Οφέλη και βλάβη από την κατανάλωση σπόρων κολοκύθας

Μπορείτε να φάτε όχι μόνο τον πολτό της κολοκύθας, αλλά και τους σπόρους τηςΌταν το άλσος του φθινοπώρου μαραίνεται και τα φύλλα πέφτουν, οι κολοκύθες ανάμεσα στα κρεβάτια φαίνονται ακόμη πιο φωτεινές. Φρούτα με πλούσια σάρκα πορτοκαλιού, σαν να συλλέγονται όλη η καλοκαιρινή θερμότητα και το φως του ήλιου, έχουν πολλές χρήσιμες ιδιότητες. Τις περισσότερες φορές, η πυκνή γλυκιά σάρκα χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα, και τα πιο πολύτιμα σε μια κολοκύθα – οι σπόροι της θεωρούνται μια περιποίηση για ένα ευχάριστο παιχνίδι ή ακόμα και ρίχνονται έξω.

Αλλά είναι κάτω από ένα στερεό λευκό κέλυφος κρύβει πλούτο που μπορεί να φέρει το ανθρώπινο σώμα ένα ανεκτίμητο όφελος. Έτσι τι είναι χρήσιμο για τους σπόρους κολοκύθας; Και υπό ποιες ασθένειες η χρήση τους μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση της υγείας;

Σύνθεση σπόρων κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας καταναλώνονται σε ακατέργαστη, ξηρή και τηγανητά μορφήΤα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα στους σπόρους θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη μελλοντικών φυτών και εδώ η κολοκύθα μπορεί να θεωρηθεί μία από τις πιο “συνετές και προσεγμένες καλλιέργειες”.

Σε λιγότερο από ένα λευκό-ξεφλουδισμένο πράσινο πυρήνες όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα και μεταλλικά άλατα που μπορούν πραγματικά να ονομάζεται ένα υγειονομικό ντουλάπι και χρήσιμες ιδιότητες των σπόρων κολοκύθας είναι άξια μελέτης και εφαρμογής στην ιατρική.

Ανά 100 γραμμάρια ξηρού επεξεργασμένων σπόρων έχουν 45,8 γραμμάρια λίπους, 24,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, περίπου 20 γραμμάρια υδατάνθρακα, 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών, περίπου 7 γραμμάρια νερού και 8,6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες των σπόρων κολοκύθας είναι 541 kcal ανά 100 γραμμάρια.

Είναι το ίδιο όπως ένα μικρό 100 γραμμαρίων χούφτα ηλιόσπορους περιέχει περισσότερες από δύο ημερήσια πρόσληψη τοκοφερόλη αποζημίωση, PP τρίμηνο βιταμίνη των προτύπων, καθώς και βιταμίνη Κ, και Β1, Β2 και Β3, Β6 και Β9, βιοτίνη και βήτα-καροτένιο, ασκορβικό οξύ και χολίνη.

Επιπλέον, σπόροι κολοκύθας μοναδική και σύνθεση σε μεταλλικά στοιχεία, η οποία περιλαμβάνει: βανάδιο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και πυρίτιο, χρώμιο και σίδηρο, και κοβάλτιο, βόριο, κάλιο, ιώδιο, και πολλές άλλες ενώσεις. Η συγκέντρωση πολλών από τις ουσίες αυτές είναι τόσο υψηλή ώστε 100 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας περιλαμβάνουν αρκετές ημερήσιες τιμές κατανάλωσης, π.χ., φωσφόρο, βανάδιο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Οι γιατροί δεν μπορούν παρά να σημειώσουν το περιεχόμενο ενός μεγάλου αριθμού πολύτιμων αμινοξέων, τα οποία καθορίζουν μέρος των χρήσιμων ιδιοτήτων των σπόρων κολοκύθας. Μεταξύ των βασικών συστατικών για το σώμα είναι η βαλίνη και η τρυπτοφάνη, η ισολευκίνη και η φαινυλαλανίνη. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία φασόλια γλυκίνη και αργινίνη, καθώς και φυτοστερόλες, πηκτίνες και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα παίζουν έναν τεράστιο ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και άλλων ασθενειών.

Οφέλη και ιδιότητες των σπόρων κολοκύθας

Αποφλοιωμένοι σπόροι κολοκύθαςΧάρη στην πλούσια σύνθεση βιταμινών και ανόργανων ουσιών, ο μοναδικός συνδυασμός όλων των δραστικών ουσιών και της εύπεπτης μορφής τους, οι σπόροι κολοκύθας είναι χρήσιμοι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Τις περισσότερες φορές σπόροι κολοκύθας είναι σε ζήτηση στον αγώνα:

 • με δυσλειτουργίες στην ουρογεννητική σφαίρα.
 • με αθηροσκλήρωση.
 • με ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
 • με προβλήματα της πέψης και των μεταβολικών διεργασιών.
 • με ελμινές παρασιτοκτόνες στο ανθρώπινο σώμα και επιβλαβή πρωτόζωα.

