Milyen műtrágyákra van szükség tavaszi, nyári és kora ősszel?

málnaSok kezdődő kertészek úgy vélik, hogy a málna nem egyszerű, és nem igényel különleges ellátást. Ez azonban messze esett. A gazdag betakarítás érdekében nem szabad megfeledkezni arról, hogy a növényeket bizonyos időkben takarmányozza.

Ez általában szezononként háromszor történik: a bogyók (május), a gyümölcstermesztés (június), valamint a bokor alakú bimbók kialakulása során, amelyből új növény jelenik meg (augusztus-szeptember). Először a nitrogén műtrágyákat használják (ez a növény jó fejlődéséhez szükséges), majd ásványi táplálékkiegészítőket (a termelt gyümölcsöket adják, és ezáltal növelik a hozamot).

Málna takarmány tavasszal

A málna első felső öltözködését májusban kell elvégezni. Erre a célra általában használt trágyát használnak. 1 négyzeten. m 6 kg-ra van szüksége. trágya. A bokor körül van, és egy kis földréteggel megszórva. Ez a művelet a szerves trágya összes tápanyagának megőrzése érdekében történik.

Számos kertész úgy gondolja, hogy a leghatékonyabb módja a molybogár (zagy) használata. Vízben oldódik. Egy 10 literes vödörre szüksége van egy fél kilogramm trágyára. A kapott oldatot közvetlenül a bokor alá öntjük. 1 négyzeten. m. 5 liter műtrágya ültetése elegendő.

elégtelen etetésA málna takarmányozásának másik módja a csirke trágya használata. By the way, ez a műtrágya alkalmazható az év bármely szakában. Ezt azzal magyarázza, hogy sok hasznos anyagot tartalmaz a növény teljes kifejlesztéséhez. Ezek a nitrogén, foszfor, kalcium és kálium.

Különböző módon készítsük el a munkaoldatot. Egyes kertészek inkább két hétig ragaszkodnak hozzá, máskor hiányoznak néhány nap. Mindenesetre az oldat elkészítésének aránya a csirke trágyából ugyanaz – 1:20. A legjobb, ha valódi csirkehulladékot használsz, de meg lehet venni a boltban. Igaz, az utóbbi lehetőség nagyon drága lesz.

A fenti használati lehetőségek közül melyik függ a kertész preferenciáitól. Teljesen minden módszer hatékony.

Málna táplálék nyár közepén

Gyümölcstermesztés alatt a málna is megtermékenyítésre szorul. Azonban ebben az esetben szerv-ásványi kiegészítőket használnak. E célból jó, például a “Biovita” vagy az “Ideális” műtrágyák használata:

  1. Trágya “Biovita” (granulátumokban). A munkaoldat elkészítéséhez 20-30 gr-ra van szükség. egy vödör vízzel. A kapott folyadékot naponta be kell adni. Ezután műtrágyázásra használják. 10 liter elegendő 5-7 négyzetméter. m.
  2. Műtrágya “Ideális”. Az előkészítés elve ugyanaz, mint az előző terméké. 10 liter víz általában 60 gr. (3 evőkanál). Az oldat azonnal felhasználásra kész. Egy vödör elég 7 négyzetkilométerre. m.

A málna felső öltözete kora ősszel

nincs elég nyomelemA málna utolsó öltözete az ősz elején (szeptember első évtizede) készül. Ebben az esetben ásványi műtrágyákat használnak. Erre azért van szükség, hogy a virágrügyek minél többet formáljanak.

Így egy bokor utolsó adagolásához kálium-sót (40 g) és szuperfoszfátot (60 g) kell száraz formában használni. A granulátumokat a korábban lazított talajba viszik be, a legjobb, ha egy nagyon vékony talajréteggel megszórjuk őket (granulátumok). Ez megment minden hasznos anyagot.

Határozza meg a fontos nyomelemek hiányát a bokor megjelenésében

sárga málnaMegfigyelhető, hogy a növény külső változásai alapján meg lehet érteni, hogy milyen nyomelemek hiányoznak, vagy fordítva, a feleslegben.

  • a nitrogén hiánya elhomályosul, kicsi és nagyon lassan növekszik;
  • a felesleges nitrogén – a bokor nagyon gyorsan növekszik, és nem érett bogyók összeesnek;
  • a kálium hiánya – a levél szélei elszáradnak vagy megfeneklettek, akkor is, ha barnára vannak festve;
  • a foszfor hiánya – ez a változás szabad szemmel látható: az üzem nagyon gyenge, a hajtások vékonyak;
  • a magnézium hiánya sárga árnyalatot kap (elsősorban a központban), a növény lassan növekszik;
  • vas hiánya – a levelek sárgulnak, de nem az egész felületen: az erek zöldek maradnak.

A figyelmes kertészek számára a bokor külső változásai egyfajta harangok, amelyek megmondják, hogy a növénynek milyen pillanatokra van szüksége. Ha időbe telik az intézkedés, akkor számíthat arra, hogy a jó szüret még mindig gyűjteni.

Összefoglalva, meg kell mondani, hogy a málna műtrágyái nagyon fontosak. Segítenek megmenteni még a leggyengébb bokrokat is. Ezenkívül a helyesen alkalmazott felső kötszer jelentősen növelheti a hozamot. A lényeg az, hogy ismerjük a szükséges arányokat, és ne tévesszen meg különféle műtrágyák előkészítésében. Ha túlszárnyalja a bokrot, akkor hosszú ideig meghalhat vagy megbetegszik.

A videó ajánlásai a málna ápolására

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 34 = 42