Γνωρίζουμε τους πιο γνωστούς τύπους κυκλάμινο

διαφορετικούς τύπους κυκλάμινοΜεταξύ των εσωτερικών διακοσμητικών και ανθισμένων φυτών, το κυκλάμινο καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερο μέρος – ένα απίστευτα όμορφο φυτό με εντυπωσιακή ανθοφορία και ανήσυχο χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη κυκλάμινο, μεταξύ των οποίων και οι δύο φυλλοβόλοι εκπρόσωποι, και τα λουλούδια που αδρανούν μαζί με τα φύλλα. Όλα είναι πολύ όμορφα και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να επιλέξετε ένα αντίγραφο. Φέρνουμε στην προσοχή σας μια σύντομη επιλογή από τις πιο κοινές ποικιλίες κυκλάμινο. Ίσως, έχοντας εξοικειωθεί με αυτά, θα είναι ευκολότερο να προσδιοριστεί το επιθυμητό λουλούδι.

Ανθεκτικοί περσικοί κυκλάδες

Κυκλάμινο Περσική ΒικτώριαΈνας τύπος φυτού που μπορεί να αναπτυχθεί στο ανοιχτό έδαφος, παρέσχε έναν ζεστό χειμώνα. Έτσι, το κυκλάμινο που καλλιεργείται στην Ιταλία (στο βόρειο τμήμα του) δεν είναι μόνο όμορφα το χειμώνα στα παρτέρια, αλλά ακόμη και ανθίζει εκεί αυτή τη στιγμή του έτους.

Περσικό κυκλάμινο έχει ρομαντικό φυλλάδια σε μια καρδιά με διάμετρο 14 cm, η πράσινη επιφάνεια του οποίου αναδύεται ένα ελαφρύ μοτίβο, όπου το συνολικό ύψος του θάμνου είναι 30 cm. Ο κόνδυλος του φυτού ένα μικρό (έως και 15 εκατοστά σε διάμετρο), με ένα σημείο της ανάπτυξης. Τα λουλούδια πεταλούδας μπορούν να έχουν μια ποικιλία χρωμάτων, από ευαίσθητα λευκά και ροζ έως πλούσια μοβ και κόκκινα χρώματα, όλα εξαρτώνται από τα συγκεκριμένα είδη φυτών. Κυκλάμινο Περσικό ΛουλούΜέχρι σήμερα, ο περσικός κυκλάμινο έχει πολλά υβρίδια.

Οι υβριδικές ποικιλίες ανθίζουν περισσότερο από τον κυκλάμινο-γονέα, και έχουν μεγαλύτερες ταξιανθίες.

Cyclamen Persian CaliphΈνας περσικός κυκλάμινο χαρακτηρίζεται από μια σύντομη βλάστηση – όχι περισσότερο από 4 μήνες, αλλά όλη αυτή τη φορά ο θάμνος ανθίζει άφθονα. Στη συνέχεια το κυκλάμινο φαίνεται να παγώνει, δηλαδή, δεν μεγαλώνει, αλλά δεν ξεθωριάζει, αν και μερικά υβρίδια μπορούν να απορρίψουν φυλλάδια το καλοκαίρι.

Αρωματικά ευρωπαϊκά κυκλάμινο

Cyclamen EuropeanΟι τύποι των κυκλαμινικών είναι πολύ παρόμοια μεταξύ τους και οι αρχάριοι συχνά τους προκαλούν σύγχυση. Οι περισσότεροι “παίρνουν” την ευρωπαϊκή και την περσική ποικιλία, άλλωστε, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι το ίδιο φυτό. Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι βασικά λανθασμένη, διότι η ευρωπαϊκή κυκλάμινο αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό είδος λουλουδιού και ήρθε σε μας από τις Άλπεις.

Ως λουλούδι, το κυκλάμινο-Ευρωπαϊκό σπάνια καλλιεργείται, αλλά σε φυσικές συνθήκες, στο σπίτι, είναι πολύ κοινό. Υπάρχει ένα λουλούδι που ονομάζεται αλπικό βιολετί και μοβ ή κοκκίνισμα κυκλάμινα, αν και λευκό και ροζ αποχρώσεις κυριαρχούν στο χρώμα της ταξιανθίες.

