Как да подготвим мента за зимата

Монетния двор на парцелаКултурните и диви видове мента се използват активно в готварството, народната и традиционната медицина. Това ароматно растение, богато на етерични масла и отдавна известно със своите лечебни свойства, сега може да се види в градините и градините.

Но ако лятото, взе някои клончета от ароматно, лесни за приготвяне здравословен чай или бульон, използвайте пресни листа в безалкохолна напитка или сладкиши, цялата ментата е под снега през зимата. Как да запазим мента пресни за зимата? Има ли методи, които ви позволяват да използвате лечебните свойства на растението преди извора и да се насладите на аромата му?

Ако преди две десетилетия руски домакини, от навика на мента само суши, днес благодарение на развитието на технологиите и влиянието на кулинарните традиции на други страни, възможностите са се увеличили значително. Но преди да се подготви мента за зимата, тя трябва да бъде събрана и приготвена за обработка.

Събиране на мента за зимата

За прибиране на цъфтежа ментаНай-добрият сезон, когато трябва да подготвите мента за зимата, е юли и август. В повечето региони на страната мента в този момент ще цъфти или вече е коронована с розови или бледо лилаво съцветия. В листата върховете на леторастите и цветята през този период се натрупват най-голямо количество етерично масло и други активни вещества, за които културата е толкова ценна.

Най-добрите суровини могат да бъдат получени:

  • от растенията 2-3 години;
  • сутрин или вечер, когато растенията нямат роса;
  • в сухо, хладно време.

Рязането се извършва за 1/3 от дължината на стеблото, тъй като неговата твърда част не е подходяща за зимно съхранение, но до края на сезона все още може да даде нов изстрел.

Събраните зеленчуци преди транспортиране за съхранение в хладилника или преди изсушаване на мента, замразяване, внимателно сортиране, отстраняване на сухи, повредени части от растението и примеси, измиване и задължително изсушаване. Ако е желателно за зимата да се запази прясно мента, билки получени в пакети, поставени в контейнер с малко количество вода, в началото на подслон филм или прозрачна пластмасова торба и се пренасят в хладилник.

Преди сушене листата се измиватМентови филизи или стъбла, отделени от стъблото, могат да бъдат увити в хартиени салфетки и поставени в затворени торби или контейнери.

В тази форма “купчини” от мента и зелени листа запазват свежестта и девствения си вид до 4 седмици, но тогава природата си заслужава. Зелените губят цвета и еластичността, влагата и полезните вещества се изпаряват.

Съхранение на прясна мента в хладилникаКак да съхранявате мента, ако е невъзможно да запазите растенията за дълго време в хладилника? Можете да използвате един от най-старите методи – да изсъхне мента, който в тази форма ще запази както аромат, така и ценни масла.

Как да изсъхне мента у дома?

Изсушете купчините мента трябва да бъдат далеч от слънчевата светлинаСушенето на мента не изисква сериозен труд или сложни препарати. Приготвени, чисти, без следи от влага мента:

  • разбира малки греди;
  • върховете на леторастите падат в големи хартиени торби;
  • е обвит и окачен на сухо, проветриво място без достъп до слънчева светлина.

С този метод на изсушаване тревата не е изложена на ултравиолетово лъчение и топлинна радиация, вятър и прах, освен че е недостъпна за насекоми.

Ако желаете, снопчетата включват други подправки с подправки, например риган, жълт кантарион, мащерка или градински чай. Такива комплекти не само ще помогнат за диверсифицирането на пиенето на зимни чайове, но и ще станат отлично лечебно средство за лечение.

Ако мента се суши на палети, растителните суровини се разслояват тънко и осигуряват защита от слънцето, течението, насекомите или замърсителите. В този случай, за да се направи процесът по-равномерно и бързо, тревата ще трябва да бъде досадна от време на време.

Характеристики на сушене и съхранение на зелен мента

Ментовете в сушилнятаЗелените моркови, подобно на други пикантни билки, могат да бъдат изсушени в съвременните електрически сушилни, обаче в този случай е важно да се помнят някои характеристики на пикантната трева. Как да изсъхне мента, така че да задържа възможно най-много етерични масла, витамини и лекарствени вещества? Преди всичко не излагайте суровините на въздействието на повишени температури. Оптималният температурен режим за сушене на пикантни билки е 20-35 ° C. Ето защо, в електрически сешоар се използва най-нежен режим, а в печката листа на мента не се препоръчва за зимата.

Деликатните зеленчуци бързо губят влагата, така че процесът на сушене е много интензивен. Не прекомервайте мента вътре в електрическата сушилня, тъй като това ще доведе до прекомерна крехкост на листата и загуба на някои полезни свойства.

Пресен и сух ментаАко стаята, където висеше букети от мента, мокри, трева нужда възможно най-скоро да се премести на друго място, в противен случай на стъблата и листата се заселят мухъл и направи суровините негодни за консумация.

Ментовете с наднормени или високи температури се разпознават лесно от кафявия цвят на листата. Тази билка е практически без мирис и безполезна за здравето.

Как да съхраняваме мента в изсушена форма?

Изсушената подложка се съхранява в затворени контейнериПри стайна температура сушенето отнема няколко дни. Определя готовност суши мента възможно чрез натискане на плочата на листа, когато става без затруднения, с шумолене отделя от стъблото и раздробяване, изсушаване може да прекрати, раздробена суровина и опаковка за дългосрочно съхранение.

Не забравяйте как да съхранявате добре мента след изсушаване. Нарязан зелен макар и заема по-малко място, но бързо губи своята вкус и аромат, то е разумно да не се превърне в прах от суха трева, и не използвайте мелачката и нежни ръчни методи за смилане.

Най-добрите контейнери за съхранение са стъклени чисти, сухи буркани с плътно заземен капак, който не позволява да проникнат вътре нито влага, нито вредители, нито чужди миризми. На сухо, хладно място, пикантните билки запазват аромата и вкуса си до 6-8 месеца.

Как да замразите мента за зимата?

Подготовка на листа от мента за замразяванеС появата в къщите на мощни съвременни замразяващи помещения, домакинята имаше още една възможност, как да подготви мента за зимата. Под влиянието на ниските температури растението изглежда се запазва, всички процеси спират там. В резултат на това мента запазва цвят, аромат и вкусови качества. Замразеният мента за зимата може да бъде както снопчета, така и хотелски листа, опаковани измити и сушени суровини в хранителни филми, торби, фолийни или пластмасови контейнери.

Витаминни лед кубовеЛюбителите на ароматни освежаващи напитки могат да използват листа от мента, за да произвеждат кубчета лед. Почистената трева или индивидуалните цели листа се поставят във форми и в залива с варена вода, те се изпращат до фризер.

За лекарствения чай, който е изключително полезен за зимните настинки, е възможно да замразите парче джинджифил или малко лимонова кора, заедно с мента.

Замразен мента в партидни кубчетаСлед втвърдяването, кубовете удобно се съхраняват в затворени опаковки, предотвратявайки топенето и повторното замръзване.

Ароматна захар от прясна мента

Подготовка на мента със захарДруг начин да запазите мента за зимата пресни, като всички любители на сладко. Ароматна захар на базата на избрано ментово зелено е подходяща за готвене на голямо разнообразие от кулинарни ястия, може да се добави към сладкиши, напитки, плодови салати и десерти. В същото време сладостта поема всички полезни свойства на растението, а мента остава свеж за зимата.

Захарта от мента се съхранява в хладилникаЗа 200 грама натрошен зелен мента, вземете същото количество захар. Съставките са добре смляни и смесени в пасатор до равномерност, след което се разстилат върху сухи буркани, като едновременно запечатват захарта.

Захарта с мента зеленина в хладилника се съхранява за дълго време, и за да накарам храната да придобие истински аромат на това ароматно растение, добавете го вече в готовата чиния.

Зелен сироп от мента

Сироп за готвене от зелен ментаЕдна и половина чаша нарязани зеленчуци от мента от вашата градина ще ви трябва чаша захар и същото количество вода. Половината от захарта е покрита с листа от мента и оставена няколко часа, така че тревата да дава сок и захарта започва да се разтваря. От останалата захар и вода направете сироп, проверете готовността му след варене, капка по капка върху чиния. Ако капката не се разпространи, захарният сироп е готов и те могат да излеят мента.

Сиропът от мента се съхранява в затворени контейнери на хладно мястоЗа да се запазят всички свойства на растението, сиропът не трябва да се държи на огъня твърде дълго. Непосредствено след варене, тенджерът се отстранява, сиропът се охлажда и след изтриване през сито се излива в стерилизирани сухи бутилки или буркани.

Как да съхраняваме ментов сироп? Витаминът и много ароматен сироп са идеално съхранени до два месеца, ако запушени контейнери се отнемат в хладилник или изба.

Как да замразите монетния двор – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 + = 55