Χαρακτηριστικά της φύτευσης και της φροντίδας των γλαδιόλ στη Σιβηρία

ανθισμένα γλαδιόλα στη ΣιβηρίαΑυτό το απαλό και κομψό λουλούδι είναι ένα στολίδι οποιουδήποτε κήπου και δεν είναι τόσο φανταστικό όσο φαίνεται. Ακόμη και αν ζείτε στη Σιβηρία, μπορείτε να αναπτύξετε με επιτυχία τα γλαδιόλες, τηρώντας τους κανόνες φύτευσης και φροντίδας.

Συνοπτικά για το γλαδιόλα

πλούσιο μπουκέτο από γλαδιόλαGladiolus (σπαθί) – ένα πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια της ίριδας. Τα υψηλότερα δείγματα φτάνουν το ύψος ενός και μισού μέτρου. Μια μεγάλη ποικιλία ποικιλιών καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χρωματική σειρά – από το χιόνι-άσπρο έως σχεδόν το μαύρο, συμπεριλαμβανομένων των πρασινωπών αποχρώσεων. Αναπτύσσεται καλά και ανθίζει σε ηλιόλουστες περιοχές. Το εργοστάσιο αναπαράγει τους βολβούς. Ένας ετήσιος βολβός που φυτεύτηκε την άνοιξη έχει εξαντληθεί εντελώς κατά τη διάρκεια της σεζόν και πεθαίνει. Σε αυτό το μέρος, σχηματίζονται μέχρι τρία κρεμμύδια που αντικαθιστούν με μικρά παιδιά.

Για την καλλιέργεια γλαδιόλης στη Σιβηρία, οι ποικιλίες που έχουν ημερομηνία πρώιμης ή μέσης ανθοφορίας θα ταιριάξουν με τους βολβούς για να ωριμάσουν.

Επιλέγοντας ένα μέρος και προετοιμάζοντας το έδαφος για τα γλαδιόλα

Το καλύτερο στην περιοχή θα είναι ένα ηλιόλουστο μέρος στη νότια πλευρά, προστατευμένο από τους ψυχρούς ανέμους και χωρίς στασιμότητα των υπόγειων υδάτων. Μια καλή προστασία από τον άνεμο μπορεί να χρησιμεύσει ως φράχτη, ένας τοίχος ενός σπιτιού ή πέργκολα με φυτά αναρρίχησης. Αυτά τα λουλούδια δεν μπορούν να σταθούν σε υδάτινες πεδιάδες. Εάν η περιοχή βρίσκεται χαμηλή, κάτω από το gladioli θα πρέπει να κάνετε ένα ψηλό κρεβάτι με αποστράγγιση. Εαρινή προετοιμασία του gladioli για τη φύτευση στη Σιβηρία αρχίζει το φθινόπωρο. Η επιλεγμένη περιοχή είναι σκαμμένη, απαλλαγμένη από ζιζάνια και προστίθενται λιπάσματα:

  • φωσφορικό, ποτάσσα,
  • τέφρα,
  • την κοπριά ή το κομποστ.

Για βαρύ αργιλώδη εδάφη, πρέπει να προστεθεί άμμος.

Όλα τα λιπάσματα εφαρμόζονται βαθιά, δεδομένου ότι το ριζικό σύστημα του gladiolus σχηματίζει δύο επίπεδα και αφήνει σε βάθος 30-40 cm.

Εαρινή προετοιμασία βολβών και βλάστηση

προετοιμασία των κονδύλων για φύτευση στη ΣιβηρίαΗ χρονική στιγμή της φύτευσης του gladiolus στη Σιβηρία μπορεί να μετατοπίζεται ανάλογα με την περιοχή και το έδαφος. Πρέπει να εστιάσετε στη θερμοκρασία του εδάφους. Μέχρι τη φύτευση, πρέπει να στεγνώσει και να ζεσταθεί στους 10-15 μοίρες. Συνήθως αυτό συμβαίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου.