Τα ευρωπαϊκά κυκλάμινο χαρακτηρίζονται από τέτοια χαρακτηριστικά, χάρη στα οποία είναι εύκολο να γίνει διάκριση από τα κυκλάμινο-περσικά:

 • ο ευρωπαϊκός και όλα τα υβρίδιά του δεν είναι φυλλοβόλα φυτά και απλώς παύουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης, αλλά τα φύλλα δεν ρίχνονται.
 • σε μια εποχή που ο Περσός ξεκουράζεται (το καλοκαίρι), οι ανθοί της Ευρώπης και το αντίστροφο.
 • έχει πιο συμπαγή μορφή (φύλλα και ταξιανθίες είναι μικρότερα από ό, τι στην περσική κυκλάμινο)?
 • τα λουλούδια έχουν ένα ευχάριστο άρωμα, ενώ το ελαφρύτερο ταξιανθία, το λεπτότερο και ευγενέστερο.
 • η αντίστροφη πλευρά των στρογγυλεμένων φύλλων σε σχήμα καρδιάς έχει μια απαλά πορφυρή απόχρωση.
 • οι ταξιανθίες αποτελούνται από πέντε επιμήκη πέταλα, ελαφρώς στριμμένα σε μια σπείρα και ανεβαίνουν πάνω από τον θάμνο σε μακριούς μίσχους.

Οι ρίζες των ευρωπαϊκών κυκλάμινο αναπτύσσονται σε όλη τη βλάστηση, έτσι ώστε να μπορούν να “σκάψουν” σχεδόν στο έδαφος. Επιπλέον, το είδος πολλαπλασιάζεται εύκολα λόγω της δυνατότητας σχηματισμού θυλακίων βολβών.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές υβριδικές μορφές αυτού του φυτικού είδους. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι:

 • Purpurascens; Cyclamen European Purpurascens
 • Carmineolineatum; κυκλάμινο Carmineolineatum
 • Lake garda; Cyclamen Ευρωπαϊκή λίμνη garda
 • Άλμπουμ. Cyclamen Ευρωπαϊκό άλμπουμ

Θερμόφιλα και ταχέως αναπτυσσόμενα αφρικανικά κυκλάμινο

Κυκλάμινο ΑφρικήςΑνάμεσα στα ροζ χρώματα κυκλάμινο, ένα αφρικανικό κυκλάμινο αντιπροσωπεύεται ως ξεχωριστό είδος. Οι τρυφερές και αρωματικές ταξιανθίες του εμφανίζονται την άνοιξη και διακοσμούν τον θάμνο μέχρι την πτώση. Μπορούν να είναι είτε ανοιχτό ροζ ή βαθύ ροζ. Ακριβώς από τους βολβούς μεγαλώνουν αρκετά μεγάλες, μέχρι 15 εκατοστά σε διάμετρο, πράσινα φύλλα με ασημένια εκροή.

Για την αφρικανική ποικιλία κυκλάμινο, η εμφάνιση των ποδιών είναι τυπική πρώτη και στο τέλος της ανθοφορίας (το Σεπτέμβριο) αρχίζει να απελευθερώνει νεαρά φύλλα.

Το αφρικανικό κυκλάμινο αναφέρεται σε φυλλοβόλα, και κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης γεφυρώνει το φύλλωμα. Είναι ανάπαυσης σε ένα δροσερό (όχι πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου), αλλά η θερμότητα που αγαπούν τη φύση του φοβάται χαμηλές θερμοκρασίες και, παραδόξως, τον ήλιο. Όταν την καλλιεργεί σε ανοιχτό έδαφος απαιτεί σκιά και σε ένα επιπλέον καταφύγιο για το χειμώνα. Από όλα τα είδη κυκλάμινο, ο Αφρικανός έχει επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης και αναπτύσσεται ταχέως.

