Χαρακτηριστικά της φροντίδας για amaryllis: κλάδεμα των φύλλων

αμάρυλλος του συγγραφέα

Αγόρασα ένα amaryllis σε ένα κατάστημα με τη μορφή ενός βολβού και ένα χάπι εδάφους, έκανε τα πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες. Το λουλούδι μεγάλωσε με τα μακριά φύλλα, και άνθισε για το τρίτο έτος. Ένα βέλος με εκπληκτικά χρώματα. Και τα φύλλα του δεν μαραίνονται. Και τώρα ανθίζει ξανά, απελευθερώνει το δεύτερο βέλος, ρίχνει ένα άλλο φύλλο και τα παλιά δεν στεγνώνουν. Πρέπει να κάνω κάτι με τα παλιά φύλλα; ή αφήστε το λουλούδι να ζει, όπως θέλει και να μην αναρριχηθεί στη ζωή του; Είναι τόσο όμορφο που θα είναι κρίμα αν πεθάνει. Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

Στο σπίτι, μόνο ένα είδος του φυτού αναπτύσσεται από την οικογένεια Amaryllis – Amaryllis belladonna (ή ομορφιά). Πρόκειται για ένα πολύ θερμόφιλο βολβώδες φυτό που δεν ανέχεται χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως αναπτύσσεται αποκλειστικά σε ένα διαμέρισμα. Άλλες υβριδικές ποικιλίες αμυρίλλων (φωτο) ονομάζονται hippeastrums, μπορούν να φυτευτούν σε ανοιχτό έδαφος. Και οι δύο ποικιλίες είναι αρκετά παρόμοιες μεταξύ τους και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να τις διακρίνουμε. Οι κυριότερες διαφορές μεταξύ των φυτών είναι η εμφάνισή τους και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανθοφορίας.

Χαρακτηριστικά του Αμαρυλλί

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αμαρυλλίδας είναι ότι μετά το τέλος της αδρανούς περιόδου το φυτό αρχικά εκτοξεύει την ακίδα λουλουδιών και τα ίδια τα φύλλα εμφανίζονται αργότερα όταν ανθίζουν τα λουλούδια. Πλήρως φύλλα σχηματίζονται μόνο μετά την ξήρανση της ταξιανθίας.

Επιπλέον, η amaryllis έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  1. Ο λαμπτήρας έχει σχήμα αχλαδιού.
  2. Το φυτό ανθίζει αποκλειστικά το φθινόπωρο.
  3. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, ένα μακρύ λουλούδι βγαίνει έξω, στο οποίο συνδέονται μεγάλα λουλούδια διαφόρων χρωμάτων. Τα λουλούδια Amaryllis σπάνια υπερβαίνουν τη διάμετρο 10 εκατοστών.
  4. Ο τσβετόνος πυκνός, μπορεί να έχει έως και 12 μπουμπούκια, που αποπνέουν ένα γλυκό άρωμα.
  5. Κοντά στο μητρικό βολβό, σχηματίζονται πολλά μικρά παιδιά.

Προκειμένου η αμυρίλλωση να απολαμβάνει τα λουλούδια της κάθε χρόνο, η περίοδος άνθισης πρέπει αναγκαστικά να αντικατασταθεί από περίοδο ανάπαυσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το εργοστάσιο θα ξεκουραστεί και θα αποκαταστήσει την ισχύ πριν την επόμενη σεζόν.

Κλάδεμα φύλλα: κάνει ή όχι;

amaryllis
Μετά την άνθηση του αμαρυλλίου, το λουλούδι βλασταίνει. Τα φύλλα μπορούν να παραμείνουν πράσινα για λίγο, δεν χρειάζεται να αποκόπτονται. Είναι καλύτερο να τροφοδοτεί το φυτό αρκετές φορές και να αρχίσει σταδιακά να το προετοιμάζει για την περίοδο ανάπαυσης.

Για το σκοπό αυτό, από τον Αύγουστο, μειώνετε σταδιακά το πότισμα και, μετά από μερικούς μήνες, τραβήξτε το δοχείο σε ένα δροσερό δωμάτιο (τουλάχιστον 10 βαθμούς θερμότητας) και μην κάνετε καθόλου νερό. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, τα ίδια τα φύλλα μαραίνονται, και στη συνέχεια μπορούν να αποκοπούν και να στείλουν το βολβό για αποθήκευση.

Εάν το πότισμα συνεχίζεται, αντίστοιχα, και τα φύλλα θα παραμείνουν πράσινα. Αν υπάρχει τουλάχιστον ένα “ζωντανό” φύλλο, η περίοδος ανάπαυσης του λουλουδιού δεν θα συμβεί.

Έτσι, η παρουσία πράσινων φύλλων στο φυτό μετά την ανθοφορία μπορεί να υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια υβριδική ποικιλία ή μια περίοδο ανάπαυσης. Φυσικά, είναι πραγματικά κρίμα να κόψω το λουλούδι τώρα, και είναι επίσης ανθοφορία. Ο συγγραφέας θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία να αμαρυλίσει να ανθίσει και στη συνέχεια να την μεταφέρει σε ανάπαυση.

Στην περίπτωση που η εγκατάσταση δεν επιτρέπεται να ξεκουραστεί, συνεχώς πότισμα, τελικά ο βολβός έχει εξαντληθεί και το λουλούδι μπορεί να πεθάνει τελείως.

Καλλιέργεια Αμαρυλλίς – βίντεο

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − = 8