Ένα μήνα πριν από τον αναμενόμενο χρόνο φύτευσης, οι βολβοί πρέπει να προετοιμαστούν:

  • βγείτε από την αποθήκη και καθαρίστε από ξηρά κελύφη.
  • να εξετάσει προσεκτικά και να απορρίψει τα ξηρά και άρρωστα?
  • για την επεξεργασία βολβών με υπερμαγγανικό κάλιο και κάθε αντιμυκητιασικό φάρμακο – “Maxim”, “Fundazol”?
  • για μια προγενέστερη ανθοφορία, μπορείτε να απορροφήσετε τους βολβούς σε διεγέρτες ανάπτυξης – “Epin”, “Energen”.

ποικιλία γλαδιόλες για τη ΣιβηρίαΌταν οι βολβοί του gladioli απολυμαίνονται, μπορούν να αρχίσουν να βλασταίνουν. Στη Σιβηρία, η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας προγενέστερης ανθοφορίας και επιτυχούς ωρίμανσης του υλικού φύτευσης. Για τη βλάστηση, είναι κατάλληλο ένας θερμός θάλαμος φωτός με μέτρια περιεκτικότητα σε υγρασία. Οι κόνδυλοι τοποθετούνται σε ένα στρώμα. Σε 10-15 ημέρες, θα πρέπει να ξεφύγουν.

Αν οι βλαστοί δεν εμφανιστούν σε 2 εβδομάδες, το υλικό φύτευσης για φύτευση δεν είναι καλό.

Πώς να καλλιεργήσετε φυτά γλαδιόλης

τριαντάφυλλο gladiolus στο δοχείοΕάν η ποικιλία δεν διαφέρει νωρίς στην περίοδο άνθησης, το λουλούδι μπορεί να αναπτυχθεί με τη μέθοδο δενδρυλλίων. Στη Σιβηρία, είναι απαραίτητο να ληφθούν γλαδιόλες για τη βλάστηση στα σπορόφυτα στο τέλος του χειμώνα, τη στιγμή που αρχίζουν συνήθως οι καλλιέργειες πιπεριού και μελιτζάνας. Μετά την προετοιμασία, οι κόνδυλοι τοποθετούνται σε κουτιά με γόνιμο χώμα σε βάθος 1-1,5 εκ. Η γη διατηρείται μέτρια υγρή. Τα κουτιά τοποθετούνται σε ένα ζεστό, φωτισμένο μέρος. Κατά τη στιγμή της μεταφύτευσης στο έδαφος, τα φυτά πρέπει να έχουν ένα αναπτυγμένο ριζικό σύστημα και πολλά φύλλα.

Φύτευση gladiolus στο έδαφος

φύτευση γλαδιόλα στο ανοικτό έδαφοςΗ εαρινή φύτευση του gladiolus στο ανοιχτό έδαφος στη Σιβηρία συμπίπτει με το χρόνο που το έδαφος θερμαίνεται μέχρι 8-10 μοίρες και δεν υπάρχει πιθανότητα νυκτερινού παγετού.

Για τη φύτευση, αντικαταστήστε τους βολβούς και τα μωρά, σκαμμένα το φθινόπωρο. Μπορείτε να φυτέψετε τα γλαδιόλα σε αυλάκια ή να τα φωλιάσετε σε παρτέρια. Οι βολβοί τοποθετούνται σε μια χούφτα ξηρής άμμου, σε βάθος 5-8 cm, η απόσταση μεταξύ τους σε μια σειρά θα πρέπει να είναι 10-15 cm, και μεταξύ των σειρών – 25-30. Τα παιδιά φυτεύονται σε βάθος 3-4 cm, με διαστήματα 2-3 cm. Προκαταρκτικά, είναι εμποτισμένα για μια ημέρα σε ζεστό νερό. Μετά τη φύτευση, τα πηγάδια χύνεται με ζεστό νερό.

