Tenyészteni a csirkéket a semmiből

szabadon választott csirkeTehát úgy döntöttél, hogy megtermeli a saját csirkéket. Miután elolvasta ezt a cikket, meg tudja tanulni ezt a folyamatot a semmiből.

A csirkenyésztésnek számos előnye van. A házi tojások igazi kísértésnek számítanak. Frissek és finomabbak, mint az üzletekben értékesítettek, és ideálisak a sütéshez is. A héj közvetlenül a komposztban helyezhető el. A nap nagy részét a madarak magukra hagyják. Az udvaron sétálnak, bugokat és férgeket zúzzanak, majd összegyűjtjük ezeket a csodálatos tojásokat.

Ugyanakkor ne feledje: semmi jó nem adható könnyen.

Saját termelésre való felkészülés

csirkehomokAz első háziállatok megvásárlása előtt alaposan át kell gondolkodnunk és előkészíteni:

 1. Először is, egy csirkehálóra van szükséged. Mindhárom madár számára feeder, ivócsészét és fészekdobozt kell felszerelni. A mérete lehetővé teszi Önnek, hogy szabadon álljon, összegyűjtse a tojásokat, és lapítsa le az ürülékeket.
 2. A csirkék napi táplálékot és vizet igényelnek. Az élelmiszerek körülbelül 20 dollárba kerülnek az eladók 50 fontos táskájához. De mennyire elég, közvetlenül függ a madarak számától.
 3. Tavasszal, nyáron és kora őszén a csirkét 12-14 órán át tartják a levegőben. Tojásokat gyűjthet egyet, és naponta kétszer is.
 4. Készülj fel arra a tényre, hogy évente el kell távolítani a trágyát.
 5. Ha sokáig távozik, akkor nyugdíjba vonul egy megbízható ápolót. Egyébként gyakran könnyebb megtalálni a csirkefogat, mint egy ilyen személy.

Hogyan kell elkezdeni a csirkenyésztést?

csirkehomokEzek nagyon kommunikatív madarak, így a szám 4-6 egyénben optimális lesz. Győződjön meg róla, hogy a hozzájuk tartozó tér legalább 2 négyzetméter. ft. Minél több hely, a boldogabb és egészségesebb a csirke lesz. Ha ezt elhanyagolják, a madarak gyakrabban fájnak és elveszítik a tollat.

Minden csirke elegendő helyet igényel a “szárnyak elterjesztésére”: például egy 20×5 láb hosszúságú paddock, vagy egy egész udvar. (A kedvenceim sok időt töltenek az utcán, elég helyük van ahhoz, hogy a porban feküdjenek és felszívják a napsütést).

tyúkok a gazdaságbanMindenesetre minden helyet meg kell védeni, hogy megtartsa a csirkéket, és ne hagyja ki a ragadozók kívülről. Így a bevásárló listán vegyen be egy drótkerítést és oszlopokat.

Mindez pénzt költ. A tollal rendelkező csirkehéj építéséhez és befejezéséhez szükséges anyagok 300 – 400 dollárba kerülnek. Ha nincs elég ácsmunkaidős képességeid, akkor szükség van a képzett munkásokra is. Szeretné növelni nyáját? A hüvelyesek szükségessé teszik a hőcserélő lámpát. Mint mondják, csirkék ősszel. csirke egy lámpa alatt egy brooderben

Különböző korú csirkék felvétele

Vásárolhatsz madarakat a fejlesztés különböző szakaszaiban. Mindez attól függ, mennyit hajlandó várni a tojásra:

 • Napi csibék vásárolhatók inkubátorokban. A gazdálkodók többsége évente 1-2 megrendeléseket fogad el a csirkék számára. Így felveheti őket attól a pillanattól kezdve, amikor elfogyasz. Mindegyik 3 dollárba kerül. Ebben az esetben a tojásoknak 6 hónapot kell várniuk. napi csirkék
 • A 20 hetes korban lévő tej készen áll az első ovipozícióra. Többet költenek a napi csirkéknél, de jóval korábban megkaphatják a tojásokat. Az ilyen csirkéket azonnal fel lehet tenni egy csirkehálóba, mindegyik nőstény. A beszállítók a inkubátor állomásokon is vásárolnak. podrashchennye csirkék
 • Az érett csirkék tojótyúk esetében az anyag nehezebb. Az, hogy a barátaid valaki kicseréli a régi csirkéket és eladja neked. Más esetekben valószínűleg csak csirkéket vagy fiatalokat talál. (Brojler csirkék nem sikeres jelöltek az állományban, mivel azok ketrecben tartani, és előállításához használt tojás, olyan mennyiségben, hogy a szerszám évesen 2-3 év). kifejlett tojótyúkok

Növekvő csirkék

csajnevelésA csibék gondozása nem nehéz, és részletesen, hogy minden lépésen át gondolkodjunk, nincs szükség. A takarmány és a tiszta víz mellett a csirkéknek szüksége van egy broodra, védve a piszkozatoktól. Szükség van egy piros vörös lámpára, ami mindig be van kapcsolva. A padlófelület felett két hüvelyk méter magas hőmérsékletet tart fenn (a csirkék között a toll és a kannibalizmus valószínűsége is csökken).

Amikor a csirkéket elöntötte, kezdje el a hőmérsékletet hetente 5 fokkal csökkenteni, amíg 6 hetes nem lesz. Ezután cserélje ki az indítót egy növekvő étrenddel.

tenyésztés

A csirkék vásárlása helyett évente egyedül termesztheti őket. Természetesen szükséged lesz egy kakasra, hogy megtermékenyített tojást kapj. Ellenőrizze, hogy a helyiség helyesen van-e besorolva: a kakas nem lehet a csirkékhez közel a tojás keltetése során, tökéletesen megbirkózik vele.

csirke tyúkSzüksége lesz csirke tyúkra is. Nasizhivanie a csirke ösztön arra, hogy a tojásokon üljön, amíg el nem kezd kinyílni. Mindig volt egy pár csirkeünk, amely szorosan a fészekben ült, és elkezdett kipróbálni a tojás elvételére irányuló kísérleteinket. A csirke bentamki híres tyúkok, más rétegek tojásait is inkubálják.

keltető inkubátorAz otthoni inkubátor nagy alternatíva a tyúknak. Az inkubációs időszak kezdetétől a keltetésig 21 nap eltelik. (By the way, vannak kedvezőbb időpontok a tojás inkubációjának elindításához vagy egy inkubátorba helyezéséhez). Vigyázz a jövőbeli háziállatokra, mert ha hamarosan kelteten a csirkét a tojásból, és nem kapja ki az inkubációs dobozból, akkor meghal a kiszáradástól és az éhségtől. Volt egy esetünk, amikor az egyik kihajlott, és megpróbált átmászni a rajongó védőhálóján. Ennek eredményeként meghalt a pengékről.

Néhány tipp a boldog csirkehalaknak

A csirkék sikeres tenyésztéséhez tartsd észben az ajánlásaimat:

 1. Vélemény van arról, hogy nem lehet különböző korú madarakat tartani egy állományban. Soha nem volt gondunk azonban a fiatal csirkék megváltoztatására, és fordítva. Sertéshúsokat sikeresen kihalnak. Gyakran előfordul, hogy a burkolat esetei túl sok madárnak adódnak egy kis területen, ezért több helyet adjanak a háziállatoknak.
 2. A csirkék mellett mindig van víz és táplálék forrása. Helyezzen egy 4 hüvelykes fenyő fűrészporréteget a padlóra, és tetejére helyezzen több lapot. Ezután szétszórja a csirkehúst a papíron és töltse be az adagolókat. Vegyünk egy lapot minden nap, és mire az utolsó maradt, a csibéknek már meg kell tanulniuk, hogyan kell enni az adagolóból. tápláló csatornák
 3. Csak piros lámpákat használjon, mivel a fényük alatt nem látsz sebeket. Normál megvilágítás esetén bármely vérplazma azonnal megkönnyíti a harapásos reflexet. A csirkék örömmel és gyorsan megölelik egymást halálra.
 4. A sarkok a korall rakott kartonlapok kerek a falak. (kerek tollat ​​is készíthet) Ez nem ad lehetőséget a csibéknek arra, hogy bejussanak egy halomba, és megakadályozzák a fulladást.
 5. Győződjön meg róla, hogy az italok tisztítása és a mélység kicsi, különben a csirkék megfulladhatnak. A beszállítóim ajánlják 1 gallon ivók használatát száz csirke számára. Mindig kettő vagy hárman voltak, hogy elkerüljék a sokaságot.
 6. A fiataloknál egy ivóvizet használtam 6-8 madárnak és egy adagolónak, amely a hosszuk mentén lehetővé tette, hogy mindegyiket egyszerre befogadja.