Ποια είναι τα οφέλη των σπόρων κολοκύθας για άνδρες και γυναίκες; Όπως είναι γνωστό, οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και φυτοστερόλες, οι οποίοι επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία και των δύο φύλων.

 • Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στη σύνθεση της τεστοστερόνης στους άνδρες και είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση των λειτουργιών των σεξουαλικών αδένων.
 • Φυτοστερόλες, επίσης, μειώνουν ενεργά το επίπεδο της τεστοστερόνης, το οποίο είναι επωφελές για το γυναικείο σώμα. Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν επίσης να ωφελήσουν τους άνδρες που υποφέρουν ή κινδυνεύουν από μια τέτοια τρομερή ασθένεια ως όγκος του προστάτη.

Για μεγαλύτερο όφελος από τη δυσλειτουργία του προστάτη και την υποψία αδενώματος, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα παρασκευάσματα ελαίου από σπόρους κολοκύθας, οι οποίοι είναι καλύτερα απορροφούμενοι και αποτελεσματικότεροι στην περίπτωση αυτή.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και φυτοστερόληΣε αυτή την περίπτωση, η πρόσληψη καθαρισμένων πυρήνων σε τρόφιμα θεωρείται αποτελεσματική λαϊκή θεραπεία για τους ελμινθούς. Αν τα αντιπαρασιτικά παρασκευάσματα τεχνητής φύσης, η θανάτωση επιβλαβών οργανισμών, έχουν καταθλιπτική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, τότε οι σπόροι δεν έχουν παρόμοια παρενέργεια.

Η δραστική ουσία των σπόρων κολοκύθας, η οποία ασκεί ακινητοποίηση στα σκουλήκια, ονομάζεται κουκουρτίλίνη. Αυτό το αμινοξύ ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στους καρπούς των καλλιεργειών κολοκύθας και προς τιμήν του ονόματος του είδους και πήρε το όνομά του.

Οι ακατέργαστοι σπόροι κολοκύθας ενάντια στα παράσιτα δρουν πολλές φορές πιο αποτελεσματικά από τους πυρωμένους ή τηγανισμένους πυρήνες.

Μόλις στην πεπτική οδό, σχεδόν παραλύσει cucurbitin πλακέ και στρογγυλά σκουλήκια, που ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνδεθεί με το εντερικό τοίχωμα για την εξουσία, χάνουν την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται και να αφαιρεθεί από το σώμα στα περιττώματα.

Ως θεραπεία για τα σκουλήκια πρέπει να χρησιμοποιηθούν σπόροι κολοκύθας:

 • σε ακατέργαστη μορφή.
 • αποξηραμένα χωρίς χρήση αυξημένων θερμοκρασιών.
 • με τη μορφή έγχυσης, για την οποία χύνονται δύο κουτάλια θρυμματισμένων πυρήνων με 750 ml νερού, το μίγμα υποβάλλεται σε βρασμό και επιμένει για περίπου 30 λεπτά.

Για τα παιδιά, οι σπόροι μπορούν να γλύκονται με μέλι, εκτός από αυτό το πρόσθετο πολλαπλασιάζει μόνο τις χρήσιμες ιδιότητες των σπόρων κολοκύθας.

Cupcakes με σπόρους κολοκύθαςΟρυκτά, αμινοξέα και βιταμίνες στη σύνθεση των καθαρισμένων πυρήνες είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα, για την ίδρυση λειτουργούν ως την καρδιά και την ενίσχυση των τοιχωμάτων των μεγάλων και μικρών σκαφών. Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένα αναγνωρισμένο φυσικό φάρμακο για την αθηροσκλήρωση και τις εκδηλώσεις της.

Η συμπερίληψη στη διατροφή των πράσινων πυρήνων και των προϊόντων που τα περιέχουν, σας επιτρέπει να καθαρίσετε το σώμα της περίσσειας χοληστερόλης και να αντισταθείτε στη συσσώρευση.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι χρήσιμοι με αυξημένη παραγωγή αερίου, μειωμένη περισταλτική και δυσκοιλιότητα. Αυτός ο καλός διουρητικός και καθαρτικός παράγοντας δρα απαλά και δεν έχει παρενέργειες.

