Страхотна идея за хедж, без ненужни неприятности – блестящият кватоанер

Котонестър блестеше като хеджCotoneaster принадлежи към ценния род декоративни храсти, които се използват широко в подреждането на градини и паркове. Хеджът на колонадата на блестящия е най-широко разпространен, поради непретенциозното му разнообразие, бавния темп на растеж и гъстата зелена корона, която е добре лечима. През пролетта и лятото растението удовлетворява окото с буйна и гъста зеленина с тъмнозелен оттенък, който пада от зимата. Есента боядисва котонестера с най-ярките цветове – жълт и оранжев, червен и бургундски. Такава хедж винаги изглежда грандиозно и необичайно!

Конопено блясък – характеристики и описание на сорта

Котонестър блести по маршрутаКотонестърът принадлежи към храстовидните растения на семейство Rosaceae. Неговата родна география е доста голяма – това са Северен Китай, Централна Азия, Източен Сибир и Алтай. Следователно, той е непретенциозен, устойчив на сянка и устойчив на замръзване, не се страхува от газовете и праха от газовете в града. Бушът расте прав, но бавно, на височина може да достигне 1,7-2 метра.

Котонестърът е дълъг черен дроб, на едно място храстът може да расте над 50 години.

Описание на сорта Cotoneutrous лъскав:

 1. Листа. Листът е прост, малък, гъст, гладък, тъмнозелен на цвят, формата му е овална и удължена. Падането на падането пада, но има и вечнозелени сортове. красива листа cotoneaster блестяща
 2. Цветя. Цъфти храст от края на май до края на юни, съцветия са малки по размер, деликатно розово, имат приятна миризма. На фона на сочна зелена листа, цветята изглеждат изискани и красиви. цъфтящ котнестър
 3. Плодове. Бушът се опложда от четвъртата година от живота, плодовете узряват през септември. Cotoneaster плодове блестящи плодове сферична форма и черен цвят без особен вкус, някои хора ги използват за медицински цели. плод на блестящ котел

Когато решавате да създадете хедж на вашия сайт, един блестящ котонестър тук не може да остане без внимание. Неговата гъста листа изглежда като солидна стена, подходяща за всеки пейзаж и привлекателна по всяко време на годината.

Предимства и недостатъци на cotoneaster за жив плет

зона за почивка, защитена от палаткаСнимките на жив плет от котонестър са брилянтни интересни и оригинални, привличат гледки. В градинските и градински зони, оформени в цветни градини и тревни площи, проектирани многослойни пейзажни композиции. Той е засаден по градинските пътеки и бордюри, позволява се на огради и огради. ограда в паркова зонаХеджът от котонастър изглежда красив, хармоничен, ярък и чист! На твърд зелен фон, всяко високо и ниско дърво ще бъде успешно разположено, цветно легло, езерце, алпинеум или алпийски слайд наистина ще изглеждат.

ограда на cotoneaster брилянтен през есентаПредимства на брилянтен котонастър във формата на хедж:

 1. Външен вид. Красотата и сочност на хедж от котонестър е блестящ – това е главното предимство, което градинарите от всички страни са оценили.
 2. Условия на растежа. Котонестърът се вкоренява върху всякакви почви, не се страхува от суша и излишна влага, е устойчив на измръзване и ветрове, леко понася градските условия на живот.
 3. Изисквания. Бушът е добре приспособен към тежки климатични условия, не се страхува от сянка, расте на каменисти и бедни почви, като същевременно запазва високи декоративни качества.
 4. Характеристики на грижите. Инсталацията е добре приспособена на всеки терен, а котонестърът не изисква напускане, поливане и хранене. Единственият нюанс е необходимостта от редовно декоративно подрязване на клони. Само при условие на систематично рязане хеджирането ще задоволи идеалната форма и добре поддържана. храст подрязан
 5. Болести и вредители. Рано през пролетта с превантивна цел, cotoneaster се третира с инсектициди. Растението е склонно към гъбични заболявания, необходимите мерки са третирането на храсти и почви с фунгициди, спешно резитба и изгаряне на засегнатите клони.

