Характеристики на проектирането и монтажа на система за напояване на тревата

Поливане на мораватаЧе зелената трева по всяко време запази своята свежест, тревата раста равномерно и приятелски, собственикът на обекта се нуждае от специализирана система за напояване на моравата.

Тя не може да бъде избегната без нея поради няколко причини:

 1. Площта на парцела е твърде голяма, за да овлажнява почвата ръчно. Това е твърде трудоемко и не можем да гарантираме, че подобно поливане ще бъде равномерно.
 2. Използването на градински маркуч ще ускори поливането, но мощен струя вода неизбежно ще повреди кореновата система на тревата, ще измие почвата и ще наруши целостта на капака. И още веднъж да ходим на изумрудения килим не си заслужава.

Поливане на морава от маркучПо тази причина разнообразието от съоръжения за напояване на тревни площи и системи, базирани на него, са в голямо търсене от собствениците на градини и градини.

Видове напоителни системи за тревни площи

Съществуващите напоителни системи за тревни площи са разделени на тези, които работят в ръчни и полуавтоматични режими, но най-напълно напълно автоматизираните проекти.

Ръчно поливане на тревни площиОсновното предимство на ръчната система за напояване на тревата е ниската цена на всички компоненти. Недостатък е неизбежното участие на лице, което:

 • решава относно необходимостта да се захранва от деактивирането на влагата;
 • следи степента на овлажняване на почвата;
 • свързва и предава маркучи и всички видове косачки.

Всъщност такава система може да представлява прост контур от тръби с отстранени хидранти. Те са свързани с маркучи и друго оборудване за напояване на моравата, което помага да се намали водната струя и да се осигури максимално улавяне на района.

Подреждането на напоителната система се извършва по такъв начин, че през зимата тръбопроводът да не страда от студ. Ето защо дълбочината на тръбите в различните региони може да варира.

Системите, работещи само в полуавтоматичен режим, трябва да се включват и изключват своевременно. Полуавтоматично поливане на мораватаЗа качеството на поръсването и покритието на територията са отговорни програмируемите пръскачки за моравата.

Автоматичното поливане на тревата премахва от собственика на парцела практически всички притеснения за този етап от грижата за тревата. Това е най-скъпият и обезпокоителен вариант, но в същото време спестява максимално време, вода и е много издръжлив.

Автоматично напояване на тревата

Автоматичните напоителни системи включват няколко типа оборудване:

 • подземен тръбопровод;
 • помпа или помпена станция с правилно изпълнение;
 • сензори, които измерват почвената влага и определят необходимостта от напояване;
 • резервоар за резервно съхранение и загряване на влага;
 • електромагнитни клапани;
 • хидранти;
 • автоматизиран комплекс;
 • спринклери за моравата.

Автоматично напояване на треватаПодземната част на оборудването за напояване на тревни площи, помпени системи и автоматизация се изчислява, като се отчита производителността на източника на влага, както и изискванията за него. Разпръсквачите се избират в зависимост от конфигурацията на обекта, засадени култури и местоположението на други обекти.

Разпръсквачите за напояване на тревата могат да имат различен дизайн, от който зависи зоната и начина на напояване. Такива устройства могат да бъдат от два типа:

 • Ротационни конструкции с възможност за кръгово въртене на главната вода на почвата в радиус 11-20 м;
 • фрезованите косачки за трева не могат да се въртят, а покритието до 5 м се дължи на различни форми на дюзите.

Проектиране на напоителни системи за тревни площи

Специално проектирана напоителна системаОсновата за проектирането на системата за напояване на тревни площи е:

 • план на обекта, показващ всички сгради, огради, пътеки, големи и малки градински култури, които изискват внимание;
 • планиране с маркирано място на източника на напоителна вода;
 • данни за производителността на водата и качеството на водата.

Последната точка е изключително важна, ако се използва автономно водоснабдяване. Например, влага от естествени резервоари, дренажни системи и дъждовна вода може да съдържа увеличен брой микроорганизми, които неблагоприятно засягат почвата и растенията. Ето защо, без предварително третиране и дезинфекция, тази вода не се препоръчва за напояване.

Проектирането на напоителната система и инсталирането на оборудване за напояване на тревни площи се извършва по такъв начин, че растенията да не издържат на влага, но те не са в прекомерно навлажнен субстрат.

Скоростта на поливане се определя, като се вземат предвид:

 • вид на почвата в обекта;
 • честотата на валежите през топлия сезон;
 • температурен режим;
 • нуждите на наличните култури.

Добра напоителна система е еднородното навлажняване на цялата мораваВажно е да запомните, че поливането е предназначено за зелени площи, а не за пътеки, къщи или градински пейки. Този аспект се взема предвид при определяне на местоположението на пръскачките за моравата, тяхната мощност и дизайн.

Характеристики на инсталацията на оборудване за напояване на тревни площи

Ако тревата има проста форма и не се засаждат други декоративни култури, монтирането на оборудване за напояване на тревата може да се извърши преди засяването на тревата.

Когато тревата се засява с празнини между храсти, градински дървета или на тревата, цветните лехи са счупени, тези обстоятелства се вземат предвид при проектирането и инсталирането на напоителната система.

В такава ситуация е по-добре да стартирате тръбите, да инсталирате автоматика и други компоненти на напоителната система с големи култури, засадени на напълно подготвена площ под сеитба.

Как се монтира системата за напояване на тревата? Следвайте инструкциите:

 1. Според плана, ще бъдат направени оформлението на местата, където ще бъдат положени тръбите, хидрантите, разпределителните устройства и пръскачките.
 2. След това окопите се поставят по такъв начин, че тръбите да са под дълбочината на замръзване на почвата в района и да се осигури наклон, необходим за поддържане на налягането.
 3. Представени са тръбопроводи и цялото необходимо оборудване за автоматизация на напояването.
 4. След тестването на системата се поставят канали и се инсталира спринклер за напояване на моравата.

Ако тревата е повредена по време на монтажа на напоителната система, повредените зони се изрязват и на тяхно място се поставя трева със същата форма. За тази цел можете да използвате рулонна морава. След ремонта покритието трябва да се напоява.

При видео инсталирането и инсталирането на автоматична напоителна система

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =