Φύτευση και φροντίδα για amaryllis στο σπίτι

Νότια Αφρική amaryllisαμαρυλλίδες της Νότιας Αφρικής, έδωσε το όνομα της μεγάλης οικογένειας των καλλωπιστικών βολβώδη φυτά και το δικό τους αγώνα, όχι και τόσο γνωστή ρωσική καλλιεργητές λουλουδιών και τους συγγενείς τους: Hippeastrum, νάρκισσους, Galanthus, Clive και τα κρεμμύδια.

Αλλά στην πατρίδα του φυτού, όπως και στην Αυστραλία και στις νότιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η αμαρυλλίδα εξήχθη πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια, ο πολιτισμός έχει ήδη γίνει φυσιολογικός. Λεπτές μίσχους με ύψος έως και 70 cm μπορούν να βρεθούν όχι μόνο στους λόφους των Άλπεων και στη διακόσμηση των πορτών, αλλά και στους σωρούς σκουπιδιών. Αυτό οφείλεται στην ευκολία της φροντίδας για την αμυρίλλωση και στις ιδιαιτερότητες της αναπαραγωγής φυτών, δίνοντας αντί των συνηθισμένων ξηρών σπόρων ζουμερά, έτοιμα για βλάστηση bulbochki.

Λαμπτήρες AmaryllisΑλλά στις ρωσικές συνθήκες, όπου το κλίμα είναι πολύ πιο σοβαρό, είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθεί amaryllis στο ανοιχτό έδαφος. Οι μεγάλοι λαμπτήρες του φυτού, σε διάμετρο που φθάνει τα 10 cm, δεν είναι πολύ παγωμένοι.

Κρίσιμη για αυτούς είναι η θερμοκρασία του αέρα -9 ° C. Το επιμήκη πράσινο φύλλωμα και τα λουλούδια του πολιτισμού υποφέρουν και με λιγότερους παγετούς. Ως εκ τούτου, σε συνθήκες της μεσαίας ζώνης, οι αμυρίλλοι είναι φυτά εσωτερικού χώρου με έντονη βλάστηση και ηρεμία.

Ο κύκλος ζωής της αμαρυλλίας και της φροντίδας στο σπίτι

Amaryllis σε γλάστρεςΗ ανθοφορία των αυτόχθονων κατοίκων της Νότιας Αφρικής πέφτει το φθινόπωρο, η οποία αρχίζει στο νότιο ημισφαίριο τον Μάρτιο και λήγει τον Μάιο. Ήταν αυτή η περίσταση που καθόρισε ένα από τα τοπικά ονόματα της αμαρυλλίας – το πασχαλινό κρίνο. Ένας λαμπτήρας που έχει ξυπνήσει μετά από μια καλοκαιρινή ανάπαυση δίνει έναν ή δύο γυμνούς μίσχους, στεφανωμένους με αρκετούς μεγάλους μπουμπούκια. Η ταξιανθία μπορεί να περιλαμβάνει έως και 12 μπουμπούκια, ενώ τα υβριδικά φυτά δίνουν μέχρι και 20 άνθη ταυτόχρονα.

Η άνθηση της αμαρυλλίδας στο σπίτι διαρκεί από 6 έως 8 εβδομάδες, και μόνο μετά την μαρασμό των μίσχων πάνω από την επιφάνεια του εδάφους είναι πυκνά φύλλα.

Παραμένουν για το χειμώνα, όταν τα φύλλα zhuhnet, μιλάει της προσέγγισης μιας νέας περιόδου ανάπαυσης, στον οποίο χρόνο οι βολβοί πρέπει να στεγνώσουν τα περιεχόμενα σε μια θερμοκρασία από περίπου +10 ° C.

Πώς να φροντίζετε για τη amaryllis αυτή τη στιγμή; Ενώ ο βολβός δεν δείχνει σημάδια ζωής, είναι σημαντικό να τον προστατεύσετε από το στέγνωμα και τη φθορά. Αν η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη για να αποφευχθεί ο θάνατος του ριζικού συστήματος, το ανώτερο στρώμα του εδάφους θα πρέπει να είναι ελαφρώς βρεγμένο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το πότισμα είναι επικίνδυνο, καθώς απειλεί την ανάπτυξη της σήψης και των μυκητιασικών λοιμώξεων.

Amaryllis κονδύλων στον κήποΚατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της ανθοφορίας φροντίδα για amaryllis στο σπίτι είναι να δημιουργηθεί ένα άνετο περιβάλλον, πότισμα και λίπανση των φυτών. Η βέλτιστη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο όπου αυτή η καλλιέργεια περιέχεται κυμαίνεται μεταξύ:

 • 20-22 ° C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • 18-20 ° C τη νύχτα.

Η αμαρυλλίδα δεν αρέσκεται όταν αλλάζει απότομα η θερμοκρασία δωματίου ή αλλάζει υγρασία. Στο σπίτι, τα φυτά αναπτύσσονται σε ορεινές πλαγιές όπου ο αέρας δεν είναι πολύ κορεσμένος με υδρατμούς. Στο σπίτι, η αμαρυλλίδα επίσης δεν χρειάζεται υψηλή υγρασία, προκαλώντας την ανάπτυξη μυκήτων σε ξηρές κλίμακες.

Αφυπνίσεις βολβώνΗ φροντίδα της αμαρυλλίας είναι αδύνατη χωρίς πότισμα και λίπανση του φυτού. Βυθίστε το χώμα γύρω από το βολβό όταν στεγνώσει το ανώτερο στρώμα του υποστρώματος. Το νερό άρδευσης έχει προκατασκευαστεί ή έχει διηθηθεί.

Γονιμοποίηση εκτελείται σε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των ανθοφόρα φυτά, και στη συνέχεια στη δραστική ανάπτυξη του φυλλώματος. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τις συνθέσεις για ανθοφόρα καλλιέργειες με υπεροχή των φωσφόρου και καλίου. Υπερπροσφορά του αζώτου επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών, αυτή η λάμπα άφθονα αφήστε το φύλλωμα και εκτίθενται σε κόκκινο σήψη – ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του κρεμμυδιού.

Χαρακτηριστικά φύτευσης amaryllis

Η φύτευση του Amaryllis σε ένα δοχείοΟι περισσότεροι τύποι βολβοειδών καλλιεργειών μεταμοσχεύονται στο σπίτι πριν από την έναρξη μιας νέας εποχής βλάστησης. Όσον αφορά την αμαρυλλίδα, αυτό δεν ισχύει. Αυτός ο κάτοικος της νότιας Αφρικής είναι πιο χρήσιμος να βρίσκεται σε νέο έδαφος αμέσως μετά την μαρασμό των μίσχων, όταν μόλις ξεκινά η ανάπτυξη των φύλλων. Ένα τέτοιο μέτρο φροντίδας για τη amaryllis, όπως και στη φωτογραφία, θα επιτρέψει στο φυτό να αποκαταστήσει γρήγορα το απόθεμα δυνάμεων που δαπανήθηκαν κατά την ανθοφορία και να προετοιμαστεί για την επόμενη περίοδο ξεκούρασης.

Για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του γήινου κώματος και των ριζών από το παλιό δοχείο, το έδαφος κάτω από το βολβό υγραίνεται άφθονα. Το δοχείο είναι αποφλοιωμένο έτσι ώστε να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός ριζών και χώματος πάνω τους. Στη συνέχεια, ο βολβός μεταφέρεται σε ένα νέο δοχείο, μεγαλύτερο από το προηγούμενο δοχείο, με προετοιμασμένο στρώμα αποστράγγισης και μικρή ποσότητα υγρού γόνιμου υποστρώματος. Τα ελεύθερα σημεία γύρω από τον κώμα είναι γεμάτα με χώμα, το οποίο στη συνέχεια είναι ελαφρώς συμπιεσμένο και ποτισμένο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο λαμπτήρας αμυρίλλων μετά από μεταμόσχευση κατά 1-2 τρίτα παραμένει πάνω από το επίπεδο του εδάφους και η απόσταση από αυτό μέχρι την άκρη του δοχείου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 cm.

Οι ισχυρές ρίζες ξηραίνονται εύκολα, έτσι κατά τη μεταφορά της καλλιέργειας από το ένα δοχείο στο άλλο, το υπόγειο τμήμα του φυτού πρέπει να παραμείνει υγρό. Όταν τα παιδιά με το δικό τους ριζικό σύστημα βρίσκονται σε ένα ενήλικο βολβό, χωρίζονται και φυτεύονται σε χωριστές γλάστρες κατάλληλου μεγέθους.

Το έδαφος για τη φύτευση αμυρίλλων πρέπει να είναι χαλαρό, ελαφρύ και να έχει επίπεδο οξύτητας περίπου 6,0-6,5. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς ενός έτοιμου μίγματος για διακοσμητικά βολβοειδή, το υπόστρωμα κατασκευάζεται ανεξάρτητα. Για να γίνει αυτό, πάρτε:

 • σε ίσες ποσότητες, χλοοτάπητα και φύλλα γης.
 • το ήμισυ του όγκου του χούμου και την ίδια ποσότητα τύρφης.
 • Μια μικρή ποσότητα περλίτη, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από χονδρόκοκκο άμμο ή την προσθήκη βερμικουλίτη στο έδαφος.

Πριν από τη φύτευση βολβών, το υπόστρωμα για amaryllis στο σπίτι είναι απαραίτητα ατμός ή απολύμανση με άλλο τρόπο. Εάν αυτό δεν γίνει, οι χυμώδεις ρίζες και οι ζυγαριές προσελκύουν την προσοχή διαφόρων παρασίτων εντόμων από μύγες κρεμμυδιών σε νηματώδη.