Οι μίσχοι πρέπει να κόβονται στα παιδιά για να πάρουν ένα μεγάλο βολβό το φθινόπωρο.

Φροντίστε για το γλαδιόλα

φροντίδα για gladiolusΗ σωστή φύτευση και η κατάλληλη φροντίδα για τα γλαδιόλα θα εξασφαλίσουν, ακόμη και σε σοβαρές συνθήκες της Σιβηρίας, ισχυρή ανάπτυξη και άφθονη ανθοφορία.

Πριν από την εμφάνιση των κονδύλων θα πρέπει να ποτίζονται πολύ μέτρια και προσεκτικά, έτσι ώστε η γη δεν συμπυκνώνεται. Μετά την εμφάνιση των πρώτων βλαστών, το πότισμα αυξάνεται. Για το νερό είναι καλύτερο όχι κάτω από μια ρίζα, και σε αυλάκια γύρω από το ξενοδοχείο. Το έδαφος κάτω από τα λουλούδια χαλαρώνει τακτικά, έτσι ώστε ο αέρας να εισέρχεται στις ρίζες και τα ζιζάνια να αφαιρούνται. Μετά την εμφάνιση των στελεχών, οι ψηλές ποικιλίες πρέπει να συνδέονται με τους γόμφους.

Προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες

insecticide actellicΤο Gladiolus είναι επιρρεπές σε μυκητιακές ασθένειες και θρίπες. Μειώνει την πιθανότητα μυκητιασικών παθήσεων, τη σωστή προετοιμασία του υλικού φύτευσης, την κατάλληλη φροντίδα και τον έγκαιρο ψεκασμό των φυτών. Τα άρρωστα δείγματα θα πρέπει να αφαιρούνται από το κρεβάτι μαζί με ένα γροθιά, αυτό το μέρος πρέπει να χυθεί με οποιοδήποτε μυκητοκτόνο, στη συνέχεια πασπαλίζουμε τους υπόλοιπους υγιείς θάμνους.

Από thrips βοηθούν θεραπεία με φάρμακα όπως Decis, Iskra, Aktellik, Fufanon.

Η πρόληψη των ασθενειών είναι σε μέτρια πότισμα, ανεξέλεγκτη φύτευση και απομάκρυνση των ζιζανίων.

Συλλογή και αποθήκευση φυτευτικού υλικού

βολβοί γλαδιόλης για αποθήκευσηΛαμπτήρες συγκομιδής και τα μωρά για την αποθήκευση το φθινόπωρο, πριν από την έναρξη του παγετού. Πιστεύεται ότι ωριμάζουν πλήρως σε 35 ημέρες μετά την ανθοφορία. Τα φυτά ανασκάπτονται προσεκτικά με ένα φτυάρι ή πιρούνι, προσπαθώντας να μην καταστραφούν. Μετά την εκσκαφή, πρέπει να αποφύγετε το έδαφος και να κόψετε το στέλεχος. Μετά από αυτό, οι κόνδυλοι έχουν σχεδιαστεί για να στεγνώσει.

Στο διαμέρισμα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο, τυλιγμένα σε διάφορα στρώματα εφημερίδων και πλαστική σακούλα. Στη συσκευασία, κάντε τρύπες για εξαερισμό. Επίσης, το υλικό φύτευσης μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα ξηρό και καθαρό κελάρι.

Έτσι, παρατηρώντας αυτούς τους απλούς κανόνες φύτευσης και φροντίδας, ακόμα και στη Σιβηρία, μπορείτε να αναπτύξετε γλαδιόλες. Αρκετές πρώιμες ποικιλίες με διαφορετικές περιόδους ανθοφορίας θα ευχαριστήσουν τους εξειδικευμένους καλλιεργητές κηπευτικών σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

Επιτυχημένη καλλιέργεια γλαδιόλης – βίντεο

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 8 =