Υπέρυθρες θερμάστρες: τύποι και κανόνες επιλογής

Η τρέχουσα σειρά συσκευών θέρμανσης καθιστά δυνατή τη δημιουργία άνετων συνθηκών για τους κατοίκους να παραμείνουν σχεδόν σε κάθε χώρο και κλιματολογικές συνθήκες. Οι σύγχρονες θερμαντήρες χρησιμοποιούνται, και η δοκιμασμένη στο χρόνο, και εντελώς νέες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και να μεγιστοποιήσει τη χρήση της θερμότητας που παράγεται από τη συσκευή.

Ένα από τα πιο οικονομικά μεταξύ των θερμαντήρων αναγνωρίζεται ως υπέρυθρες συσκευές που χρησιμοποιούνται τόσο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις όσο και στην καθημερινή ζωή.

Πώς λειτουργεί ένας υπέρυθρος θερμαντήρας;

Οι δημιουργοί υπέρυθρων θερμαντήρων δανείστηκαν την αρχή των συσκευών από τον Ήλιο. Η υπέρυθρη ακτινοβολία αυξάνει το φόντο της θερμοκρασίας των αντικειμένων που εμφανίζονται στη διαδρομή των ακτίνων χωρίς θέρμανση του αέρα. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο αυξάνεται ήδη χάρη στη μεταφορά θερμότητας από έπιπλα, έπιπλα και άλλες επιφάνειες.

Επιλογές θέσης θερμαντήρα υπερύθρων

Έτσι είναι οι ακτίνες του ήλιου, μια παρόμοια αρχή εργασίας για υπέρυθρες θερμάστρες. Δεδομένου ότι το δωμάτιο θερμαίνεται όχι με αέρα, αλλά με τα έπιπλα, το υλικό του δαπέδου, των τοίχων και της οροφής, το αποτέλεσμα της χρήσης της συσκευής παραμένει αρκετά μακρύ, η εσωτερική ατμόσφαιρα δεν στεγνώνει και η ποσότητα του οξυγόνου δεν πέφτει. Ταυτόχρονα, η εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση είναι κατά μέσο όρο 50%. Αλλά σε ένα υπέρυθρο σύστημα θέρμανσης ήταν οι πιο αποδοτικές συσκευές δύναμη και η τοποθέτηση τους θα πρέπει να επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του δωματίου, περιοχή, και άλλες παραμέτρους.

Σχέδια διανομής θερμότητας

Αν όλοι οι υπολογισμοί και η εγκατάσταση πραγματοποιηθούν σωστά, τότε ένα λεπτό μετά την εκκίνηση της συσκευής δημιουργείται μια άνετη ατμόσφαιρα για το άτομο. Και οι θερμαντήρες μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια εξαιρετική πρόσθετη, και μερικές φορές η κύρια πηγή θερμότητας.

Επιλογή θέσης

Ποιες είναι οι καλές θερμάστρες υπέρυθρων (βίντεο)

Πλεονεκτήματα υπέρυθρων θερμαντήρων

 • Ανάλογα με τις συνθήκες εφαρμογής και τον σχεδιασμό υπέρυθρων θερμαντήρων που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό, μπορεί να εξοικονομηθεί έως και 80% ενέργειας σε σύγκριση με τους ανεμιστήρες θερμότητας ή τις συσκευές τύπου μεταφοράς.
 • Πρόκειται για φιλικές προς το περιβάλλον, εντελώς σιωπηλές συσκευές.
 • Όλες οι υπέρυθρες συσκευές είναι συμπαγείς, ελαφρές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε χώρους για διάφορους σκοπούς όσο και εκτός κλειστού χώρου.
 • Οι θερμαντήρες υπερύθρων είναι ιδανικοί σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρόσθετη ή προσωρινή θέρμανση.
 • Ο ρυθμός θέρμανσης του δωματίου είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε άλλες θερμάστρες με παρόμοια χωρητικότητα.
 • Η ποιότητα της θέρμανσης δεν επηρεάζεται από τη διαρροή θερμότητας που υπάρχει στο δωμάτιο, όπως για παράδειγμα τα ρεύματα.
 • Οι θερμαντήρες δεν επηρεάζουν το ποσοστό οξυγόνου στον αέρα και την υγρασία του.

Μείον των υπέρυθρων θερμαντήρων

Με πολλά θετικά χαρακτηριστικά, οι συσκευές υπέρυθρης θέρμανσης έχουν μειονεκτήματα:

 1. Πρώτον, ορισμένα μοντέλα θερμαντικών συσκευών απαιτούν πιο προσεκτική στάση, αντί για ανεπιτήδευτες μπαταρίες μεταφοράς ή άλλες δομές. Εδώ, τα στοιχεία της θερμάστρας προστατεύονται καλύτερα από πτώσεις, κραδασμούς ή άλλες επιρροές.
 2. Δεύτερον, οι συσκευές υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να μην έχουν τις καλύτερες επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας μερικές φορές πονοκεφάλους, αδυναμία και κατάθλιψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε για μια αρκετά ισχυρή λάμψη της συσκευής, οπότε το βράδυ είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε τέτοιους θερμαντήρες.

Ταξινόμηση

Όποια και αν είναι τα μοντέλα αυτών των θερμαντήρων, το κοινό στο σχεδιασμό τους είναι το ψυγείο, το οποίο είναι η πηγή των υπέρυθρων ακτίνων. Σε αυτή την περίπτωση, οι συσκευές μπορεί να διαφέρουν στην περιοχή ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται από την πηγή ενέργειας, ισχύος και άλλα χαρακτηριστικά.

Ηλεκτρικά

Τέτοια σχέδια χρησιμοποιούνται συχνότερα στην καθημερινή ζωή. Είναι συμπαγή, αξιόπιστα και εύχρηστα. Σε μια τέτοια οροφή, θερμαντήρα δαπέδου ή τοίχου, το υπέρυθρο ψυγείο θερμαίνεται με ηλεκτρισμό, αλλά το υλικό για ένα τέτοιο θερμαντικό στοιχείο μπορεί να είναι διαφορετικό.

Εγκατάσταση IR οροφής

 • Κεραμικά θερμαντήρες ονομάζονται έτσι λόγω της θερμαντικό στοιχείο, το οποίο χρησιμοποιείται ως περικλείεται σε ένα κεραμικό καλώδιο περίβλημα ωμικό δεν είναι αγώγιμο, αλλά δεν εμποδίζει την εξάπλωση της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Τέτοιες συσκευές είναι εξαιρετικά διαφορετικές στο σχεδιασμό και το σχεδιασμό και χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ζωή.
 • Οι θερμαντήρες υπέρυθρων άνθρακα είναι οικονομικότεροι από τους κεραμικούς. Εδώ ο ρόλος του ψυγείου παίζεται από άνθρακα ή ίνες άνθρακα σε σωλήνα χαλαζία κενού. Εκτός από την επίδραση θέρμανσης, ειδικά μοντέλα τέτοιων συσκευών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς ως θεραπευτικές συσκευές.
 • Οι υπέρυθρες θερμαντήρες επίπεδης ταινίας ταιριάζουν αρμονικά σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών και γραφείων, καθώς συχνά μιμούνται διακοσμητικά πάνελ. Και τα μικροσκοπικά στοιχεία θέρμανσης τοποθετούνται σε ειδική ανθεκτική στη θερμότητα μεμβράνη με τυπωμένο σχέδιο. Κατά την αγορά μια τέτοια συσκευή, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μεμβρανική επικάλυψη θερμαίνεται στους 75 ° C, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή πρέπει να τοποθετείται μακριά από τα μέλη της οικογένειας ή κατοικίδια ζώα.

Αέριο

αερίου υπερύθρωνΤα μοντέλα βιομηχανικών και υπερύθρων θερμαντικών συσκευών αερίου χαρακτηρίζονται από υψηλότερη θερμική απόδοση από τις ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό εξηγεί τη συχνή χρήση τους σε μεγάλες εγκαταστάσεις, για παράδειγμα, σε εργαστήρια, αποθήκες και υπόστεγα, καθώς και σε μεγάλες εγκαταστάσεις αθλητισμού ή ψυχαγωγίας, όπου το ύψος της οροφής μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα. Ως καύσιμα, τέτοιες συσκευές καταναλώνουν διαφορετικούς τύπους αερίου από φυσικό σε οπτάνθρακα.

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ποικιλίες υπέρυθρων θερμαντήρων για φυσικό αέριο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Τέτοιες “θερμικές ομπρέλες” είναι ιδανικές για ένα άνετο παιχνίδι σε μια ανοιχτή βεράντα ή βεράντα.

Η συσκευή του θερμαντήρα υπέρυθρων αερίων

Ανασκόπηση βίντεο του θερμαντήρα υπέρυθρων αερίων Aeroheat IG 2000

Σε υγρό καύσιμο

Αυτά τα μοντέλα, που κινούνται με κηροζίνη ή ντίζελ, μπορούν να προβληθούν σε βιομηχανικούς χώρους και σε εργοτάξια. Κατά κανόνα, πολύ ισχυρές, συμπαγείς και εύκολα μετακινήσιμες συσκευές χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη θέρμανση, αλλά και στις τεχνολογικές διαδικασίες. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η ξήρανση των πρώτων υλών στις βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου ή η τοποθέτηση τάσεων εντάσεως.