Ελεύθερος αγάπης αλπικός κυκλάμινο

κυκλάμινο αλπικόΈνα από τα άγρια ​​φυτικά είδη είναι το αλπικό κυκλάμινο. Για πολύ καιρό θεωρήθηκε ότι έχει εξαφανιστεί, αλλά ακόμα και σήμερα μπορεί να βρεθεί ένα λουλούδι, συνήθως σε φυσικές συνθήκες. Το είδος χαρακτηρίζεται από τη διάταξη των πέταλα της ταξιανθίας σε ορθή γωνία (κάθετα όρθια), επιπλέον, είναι ελαφρώς στριμμένα.

Το αλπικό κυκλάμινο ανθίζει την άνοιξη, αποπνέοντας μια τρυφερή οσμή με μέλι, το κύριο χρώμα των λουλουδιών – διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ. Η πλάκα είναι ωοειδούς σχήματος και ελαφρώς γκρίζα.

Εξαφανισμένα είδη – Colchis cyclamen

Colchis cyclamenΤο Pontian cyclamen, όπως καλείται και αυτό το είδος, έχει πρόσφατα γίνει φυτό που προστατεύεται από τη μαζική καταστροφή. Το λουλούδι παρατίθεται στο κόκκινο βιβλίο, αν και οι φυτείες του είναι ακόμα αρκετά μεγάλες. Όμως, λόγω της ενεργού χρήσης των κυκλαμίνων για ιατρικούς σκοπούς και για την κατάρτιση ανθοδέσμων κάθε χρόνο, οι αριθμοί τους μειώνονται.

Το Colchis cyclamen διαφέρει από την αργή ανάπτυξη και οι σπόροι ωριμάζουν όλο το χρόνο. Οι ρίζες αναπτύσσονται σε όλη τη βλάστηση, τα φύλλα μεγαλώνουν ταυτόχρονα με την εμφάνιση των ποδιών. Οι ταξιανθίες είναι μικρές, ροζ, με πιο κεκορεσμένο άκρο, από όπου προέρχεται έντονο άρωμα. Το σχήμα στην πλάκα φύλλων απουσιάζει ή εκφράζεται ασθενώς. Το Pontian cyclamen προτιμά τα βρεγμένα και σκιερά μέρη.

Ο χρόνος ανθοφορίας του φυτού εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας. Στη φύση, η ανθοφορία δεν διαρκεί περισσότερο από 1,5 μήνες και πέφτει στις αρχές του φθινοπώρου (από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο). Στο σπίτι, ο θάμνος ανθίζει τον Ιούλιο και ευχαριστεί το μάτι μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Οι πολύπλευροι ελληνικοί κυκλάμινο

Κυκλάμινο ΕλληνικάΉδη από το όνομα καθίσταται σαφές ότι οι ελληνικές κυκλάμινο ήρθε σε μας από την Ελλάδα, καθώς αυτός μεγαλώνει ελεύθερα στα νησιά της Κρήτης, η Κύπρος και το ζεστό ακτές της Τουρκίας. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ποικιλία, τα κυκλάμινο μπορεί να έχουν και καρδινάτη και απλά οβάλ φύλλα. Είναι βαμμένα σε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, στην επιφάνεια εμφανίζονται σαφώς πιο φωτεινά σημεία με χαρακτηριστικό μοτίβο.

Όσον αφορά το χρώμα της ταξιανθίας, όλες οι αποχρώσεις του ροζ κυριαρχούν εδώ, και σε ορισμένες περιπτώσεις η βάση είναι χρωματισμένη μοβ και ελαφρώς καμπυλωμένη. Οι μίσχοι εμφανίζονται όπως με τα φύλλα, και μπροστά τους.

Στη φύση υπάρχει και λευκός ελληνικός κυκλάμινο, αλλά στο σπίτι δεν καλλιεργείται. Η ποικιλία με λευκή ανθοφορία παρατίθεται στο κόκκινο βιβλίο.

Πρώιμη γεννημένη Cosi Cyclamen

κυκλάμινοΑπό το απομακρυσμένο νησί Coss μας ήρθε μια διακοσμητική άποψη των κυκλαμιών με το κατάλληλο όνομα. Οι πλούσιοι θάμνοι του με στρογγυλεμένα φύλλα-καρδιές παράγουν μίσχους λουλουδιών ακόμα και το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Οι ταξιανθίες χρώματος μπορούν να είναι οι πιο ποικίλες: από λευκές σε κορεσμένες αποχρώσεις ροζ και ακόμη και κόκκινες. Ανεξάρτητα από τον βασικό τόνο, η βάση του πέτου είναι πάντα πιο σκούρα από την υπόλοιπη. Τα ίδια τα φύλλα εμφανίζονται μόνο στο τέλος της ανθοφορίας, το φθινόπωρο, και τα κυκλάμινο αφήνουν να τρέξουν μαζί τους.

Στις κυκλικές κυκλικές ρίζες αναπτύσσονται μόνο στο κάτω μέρος των κέρατων. Είναι βαμμένο σε πολύ όμορφο, πλούσιο καφέ χρώμα και έχει βελούδινη επιφάνεια.

Μινιατούρα κυπριακά κυκλάμινο

Κυπριακά κυκλάμινο. Ένα από τα μικρότερα είδη κυκλάμινο, Κύπρος, μεγαλώνει σε ύψος που δεν υπερβαίνει τα 16 εκατοστά Παρά το μικρό της μέγεθος, έχει μια επίμονη χαρακτήρα: από τη φύση του ένα λουλούδι είναι σε θέση να ζήσει και να αναπτυχθεί, ακόμη και σε πετρώδες έδαφος, δεν είναι περίεργο που είναι το πιο αριθμός των «τακτοποίηση» βρίσκονται στα βουνά.

Το πολυετές “μωρό” ανθίζει πολύ ήπια, με άσπρο ή ανοιχτό ροζ ταξιανθίες με σκοτεινότερο σημείο στη βάση. Η περίοδος άνθησης των κυπριακών κυκλάδων πέφτει στις αρχές του φθινοπώρου και διαρκεί μερικές φορές μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Οι πιο ανθεκτικοί στον παγετό κυκλάμινο με κισσό

ΚυπαρίσσιΈνας από τους πιο συνηθισμένους τύπους κυκλάμινο, που καλλιεργείται στην απεραντοσύνη της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής ανθοκομίας.

Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του φυτού περιλαμβάνουν:

 • ροζ χρωματιστά πέταλα (χωρίς να υπολογίζονται τα υβρίδια με λευκά άνθη που δεν απαντώνται στη φύση).
 • επιφανειακό ριζικό σύστημα.
 • περίοδος ανθοφορίας χειμώνα-άνοιξη ·
 • απαλό άρωμα?
 • μικρά κέρατα κοντά ταξιανθίες.
 • Το στρογγυλεμένο σχήμα των φύλλων με εγκοπές, λόγω των οποίων θυμίζει φύλλωμα κισσός.

Plyuschelistilny cyclamen (ή Neapolitan) μπορεί να ανθίσει πριν από την εμφάνιση των φύλλων, και την ίδια στιγμή με τη διάλυση τους.

Απαριθμήστε τις ποικιλίες αυτού του ποικίλου φυτού μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, αλλά τα υβρίδιά του και δεν θυμάμαι όλα. Μερικές φορές η διάκριση μεταξύ τους είναι απλώς μη ρεαλιστική και είναι πραγματικά απαραίτητη; Όλα είναι πολύ όμορφα, ανεξάρτητα από το πότε ανθίζουν οι πεταλούδες-άνθη και σε ποιο χρώμα είναι ζωγραφισμένα. Ας μεγαλώσουμε σε αυτούς τους χώρους ή σε γλάστρες αυτά τα καταπληκτικά είδη κυκλάμινο και να θαυμάσουμε την ομορφιά τους, γιατί μερικές φορές δεν έχουμε αρκετή αίσθηση ενότητας με τη φύση.

Κυκλάμινο άνθη – βίντεο

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 76 = 77