Λόγω της αφθονίας των ινών, οι σπόροι καθαρίζουν απόλυτα τον πεπτικό σωλήνα και μπορούν να συνιστώνται εάν είναι απαραίτητο για να χάσετε βάρος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε την περιεκτικότητα σε θερμίδες των σπόρων κολοκύθας και να μην το παρακάνετε με την πρόσληψή τους.

Τα οργανικά οξέα και οι βιταμίνες που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας είναι χρήσιμες και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του δέρματος, την καταπολέμηση της φαλάκρας και της σμηγματόρροιας.

Το πιο αποτελεσματικό για καλλυντικά σκοπούς είναι το πετρέλαιο από σπόρους κολοκύθας, καθώς και μια μάζα φρέσκων θρυμματισμένων πυρήνων.

Προμήθεια σπόρων κολοκύθας και μέθοδοι χρήσης τους

Πριν από την ξήρανση, οι σπόροι πλένονται καλάΣπόρος που εξάγεται από κολοκύθα:

 • πρέπει να ξεπλένονται, χωρίς υγρασία.
 • στη συνέχεια στεγνώστε σε μια μαλακή βαμβακερή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα.
 • κατά τη διάρκεια της ημέρας ξηραίνονται σε φύλλα χαρτιού ή παλετών.

Ένας τέτοιος ήπιος τρόπος θα βοηθήσει στη διατήρηση όλων των χρήσιμων ιδιοτήτων των σπόρων κολοκύθας.

Η διαδικασία μπορεί να απλοποιηθεί εάν η ξήρανση γίνεται σε ειδικό ηλεκτρικό φούρνο ή φούρνο, αποφεύγοντας θερμοκρασίες άνω των 75 ° C. Σε αυτή την περίπτωση, μέχρι την πλήρη ετοιμότητα δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20-30 λεπτά.

Οι ξηροί σπόροι κολοκύθας διασκορπίζονται σε ερμητικά κλειστά βάζα και φυλάσσονται σε ξηρό αεριζόμενο χώρο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Έτσι ώστε, όταν η μαζική χρήση των σπόρων κολοκύθας δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, είναι καλύτερα να παραιτηθεί τηγανητά πυρήνες και δεν αποθηκεύουν το προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί οι πλούσιοι πετρελαίου στη σύνθεση του σπόρου μπορεί να χαλάσει τη γεύση και να δώσει μια σαφή πικρία.

Σπόροι κολοκύθας, ως πρόσθετο στα δημητριακάΓια γαστρονομικούς σκοπούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπόροι κολοκύθας:

 • για τον εμπλουτισμό της γεύσης και των χρήσιμων ιδιοτήτων των ψημένων προϊόντων και του ψησίματος των επιδόρπια.
 • σε σαλάτες με φρέσκα ή φρυγμένα λαχανικά.
 • σε χυλός, παχιά πικάντικες σούπες και άλλα ζεστά πιάτα.
 • για διακόσμηση προϊόντων ζαχαροπλαστικής και κρέμας, κοκτέιλ.
 • ως ανεξάρτητο σνακ.

Παραλλαγές εφαρμογής των χρήσιμων σπόρων κολοκύθας είναι η μάζα, το κυριότερο είναι ότι η χρήση τους φέρνει μόνο καλούς καρπούς για την υγεία και την υγεία.

Αντενδείξεις για τη χρήση σπόρων κολοκύθας

Η χρήση σπόρων κολοκύθας έχει αντενδείξειςΚαι η πιθανή βλάβη, και τα οφέλη των σπόρων κολοκύθας, εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τη σύνθεσή τους και το αλφαβητισμό της χρήσης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταχράστε αρκετούς πυρήνες υψηλής θερμιδικής αξίας.

Ακόμη και με ελάχιστες αντενδείξεις, η υπερκατανάλωση ενός προϊόντος πλούσιου σε λίπη, πρωτεΐνες και άλλες δραστικές ουσίες δεν έχει καλύτερη επίδραση στην υγεία.

Ειδικός έλεγχος του μεγέθους των μερίδων θα πρέπει να καθορίζεται κατά τη χρήση σπόρων:

 • μικρά παιδιά.
 • έγκυες γυναίκες ·
 • υπέρβαροι άνθρωποι ·
 • ασθενείς που πάσχουν από παροξυσμό γαστρικών ή εντερικών παθήσεων.
 • ασθενείς που έχουν διαγνωστεί ουρική αρθρίτιδα.
 • με την παρουσία λίθων και άμμου στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και τους ουρητήρες.

Δεδομένου ότι οι σπόροι κολοκύθας δεν έχουν σχεδόν καμία αλλεργική αντίδραση, το προϊόν αυτό μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Βίντεο σχετικά με τη θεραπεία των σπόρων κολοκύθας

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =