Vi lærer at dyrke wisteria i forskellige klimazoner

luksuriøse haver af blåregnWisteria, hvis pleje og dyrkning i den subtropiske zone er problemfri, kræver særlig opmærksomhed i andre klimazoner. Andet navn er wisteria og er en af ​​de smukkeste blomstrende planter. Efter at have set en gang kan du ikke hjælpe med at blive forelsket i en chic vin med et vandfald af blomstrende blomster og en behagelig sødlig duft. At have en sådan skat i din have er drømmen for enhver gartner.

Tillad mig at introducere mig selv

tunneler fra blåregn af wisteriaWisteria er en plante, der eksternt repræsenterer et stort prydplante, der tilhører en familie af bælgfrugter. Dybest set er det trælignende og løvfældende, men nogle gange er der halvløvede klumpstykker i bunden. Navnet på planten blev modtaget til ære for den amerikanske professor i anatomi Caspar Vistara og på græsk betyder “sød”. Til prydplanter dyrkes planten rundt om i verden. Men hoveddistributionsområdet er Østasien og Nordamerika, hovedsagelig i subtropiske zoner. Også fundet i skovene i Kina, Kuban, Krim, Nordkaukasus. Generelt er der 9-10 sorter, men kun to vokser i haven – pyshnotsvetnuyu og kinesisk.

Det er en hurtigt voksende flerårig (træer lever i 150 år), vokser til en højde på 18 m. Grenene er repræsenteret af krøllede lianer. De er nøgne (nogle gange er der eksempler med pubescence) og drooped. Størrelsen af ​​planten er imponerende – i vingens omkreds kan der nås 0,4 m. Wisteria skud er tynde, grønne, barkgrå.

Bladet af wisteria er ulige pinnat, farvet i en mørk eller lysegrøn nuance, der er skiftet og består af 7-13 fragmenter, som hver har en aflangt æg eller en smal elliptisk form. Generelt når længden af ​​bladet i længden 30 cm.

klynge af wisteria blomsterstandBlomstring af wisteria forekommer to gange om året. Første gang – i marts-maj, den anden – i midten eller sensommeren. Nogle arter kan have forskellige opløsningstider for knopperne. Ydermere er blomsten en hængende klase bestående af en række tæt plantede knopper. I gennemsnit er klyngens længde 10-80 eller 100-120 cm. Blomsterne blomstrer fra bunden til toppen af ​​klyngen og udsender en subtil duft. Der er en hvid corolla og en zygomorphic perianth.

forskellige farver af blåregn blomsterFarveknopper er forskellige. Dybest set pink, hvid, forskellige nuancer af lilla og lilla.

I slutningen af ​​blomstringen produceres frugt – bøder med en længde på 15 cm, der indeholder frø af flad afrundet form, malet i brun-sort farve.

Mens dyrkning og omsorg for wisteria (billeder af de mest elegante præparater præsenteres), skal man huske på, at nogle planter er giftige, derfor skal man være ekstremt forsigtig og vaske hænderne grundigt efter kontakt.

Wisteria: pleje og opdræt i den midterste bane

hækling af wisteriaI modsætning til det sædvanlige for wisteria zone er væksten i mellembåndet problematisk. Lange og meget kolde vintre gemmer kun ung vækst og rhizom. Blomstring forventer også at være bedre – voksenplanter blomstrer kun i en alder af 6-8. Og hvor sommeren er kold og regnfuld – du skal prøve hårdt for at se knopperne.

Det ideelle miljø er en konstant temperatur uden pludselige ændringer, både om dagen og om natten, og også meget sollys.

For en god udvikling i mellembåndet skal du skabe betingelser for dyrkning og omsorg for wisteria tæt på idealen.

Udvælgelse af landing og jorden

Wisteria – en plante meget termofil, derfor foretrækker solplaster og vægge af bygninger mod syd. Åbne områder anbefales ikke, det er bedre at lande en vinstok langs et højt hegn eller under husets mur.

At opnå fuld og rigelig blomstring er kun mulig i lysende belysning mindst 6 timer om dagen. Dette bør undgå vind og udkast.

Til jorden er wisteria ikke særlig krævende. Som regel vokser det godt på enhver jord, men chernozem eller rige løg er særligt begunstigede. Men en kalksten substrat eller en sumpende er helt uacceptabel.

Plante- og plejefunktioner

Resultatet af korrekt plantning og plejeI jorden plantes liane i begyndelsen af ​​juni, der forbereder en 60 cm-60 cm brønd og anvender indledende mineralfordeling i beregningen af ​​25-30 g pr. M2.

Til liana er ikke råd og ikke våd, skal bunden af ​​hullerne lægges et godt dræningslag. Dette vil desuden beskytte roden.

Ligesom plantning af blåregn har sygeplejen sine egne subtiliteter:

  1. Efter plantningen skal planten være godt vandet.
  2. Du bør vente på en tilpasning, der varer omkring en måned. Efter dette vil creeper gå i vækst og hun bliver nødt til at etablere en støtte.
  3. Ved varmt vejr eller under tørke skal vanding være periodisk og tilstrækkelig.
  4. Det er tilladt at sprøjte vinet om sommeren.
  5. Ved sommertidens tilgang er vandingen reduceret ved enden.
  6. Som topdressing skal du bruge fortyndet gødning med vand (20: 1) eller mineralgødning (20 g opløses i en spand vand).
  7. Når løvet falmer, skal du beskære. Det udføres også om foråret under aktiv vækst.
  8. Før den første frost fjernes lianen fra støtterne, lægges på pladerne på jorden og omhyggeligt dækkes med mos, og efter lutrasilom. Basale regioner bør “begraves” med jord. Denne procedure er især vigtig for unge planter.

Leningrad og Rostov-regionen

blåregn bonsaiMange gartnere til dyrkning af wisteria i Leningrad regionen og pleje det er valgt af kinesisk eller en flerfarvet sort. Ak, dette er helt uacceptabelt for dette område. Som regel dør planten. Hvis du kan dyrke en vinstok, så vil blomsten være meget dårlig – bare et par skrøbelige blomsterblomster.

Det er bedst at give præference til en hybridklasse, der er kendetegnet ved høj frostbestandighed – “Blue Moon”. Dette er en stor-borer sort, der ikke kun vil udvikle sig godt, men vil også give en smuk blomstring. Plantning udføres af frøplanter, der plantes i jorden med begyndelsen af ​​juni. Til planten døde ikke om vinteren, før frysning skal vinen forsigtigt fjernes fra støtterne og omhyggeligt isoleres med lutrasil. Tilsvarende kommer de, når de plantes og plejer blærer i Rostov-regionen.

Ural og Moskva regionen

veranda dekoration med wisteriaWisteria tolererer ikke et fald i temperaturen med mere end 20 grader. Derfor vokser og omsorg for wisteria i forstæderne er ekstremt kompliceret. Der er særlige krav til bevaring af vinet om vinteren. Det er bedst at vinde planten, når dyrkningen af ​​kulturen foregår på en container.

Det skal huske på, at et “hus” til en creeper er påkrævet ikke lille – mindst 40 liter. I kurset er skrifttyper lavet af plastik, kar, haven tønder.

Voksende blåregn i uralerne er ens. Ja, du bliver nødt til at arbejde hårdt, men resultatet vil overraske dig.

Med høstens ankomst, inden den første sne falder, sendes vinen i tanken til vinteren i et varmt rum, hvor du kan give mindst seks timers belysning. I dette tilfælde skal planten være en gang om ugen. Top dressing er udelukket.

Ved starten af ​​marts flyttes vinen til et lyst rum og vandes 2-3 gange om ugen. Det er tilladt at sprede vækststimulerende midler.

Udøvelsen af ​​gartnere viser, at selv med frøavl af frostbestandige blærer i forstæderne og i Uralerne, vil lianen kunne give rigelig to-time blomstring (om sommeren og efteråret). Sandheden for begyndelsen bliver nødt til at vente længe, ​​når spiren bliver til et voksen træ.

Sibirien

blåregn i en grydeWisteria er utrolig smuk. Det er ikke underligt, at alle vil se alt i hende. Men voksende blåregn i Sibirien er næsten umuligt. Selv en sort som Blue Moon, der er i stand til at modstå 40 grader frost, og han læner sig foran miljøet. Ud over det milde og varme klima har wisteria en lang vegetativ periode. Det er han, der er ansvarlig for rigelig og langvarig blomstring. Sibiriens klima kan ikke give de nødvendige betingelser. Selvom du forventer og dyrker en vinstok, beskytter den mod frost (giver et godt husly til vinteren) og ser omhyggeligt på, at planten ikke er gennemblødt, vil blomstringen nok ikke komme. Hvis miraklet opstår, vil blomsterstanden være svag og enkelt.

Hviderusland og Ukraine

voksende blåregn i UkraineDisse lande er i et klima meget varmere end i Mellemzonen i Rusland. Så sommeren beboere kan være lykkelige – de bliver klar til at vokse wisteria. hvid blåregnOg de kan dyrke termofile sorter, for eksempel “kinesisk”.

blåregn i de hviderussiske haver

Voksende wisteria i Hviderusland, giver præferenceplantager. I en alder af en er de plantet på et solrigt sted, når jorden og miljøet opvarmes godt. boligindretningDenne gang kommer i april-maj. Blomstringen i voksne lianer vil forekomme i sommermånederne, der begynder i slutningen af ​​juni. Med ankomsten af ​​efteråret skal planten være velisoleret.

Reproduktion af wisteria

ømt iverDer er flere varianter af multiplikation af wisteria, som hver især er gode på sin egen måde.

ved lagdeling

multiplikation med lagUd over pålidelighed og enkelhed er metoden god, fordi den overfører alle tegn på moderplanten til børnene. Tag del af det sidste års skudd, og med ankomsten af ​​forår eller efterår graver en række nær dem 20 cm dyb, bring den i en næringsrig jord, godt spildt vand. På skyderen lidt over nyrerne lav små snit og sæt skyen i hullet, husk at pry det, for ikke at komme ud og strø med jorden.

Skydens top kan ikke strø med jord, igennem det vil planten “trække vejret”. Det skal simpelthen være bundet til en stang i opretstående stilling.

Skytten, der flyder i bladnoderne, er adskilt fra “moderen” først efter 1-1,5 år. Hvis dens rod er stærkt udviklet – transplanteres den straks til en permanent i jorden, svagt – i potter og sendes for at vokse yderligere.

Odrevesnevshimi stiklinger

reproduktion ved lignified stiklingerDe skæres om efteråret fra den midterste zone af modne skud. Hver kvist skal have to knopper og en længde på 5-8 cm. Efter at de er plantet og holdes til foråret ved 3 ° C. Ved starten af ​​april-maj transplanteres stiklinger i beholdere med vådt sand på jordoverfladen. Plantning udføres lodret til en dybde på 4 cm, idet afstanden mellem stiklinger på 10 cm overholdes. I foråret transplanteres de i potter og sendes til dyrkning. Et år senere, kan vinstokke landes på en permanent i jorden.

Vinterrot podning

rod formeringMetoden er meget kompleks, men formidler alle sortens karakteristika. Om efteråret graver de kimplanter med ikke-kornet wisteria, adskiller roden (tykkelsen af ​​rødderne skal være mindst 6 cm), transplanteres i beholdere med sand og sendes dem til et køligt sted uden lys. I december og januar bringer de varme ind. Efter to uger inokuleres inokuleringer af sortblære 6 cm lang med 2 knopper og en akut skæring 2-3 cm under den laveste. Et lignende snit udføres på rodstocken til en mere intim kontakt. Stedet for podning er godt fastgjort med en plaster.

Derudover plantes stiklinger i en beholder med et næringsstof, ikke uddybning af inokulationsstedet og dækker med glas. Betingelser for yderligere vedligeholdelse: minimum 15 ° C og en fugtighed på 80%. Hvis alt er gjort korrekt, skal der efter to uger optræde skud fra axillære knopper. Velrotede vinstokke kan transplanteres i jorden.

Wisteria fra frø

wisteria frøFrø kan sås i marts i åben grund eller i december i små drivhuse. I det andet tilfælde anvendes en blanding af blad og græsjord med sand (4: 1: 1) som substrat. Frøene lægges simpelthen ud på jorden og sprøjtes let med sand, dækket af glas og sendes til et varmt (mindst 20 ° C) og mørkt sted. På samme tid skal du sørge for at jorden er konstant våd. stratificering og udsåning af wisteria frø

I løbet af en måned bliver frøene hældt ud, efter en anden 1,5 uge bæres de i lyset og skygger først fra solen. Når der er 2 ulige pinned-up brochurer, skal du bruge et valg og forsøger ikke at beskadige rødderne. I fremtiden kan sådanne bakterier anvendes til vaccinationer. Tage i betragtning, opnået hjemme, sender wisteria fra frøene ikke sorteringsegenskaber. Derfor kan blomstringen ikke forekomme eller være meget knappe og derefter efter 8 år.

Tilsyneladende har voksende blåregn og omsorg for det i den midterste klimatiske zone betydelige vanskeligheder. Men det er aldrig for sent at eksperimentere. Ved overholdelse af alle nuancer kan du vokse op i den nuværende skønhed. Selvfølgelig, ikke det samme som i Kina, men dets blomstring vil tilfredsstille dig.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 8 =