Ταξινόμηση κατά μήκος κύματος

Οι θερμαντήρες IR ταξινομούνται επίσης ανάλογα με το μήκος των ακτινοβολούμενων κυμάτων:

 1. Οι θερμαντήρες μικρού μήκους αναγνωρίζονται εύκολα όταν είναι ενεργοποιημένοι. Ακτινοβολούν καλά ορατά στις ακτίνες του ανθρώπου και σχετίζονται με όργανα ελαφρού τύπου. Το μήκος κύματος κυμαίνεται από 0,74 έως 2,5 μm, το οποίο δίνει ισχυρή θέρμανση. Η θερμοκρασία του ψυγείου φτάνει τους 800 ° C, υψηλότερη από αυτή των άλλων τύπων συσκευών. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται σε μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής, σε ανοικτούς χώρους και σε κτίρια κατοικιών.
 2. Οι θερμαντήρες μεσαίου κύματος, που ονομάζονται γκρι, εκπέμπουν κύματα από 2,5 έως 50 μικρά. Το στοιχείο ακτινοβολίας θερμαίνεται σε 600 μοίρες και οι συσκευές για την ισχύ της ροής θερμότητας και της τιμής αναφέρονται στη μεσαία τάξη. Αυτοί οι τύποι υπέρυθρων θερμαντήρων είναι πραγματικά καθολικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή, σε οικιακές συνθήκες και ακόμη και έξω από τους τοίχους του σπιτιού.
 3. Οι θερμαντήρες μεγάλου μήκους κύματος είναι πηγές κυμάτων που κυμαίνονται από 50 έως 1000 μικρά, τα οποία το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διορθώσει. Επομένως, τέτοιες συσκευές ονομάζονται σκοτεινές. Η θερμοκρασία του θερμαντικού στοιχείου εδώ φθάνει 300 ° C, τη θερμότητα ροή από μια τέτοια συσκευή δεν είναι τόσο έντονη όσο στην περίπτωση με ανοιχτό γκρι ή συσκευές, αλλά επίσης και το κόστος του θερμαντήρα του τύπου αυτού είναι σημαντικά χαμηλότερες. Η συσκευή είναι κατάλληλη για κλειστά μικρά δωμάτια και στις συνθήκες του δρόμου είναι αναποτελεσματική.

Κανόνες επιλογής

Η ποικιλία των συσκευών θέρμανσης με διαφορετικά σχέδια είναι εξαιρετικά μεγάλη σήμερα. Επομένως, πριν επιλέξετε μια συσκευή υπέρυθρης θέρμανσης, θα πρέπει να κατανοήσετε τα κριτήρια για αυτήν την επιλογή.

 • Το κύριο κριτήριο είναι η χωρητικότητα του θερμαντήρα, η οποία υπολογίζεται βάσει των παραμέτρων του χώρου και της παρουσίας άλλων πηγών θερμότητας.
 • Για μικρές, για παράδειγμα, κατοικημένες εγκαταστάσεις, είναι προτιμότερο να αγοράζονται ηλεκτρικοί θερμαντήρες.
 • Τα μοντέλα δαπέδου είναι συχνά πιο ισχυρά από τις μονάδες τοίχου ή οροφής.
 • Για τα σπίτια διακοπών, όπου ο ηλεκτρισμός δεν είναι πάντα σταθερός, επιλέξτε συστήματα υγροποιημένου αερίου.
 • Τα όργανα που τροφοδοτούνται με αέριο μπορούν να εξοπλιστούν με κυλίνδρους διαφορετικής χωρητικότητας.
 • Συσκευές μπορεί να είναι εξοπλισμένο με άνετα θερμοστάτες, ελέγχου και αυτοματισμού, που επιτρέπει να ορίσετε ένα άνετο τρόπο χρήσης της συσκευής.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού και εγκατάστασης

Δεδομένου ότι οι θερμαντήρες είναι υπέρυθρες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές σύμφωνα με τους καταναλωτές αναγνωρίζονται σωστά ως οι πιο εργονομικές και καινοτόμες συσκευές, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι συσκευές πετρελαίου ή μεταφοράς. Ως εκ τούτου, η επιθυμία των κατασκευαστών να κάνουν τη χρήση υπέρυθρων συσκευών όσο το δυνατόν πιο βολική και οι ίδιες οι συσκευές είναι κομψές και τεχνολογικά κατανοητές.

Ο εξοπλισμός υπέρυθρης θέρμανσης μπορεί, και μερικές φορές συνιστάται, να τοποθετηθεί στην οροφή ή στους τοίχους. Ταυτόχρονα, η κατασκευή συνδετήρων για θερμαντήρες υπέρυθρης οροφής για το σπίτι και το dacha καθιστά δυνατή την απουσία οργάνων σε ειδικά στηρίγματα, οι θερμαντήρες μπορούν να ενσωματωθούν στην επένδυση οροφής.

επιλογή εγκατάστασης

Οι φορητές συσκευές θέρμανσης είναι εξοπλισμένες με τρίποδα για τη ρύθμιση του ύψους άνεσης της συσκευής. Συχνά στο πλήρες σύνολο τέτοιων μοντέλων υπάρχουν υποστηρίγματα και τροχίσκοι για γρήγορη μετακίνηση της συσκευής από το ένα χώρο σε ένα άλλο. Η επιθυμητή θερμοκρασία μπορεί να ρυθμιστεί μέσω του τηλεχειριστηρίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τοποθέτηση της οροφής στη συσκευή. Εάν ο θερμαντήρας είναι ακίνητος, είναι προτιμότερο να προτιμάτε ένα μοντέλο με επιλογή θερμοκρασιακών συνθηκών, εξοπλισμένο με εξωτερικό θερμοστάτη.

Σύστημα θέρμανσης PLEN – βίντεο

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − 84 =