Szokatlan, hasznos és látványos fűzfehér

fehér fűz a tó partjánEz a család fája széles körben ismert fehér vagy ezüst fűz, fűz, rakita és fűz. A nedves, nedves helyeket kedveli és folyók, tavak és tavak partján növekszik. A fűzfalak gyakran olyan egész ligeteket alkotnak, amelyek jelentős távolságon húzódnak a víz szélén. A jól elágazó gyökérrendszernek köszönhetően a fák felhasználják a víztestek és szakadékok bankjainak megerősítését.

A fehér fűzeget egy hatalmas, fenséges fának nevezheti egy nagy koronával, amely 20-30 méter magasságig növekszik. Ez különbözteti meg a család más fajaitól, amelyek képviselői közül legtöbbjük a cserjék. A fűzfa fotofil, fagyálló és nem túlságosan igényes a talajon. Szereti a homokos vagy homokos, sáros nedves talajt, jól tolerálja a városi viszonyokat és 100 évig él.

Fehér fűzfa szétterülése, felszakadt formája. A törzs erős, sötétszürke faképpel borított repedésekkel. A levelek egyszerűek, petiolate, stipules. levelek a fűz fehérFentről zöldek, alul pedig fehérek. A fa korai és értékes méhsejt. Kis virágokat gyűjtenek hengeres fülbevalókban. Blossoms fűz egy időben megjelenése levelek, április-május, és május-június, a magok érlelés.

Sokszorosítás, művelés és gondozás

fehér fűzA fa magokkal szaporodhat, de mivel gyorsan elveszítik csírázási képességüket, ezt a módszert gyakorlatilag nem használják tenyésztésre. A fehér fűzfák ritkán hajtanak, ezért vegetatív szaporítást használnak a szárszeletekkel, amelyeket a bimbózás előtt vágnak le. A dugvány gyorsan gyökeret verhet. Korábban vízbe lehet helyezni, hogy gyökereket képezzenek, majd ültetni a talajba.

Az egyes palántákra való telepítéskor 0,5 x 0,5 m méretű kis gödröket kell készíteni, amelyeket fel kell tölteni talaj, tőzeg, komposzt és trágya keverékével. Válasszon egy helyet, amely napos, jól megvilágított. A fiatal csemetékhez öntözésre, műtrágyák trágyázására és a korona alakítására van szükség.

A fehér fűz gyógyító tulajdonságai

szárított fehér fűzfa kéregEz a fa széles körben ismeretes a népgyógyászatban. Gyógynövényként a fehér fűzfa kéregét használják, amelynek gyógyászati ​​tulajdonságait az ilyen anyagok tartalma határozza meg:

 • C-vitamin;
 • flavonokkal;
 • lignin;
 • katekin;
 • antocianinok;
 • glikozid-szalicin;
 • tanninok.

A fehér fűzfa kéregét márciusról májusra szüretelik, amikor az áztatás lassú, és jól elkülönül az ágaktól. 2-3 napos, 6-7 éves korosztályban. Ezután a kérgét szárítjuk, amíg törékennyé nem válik. Az így elkészített gyógyászati ​​alapanyagokat 4 évig lehet tárolni és felhasználni.

A fűzfa kéreg lerakódást okoz a lázas állapotok, a reuma, a gyomor és a belek nyálkahártyájának gyulladása miatt. Azt fertőtlenítő, vérzéscsillapító tulajdonságai és használják, mint egy gyulladásgátló anyagot stomatitis, gingivitis, hurutos felső légúti, angina és az ARD.

a fehér fűzfa lombkorona alattA húsleves hemostatikus, vizelethajtó és choleretic tulajdonságokkal rendelkezik. Külsőleg a torkot és a szájat öblítik, verejtékezéshez, bőrbetegségekhez és varikózisos gyógyfürdőhöz használják. A fűzfák gyógyító tulajdonságai lehetõvé teszik, hogy a porból szárított por is hemostatikussá váljon.

A fehér fűzfa kéreg népi gyógyászatban

önfenntartó fehér fűzfa készítése1 tb-es főzet elkészítéséhez. Egy kanál őrölt nyersanyagot 200 ml forrásban lévő zománcozott edénybe öntünk. Ezután 20 percig állni egy vízfürdőben, törzsben, anélkül, hogy hűtésre várna, és forralt vizet hoz az eredeti térfogatra.

Kültéri használatra, a császár mellett elkészítheti a fűzfa kéreg infúzióját is. Ehhez egy pohár száraz darált nyersanyagot öntöttünk egy liter meredek forrásban lévő vízzel, és ragaszkodunk hozzá 30 percig. Az így kapott infúziót egy lábfürdőbe szánt forró víz medencéjéhez adjuk. Ez az eszköz nemcsak a hasnyálmirigyek számára könnyebbé teszi a hatását, hanem a lábak izzadását is eredményezi.

A fűzfa kérgezését hajhullás céljára használják. Előállításához 1 evőkanál. egy kanál zúzott száraz kéreg és 1 evőkanál. Egy kanál barna gyökereket öntünk 0,5 liter vízzel és 20 percig vízfürdőbe helyezzük. Ezután 2 órán keresztül ragaszkodnak és kiszűrik. A kész húslevest használják a hajmosáshoz, amikor kifogynak.

Fehér ellenjavallatok használata a fűzfa kéregben:

 1. Szaliciláttal szembeni érzékenység.
 2. Terhesség és szoptatás.
 3. Gyomorfekély és nyombélfekély.
 4. Allergiás megbetegedések és bronchiális asztma.

Ez a gyógyszer nem ajánlott gyermekek és serdülők kezelésére, amíg el nem éri a 16 éves kort. Egy másik ellenjavallt a hideg, köhögés, aminosav, antacidák, vitaminok és aszpirin kezelésére szánt gyógyszerek egyidejű alkalmazása.

Fehér fűzfa használata tűvel

fehér fűzfa virágcserepekA fehér sírásos fűzfák rugalmas rúdjait sövények és különböző kézműves tárgyak készítésére használják. Ez a lenyűgöző foglalkozás a leggyakoribb kézimunka. Kosarak, tálcák, dísztárgyak és még fűzfa gallyakból fonott bútorok díszítik a belső teret, és egy élő hőt és természetes hangulatot hoznak be.

A szövéshez használjon egyéves és kétéves fűzfákat. Korai tavasszal kell betakarítani, amikor a növekedés még nem kezdődött meg, vagy késő ősszel, amikor már megszűnt. A rudaknak egyeneseknek, rugalmasaknak és elasztikusoknak kell lenniük, anélkül, hogy károsítják a kéreget és az egészséges fát.

Nem könnyű megtanulni az egyszerű termékek szövését, csak türelmes és fűzfavessel kell rendelkeznie. Ez a fa hosszú évekig szenvedélyes, és a felhalmozott tapasztalatok és készségek felhasználhatók bonyolultabb elemek, például bútorok készítésére. A fonott rúdból készült bútorok gyönyörűek, megbízhatóak, könnyen kezelhetők és hosszú évekig tarthatnak.

Fehér fűz a tájképben

fűzfa fehér tájképi tervezésEzt a kíméletlen fát, amelyet verba, rakita vagy fűzfehér trisztiként is ismerünk, díszkertészetben használják a parkok és terek zöldebbé tételéhez. Különösen jó körülmények azokon a fűzfáknál, ahol nagy vagy kicsi tavak vannak. Értékes a korona gyors növekedése és eredeti alakja miatt. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy sikeresen használjuk a fát a tájkép kialakulásában.

Amint a fotón látható, a fűzfehérnek elterjedő korona süllyedő ágakkal. Mind a magányos ültetvények, mind a tájképek tekintetében jól néz ki. Ez a fa az angol stílus látványos díszítése lesz, amely aszimmetriát, ingyenes tervezést és maximális közelítést biztosít a természeti feltételekhez.

Korábban a kereszténység előtt őseink a fehér fűzfát imádták. A fűzfa rudakat a gonosz szemmel való orvoslásra használták fel, és egy seprű a házban valamiféle amulettként szolgált. Ezt az értéket adták ennek a fának, mivel úgy vélték, hogy a fűz nagy vitalitással rendelkezik, elsőként feloldja, és más fák előtt leveszi a nap tiszta tavaszi energiáját.

Fűzfa a tájképben – videó

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3