Χαρακτηριστικά των ετήσιων και πολυετών αλισσών

Το καλοκαίρι έμεινα με έναν φίλο και είδα ωραίους καφέδες του alissum. Δεν μπορούσα να αντισταθώ και να αναρωτηθώ για τους σπόρους, ήταν ακριβώς ώριμοι. Πες μου, είναι το alissum πολυετές ή ετήσιο; Τα φυτά θα επιβιώσουν στους χειμώνες μας στον κήπο;

τύποι alissumΜεταξύ των φυτών άνισου μεγέθους, αξίζει να επισημανθούν οι συμπαθητικοί θάμνοι alissum, ύψους 40 εκατοστών, οι οποίοι είναι ισχυροί. Ανήκει στην οικογένεια σταυροειδής και χρησιμοποιείται συχνά ως φυτό κάλυψης εδάφους. Η ταχεία επέκταση και η απελευθέρωση των μεγάλων ημι-επιμήκων βλαστών της σε διαφορετικές κατευθύνσεις, οι θάμνοι σχηματίζουν ένα όμορφο χαλί με μικρά μακριά φύλλα και μικρά λουλούδια. Ανθίζει το alissum καθ ‘όλη τη διάρκεια της άνοιξης, εξαπλώνεται γύρω από ένα απαλό άρωμα. Οι ταξιανθίες χρωματισμού με τη μορφή πανικού μπορούν να είναι οι πιο ποικίλες: από μαλακό λευκό έως πλούσιο μοβ.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περίπου 200 είδη φυτών, υπάρχουν μεταξύ τους ετήσιες καλλιέργειες, που απαιτούν ετήσια φύτευση και ανανέωση, καθώς και πολυετείς ποικιλίες που μπορούν να ζήσουν σε ανοιχτό έδαφος για αρκετά χρόνια. Όλοι τους είναι μάλλον ανεπιτήδευτοι και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Αλλά ανάλογα με το αν το πολυετές είναι alissum ή ετήσιο, υπάρχουν κάποιες διαφορές στην καλλιέργειά τους και πρέπει να σημειωθούν.

Μεγάλο ανθισμένο μονοετές παλιό alissum

Ετήσια είδη φυτών χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας, οι περισσότερες ποικιλίες ευχαριστούνται με τις αρωματικές τους ταξιανθίες μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Το μόνο μειονέκτημα τους – ανεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, αντίστοιχα, δεν μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα στο ανοιχτό έδαφος.

Αναπαράγουν ετήσια alissums με σπόρους, κυρίως μέσω σπορόφυτων, μεταφύτευση το στο κρεβάτι λουλουδιών τον Μάιο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου φύτευσης, 4 φορές τροφοδοτείται με ανόργανα λιπάσματα, και μετά την περίοδο άνθησης οι θάμνοι κόβονται για να αποφευχθεί η χαοτική αυτοσπορά.

Από τα ετήσια, αναπτύσσεται συχνότερα ένα lobularia ή ένα θαλάσσιο alissum – ένα χαμηλό φυτό μέχρι 40 cm υψηλό με βλαστούς βλαστούς. Τα άνθη από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, έχουν πολλά υβρίδια, τα πιο δημοφιλή μεταξύ τους:

  • Esther Bonnet Deep Rose; εστεροειδής βουτιά τριαντάφυλλο
  • Tiny Tim; μυστικό
  • Violet Quinn. μοβ βασίλισσα

Επίσης δημοφιλές είναι το χαλί Alissum χιόνι – το ύψος του θάμνου δεν υπερβαίνει τα 30 cm, η ταξιανθία είναι άσπρη, πυκνά καλύπτει βλαστούς. χιόνι χαλί

Ανθεκτικό στο παγετό πολυετές alissum

Οι πολυετείς ποικιλίες φυτών είναι σε θέση να χειμενωθούν στο ανοιχτό έδαφος, επειδή διαφέρουν σε αρκετά καλή αντίσταση πριν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, σε περιοχές με κρύους χειμώνες ακόμη και χρειάζονται καταφύγιο.

Τέτοια alissums γονιμοποιούνται δύο φορές λιγότερο από τα ετήσια είδη, και μετά από μια σύντομη ανθοφορία θάμνοι κοπεί.

Μεταξύ των γνωστών ειδών πολυετών φυτών, αξίζει να δίνετε προσοχή σε αυτές τις ποικιλίες:

  • alissum βράχος χρυσό placers? χρυσό
  • alissum ampelnye Clea Crystal White. κρύσταλλα κόλλας

Σχεδόν όλοι οι τύποι alissum μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν ως φυτό σε γλάστρες, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτομάτως γίνονται ετήσια, δεδομένου ότι κανένα είδος δεν είναι κατάλληλο για το χειμώνα σε εσωτερικούς χώρους.

Βίντεο για την καλλιέργεια ενός alissum

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 87 = 97