С помощта на ножици, Cotoneaster Scrubs могат да бъдат дадени всяка форма и контур, но най-популярните са трапецовидни, правоъгълник и топка. Група от храсти може да се комбинира и да създаде необичайна зелена фигура от тях.

Засаждане и грижи за котонастър като хедж

разсад Cotoneaster брилянтниВремето за засаждане на хедж зависи от разсада. При отворени коренища оптималният пролетен или есенният период е март и април, или септември и ноември. Ако използвате растения с затворена коренова система, а след това времето на техните площадки не се ограничават до – от ранна пролет до късна есен до зимните храсти са успели да се появи и разрасне силен.

схеми за засаждане на хеджКак да засадим котонастър за жив плет:

 • високите и тънки живи плетове изискват едноредово засаждане на не по-малко от три разсада на един проточен метър земя, средната височина на храсталака е 1-1,5 метра;
 • схема Cotoneaster засаждане Hedge ниска надморска височина – това 4-5 кошера метра, засадени в две редици в шахматна дъска модел, редуващи се 40 или 50 см, не се препоръчва да се направи три серии.

засаждане на един cotoneaster блясък по къщатаГрижата за жив плет от котонестър няма да бъде трудна. Допълнително поливане е необходимо само при горещо и сухо време. За да се подобри кореновото дишане, растенията се нуждаят от плевене и разхлабване, като алтернатива – мулчиране на почвата около тялото. Ако зимният период се характеризира с тежки студове, се препоръчва за първата зима да се покрие оградата на котонастера със сухи листа, иглолистни дървета или плик.

Засаждане на котнестър за жив плет – етапи:

 1. Засаждане на ями под корена са изкопани приблизително 2 байонетни щикове – дълбочина от 50 до 70 см и със същата ширина.
 2. На дъното на ямата под корена се изсипва чакъл или разширена глина за качествено отводняване на почвата.
 3. Храстът успешно расте на различни почви, но идеалният състав за него е 2 части копка и пясък, 1 част торф.
 4. Ако желаете, можете да добавите компост към почвата, торове не могат да бъдат направени.
 5. Разсадът се засажда в съответствие с избраната схема, отначало се нуждае от достатъчно напояване.

Формиране на хедж от котонестър на брилянтен

грижи за мехлемРастежът и качеството на листата, плътността и плътността на клоните на лъскавия котнестър ви позволяват успешно да експериментирате с различни форми, очертания и вариации. Не се страхувайте да опитате ръката си в ролята на градинар – това е интересно, лесно и забавно!

Правила за рязане на хедж от брилянтен кватонестър:

 • работата по оформянето на хедж е направена от нож за четка или гоблен;
 • Образуването на короната започва, когато храсталакът достигне височина 50-60 см, това е приблизително две години от живота на растението;
 • В началото на пролетта, преди подрязването на бъбреците, трябва да се извърши внимателно подрязване на санитарните изделия;
 • първо храста се отрязва отгоре, това дава тласък за по-добър растеж на страничните издънки;
 • младите клони не са нарязани повече от 1/3 от дължината им;
 • Есенните фиданки не са отсечени за зимата;
 • оптималната периодичност на прическата – от 2 до 3 пъти за една година;
 • годишно височината на втулките се увеличава с 5-8 см, докато оградата достигне желаната височина;
 • Сложен контур е отрязан с опънати въжета или с шаблон, изработен от дървени пръти.

образувайки хедж от котонастърКотоестерът, който блести като хедж, традиционно е засаден на обществен градски район – в близост до административни сгради, културни и социални институции. Той се използва успешно за засаждане на склонове и склонове, силната коренова система не позволява срив и изхвърляне на почвата. Често се използва за постепенно украсяване на ландшафта и за украса на цветни лехи. Разнообразие от опции и решения, а растението е едно – известен и достъпен cotoneaster!

Правила за засаждане на лъскава котка – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 4