A csirke tojások gyűjtése, tisztítása és tárolása

tojásgyűjtemény

Érdemes egyszer megtapasztani a tojásokat, és rendkívül nehéz lesz visszatérni a gyárba. Függetlenül attól, hogy a csirkék szabadtartású vagy nem, de a sárgája lesz fényes, és ízletes. Ahhoz, hogy a héj erősebb, hozzáadjuk a csirkét etetni, őrölt kagylóhéj vagy más kalcium-kiegészítők, amelyek megvásárolhatók a gazdaságban található.

Gyűjtse össze a tojásokat minden reggel: a hangos kopogás egyértelmű jelzi a tojás befejezését. Általában délután újra ellenőrizem a rétegeket.

A csirkék enni akarnak annyi tojást, mint mi. A legtöbb tojástenyésztő csirke megtanulja ezt a törött héjakon, és ennek következtében elkezdik megtörni a tojásokat. A csirkék opportunisták, és minden dolog, ami ehetőnek tűnik. Ha azonnal dobja el a törött tojást és szalma, ahol feküdt, akkor ne alakulhasson ki ezt a rossz szokást az állományban. A tojást tojó tyúk nem gyógyítható meg. Ráadásul a többi követheti. Te magad akarsz enni, és nem eteted őket madaraknak!

csirkék és tojásAkkor előre meghatározni a színét a tojás, amely nyílások a csirke, a színe a fülét. Igen, pontosan a fül. Az emberektől eltérően a madaraknál a hallószervek a fejben helyezkednek el, ezért figyeljenek a hallónyílás melletti bőr ovális felületére. Ha fehér, akkor a tyúk fehér tojásokat húz, ha piros, akkor a tojások barna színűek. Közöttük nincs különbség ízben vagy összetételben, de a fehér tojások könnyebbek a húsvéti festékek használata során.

A tojások tisztítása és tárolása

tojás tárolásáraA tojáshéjat egy “virágzás” borítja, ami természetes védelmet nyújt a baktériumok ellen. Ha lehetséges, ne öblítse le, hanem törölje száraz, durva ruhával.

A trágya maradványainak apró foltjai nedves ruhával lehúzhatók. A nagyon piszkos tojásokat csak meleg vízben lehet mosni, és az alom kefét természetes napfényben megkenni. A hideg víz okozza, hogy a tojás zsugorodik a héj belsejében, és vonzza a baktériumokat.

A tojások tisztítása előtt hagyja teljesen lepárologni a nedvességet. (Szeretem színezni őket szín szerint, sötétről fényre)

Helyezze a terméket az aktuális dátummal jelölt tojásos dobozokba, és tárolja a polcon a hűtőszekrényben. Az ajtóban nem szabad tárolni, mert minden alkalommal, amikor a tojásokat kinyitják, harcolni fognak. Ha a dobozok csak részben vannak kitöltve, mindegyik tojáson ceruzát írjon a gyűjtés dátumával. Tartsa a hűtőszekrényben a legjobb nem több, mint egy hónap. Az inkubátorban lévő tojásokat nem lehet a hűtőszekrénybe helyezni. legfeljebb 7 napig tartsa őket hűvös, száraz helyen.

A szakácsoknak szóló megjegyzés: a töltött tojásokat főzni, legalább egy hetet tölteni, de nem gyűjteni ugyanazon a nap reggelén. Jobban megtisztítják őket.

A gazdálkodók 4-7 éves életet élnek és egész idő alatt tojást hordanak. Azonban minden évben télen szünet van a napfény hiánya miatt, ami az ovipozícióhoz szükséges. A csirkék tavasszal visszatérnek a szokásos ritmusba.

Útmutató tenyészcsirkékhez – videó

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =