaik rothadás terjed levéltetvekEz a fajta görögdinnye mozaik betegség gyakoribb a melegebb részein az ország, például a Krímben, Kuban és a kaukázusi régióban. A vegetációs időszakban mozaik vírus terjed levéltetű telepek, a hideg kórokozó továbbra is a magok dinnye és tökfélék, valamint a gyökerek évelő növény, így a gyomok.

Zöld mozaik a magzatbanHa a növények zöld mozaikvírussal fertőzöttek, akkor a levéllemezeken konvex dudorok válnak láthatóvá, de a mozaikos színezék világos zöld foltjai nem mindig alakulnak ki. A betegség a legtöbb esetben üvegházakban telepedik le. A zöld mozaik terjedhet úgy, hogy a növény sérült részeit egészségesekkel érintkezik. Ez akkor fordul elő, ha a szőnyeget vágja, csipkeli a virágokat, vagy eltávolítja a gyümölcsöt. A vírus hibernálja a magokat és növényi maradványokat, valamint a felső talajrétegben.

Csökkentse a kockázatot a veszélyes betegség görögdinnye lehet:

 • bizonyított, fertőtlenített vetőmagok vetéséhez;
 • a fertőtlenített talajkeverékek vetésére és a vetésforgó szabályainak betartására;
 • csak egészséges palántákat ültetnek;
 • a mezőgazdasági technológiák megfigyelési technikái, beleértve az alacsony hőmérsékletű növények öntözésére és védelmére vonatkozó szabályokat;
 • gyomok megsemmisítése, különösen a mezei vetés;
 • Idővel a beteg görögdinnye-növények eltávolítása;
 • megsemmisítve a levéltetvek kolóniáját a helyszínen.

A görögdinnye-betegség leküzdésére irányuló intézkedések rendszere

A gazdálkodási technikák betartása és a megfelelő időben történő megelőzés jó eredménnyel járMivel görögdinnye kórokozók betegségek a részecskék növényi maradványok, gyomok, leltár, talaj és magvak képes túlélni, akár több évig, a sor betegség ellenőrző intézkedések szükségszerűen alapuló megelőzése.

A görögdinnye betegségektől származó területeken található növényi maradványokat meg kell égetni vagy a komposztba kell szállítani, ami legalább két évig tart. Ugyanakkor az ilyen komposztot rendszeresen nedvesítik és megemésztik. Az ősszel ültetett növényekből ásott talaj ásik egy lapátú bajonettre, egy földes kómával.

A kis károsodásokkal és a rothadt görögdinnyekkel ellátott gyümölcsöket ne tárolja és ne érintse meg az egészségeseket. Élelmiszernek és magvak előállításának céljából a gyümölcsöket rendszeresen ellenőrizték, a görögdinnyéket levágták és apró romboló hatásúak.

Így például a görögdinnye mag télen tárolt anyagok veszélyes betegség, mint például a peronoszpóra és a lisztharmat, anthracnozis és bacteriosis és mozaik vírus, fontos, hogy a vetés a magokat csak az egészséges gyümölcs. A görögdinnye gombás és bakteriális eredetű betegségének megelőzése érdekében a magokat dekontaminálják.

Ültetésre görögdinnyét dönt megvilágított, könnyen szellőző területeken, ahol korábban dinnye, uborka és egyéb tökfélék képviselők nem nőtt legalább 3-4 év. Nem szabad elfelejtenünk a megelőzés ilyen módszereit, mint:

 • a talaj pontos és pontos lazítása;
 • trágyázó növények, amelyek nem csak alapanyagokat, tápanyagokat, hanem nyomelemeket is biztosítanak;
 • nem befolyásolja a reggel és az esti levelek leveleit, 22-25 ° C-ra melegszik;
 • a levegő és a talaj kényelmes hőmérsékleti rendtartása mellett.

A peronoszpóra és a bakteriális foltosság első jeleként a dinnyefélék legfeljebb háromszor, 1-1,5 hét elteltével 90% rézkloriddal kezeltek. Tól megnyilvánulásai lisztharmat segítséget nem toxikus az emberekre, állatokra és a méhek a kolloid kén, amelyet öntözni az arány 50 gramm 10 liter vizet. A görögdinnyék a betakarítás előtt egy nappal abbahagyják a feldolgozást, amelyet evés előtt mosni kell.

A palántázó dobozokban és üvegházakban, ahol a dinnyét termesztik, kívánatos, hogy a talajt rendszeresen 20 cm-es mélységben változtassák, vagy speciális keverékekkel vagy réz-szulfáttal fertőtlenítsenek.

A növények védelme gombás és bakteriális betegségek ellen – videó

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − 41 =