Τολμώντας να μεταμόσχευση το καλοκαίρι, όταν οι αμαρυλλίδες εν μέσω μιας περιόδου ανάπαυσης, Ανθοπωλείο μπορεί να διαταράξει το φυσικό κύκλο ζωής ενός έτους και να χάσει ένα χρόνο ή δύο ευκαιρίες για να θαυμάσετε τα φωτεινά ανθοφόρα φυτά της Νότιας Αφρικής.

Σχετικά με την ποιότητα του εδάφους που χρησιμοποιείται, θα το amaryllisΟι κύριοι εχθροί της αμαρυλλίδας όταν μεγαλώνουν στο σπίτι:

 • υπερβολική άρδευση, ως αποτέλεσμα της οποίας το ριζικό σύστημα και ο βολβός του βολβού αρχίζουν να σαπίζουν,
 • απουσία συνθηκών κατά τη διάρκεια της “αδρανοποίησης” του πολιτισμού.
 • χαμηλή θερμοκρασία αέρα, για παράδειγμα, κατά την αφαίρεση της κατσαρόλας από μπαλκόνι ή κήπο.
 • Ένα πυκνό υπόστρωμα στο οποίο οι ρίζες στερούνται οξυγόνου.

Amaryllis φροντίδα στο σπίτι είναι αρκετή χρονοβόρα, απαιτεί προσοχή και κατανόηση των ζωτικών διεργασιών που συμβαίνουν στο βολβό. Ως εκ τούτου, πριν από την περάτωση σε ένα διαμέρισμα της Νοτίου Αφρικής «γυμνή κυρία», ένας αρχάριος καλλιεργητή να μάθουν γεωργικές τεχνικές σε λιγότερο σχολαστικός συγγενείς αμαρυλλίδα: Hippeastrum και Clive.

Αναπαραγωγή της αμαρυλλίδας στο σπίτι

Σπόροι και μωράκια αμυρίλλων για αναπαραγωγήΗ Amaryllis, όπως και άλλες βολβοί, στο σπίτι μπορεί να πολλαπλασιαστεί με:

 • παιδιά, που σχηματίζονται σε βολβούς ενηλίκων.
 • διαφορετικές παραλλαγές του κλάδου των βολβών.
 • σπόρους.

Οι μέθοδοι της φυτικής αναπαραγωγής δεν έχουν καμία ιδιαιτερότητα. Αλλά οι σπόροι της αμαρυλλίδας, όπως και στη φωτογραφία, διαφέρουν σημαντικά από αυτούς που σχηματίζονται μετά την επικονίαση άλλων στενά συγγενών ειδών.

Φρούτα αμυρίλιαςΔεν έχει στεγνώσει μαύρο νιφάδα όπως στην Hippeastrum και ζουμερά ακόμη μικρότερη είναι η λάμπα στο εσωτερικό του καρπού μερικές φορές δίνουν τις ρίζες και σχηματίζουν μικροσκοπικά φύτρο. Από τη μία πλευρά αυτό διευκολύνει την παραγωγή μητρικού υλικού των νέων εγκαταστάσεων, αλλά από την άλλη, για την προστασία των μικροσκοπικών λαμπτήρων είναι πολύ δύσκολο από τη βλάστηση.

Ήδη λίγες εβδομάδες μετά την επικονίαση της αμαρυλλίδας στο σπίτι οι βολβοί είναι έτοιμοι να δώσουν ζωή σε νεαρά δείγματα. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να διστάσετε. Οι σπόροι σπέρνονται, ελαφρά βαθιά εμβάθυνση του πυθμένα, σε ένα υγρό μίγμα τύρφης και άμμου και τοποθετούνται σε ένα καλά φωτισμένο μέρος.

Νεαρά αμαρυλλικά φυτά από σπόρουςΗ ριζοβολία και η εμφάνιση των πράσινων φύλλων από 3 έως 6 εβδομάδες. Με τη δέουσα προσοχή, η αμαρυλλίδα, που καλλιεργείται από σπόρους, ανθίζει μετά από 4-5 χρόνια.

Ανάλογα με την ανάπτυξη και το μέγεθος των κρεμμυδιών, κατά το πρώτο έτος μπορούν να εγκαταλείψουν την περίοδο ανάπαυσης, μέχρι το επόμενο έτος να μεγαλώσουν και να δώσουν νέο φύλλωμα. Δεν υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί τεχνητή χειμερία νάρκη για τέτοιου είδους φυτά, αλλά θα είναι χρήσιμο και ο πρόσθετος φωτισμός για τους νέους Amaryllis.

Εάν οι σπόροι που έχουν ληφθεί δεν φυτεύονται αμέσως, αποθηκεύονται σε ερμητικά σφραγισμένες σακούλες σε ένα ψυγείο στο σπίτι. Είναι σημαντικό το νερό να μην εισέρχεται μέσα στο δοχείο και οι βολβοί να μην υποβάλλονται σε μειωμένες θερμοκρασίες. Από καιρό σε καιρό, οι σπόροι εξάγονται και εξετάζονται για καλούπια ή σημάδια ξήρανσης.

Βίντεο σχετικά με τη φροντίδα ενός βολβού αμυρίλλιας

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 9 = 1