Bougainvillea-t szétterítjük dugványokkal

bougainvillea gyökeres vágásaBougainvillea dugványai – az egyik leggyorsabb lehetőség rövid idő alatt, hogy új üzemet szerezzenek. Nem kis jelentőségű az a tényező, hogy ezzel a reprodukciós módszerrel egy fiatal bokor már a következő évben is virágozhat. Általában ez a hegymászó bokor meglehetősen szeszélyes, és nem gyökeret vert. De ha minden rendben történik, az új hajtások nem sokáig várnak.

Mikor vágni?

A bougainville-t tavasztól a nyár végén nyújthatja. A tapasztalt floristák gyakorlatából azonban megfigyelhető, hogy a márciusig áprilisig tartó időszakban gyökerező gallyak leginkább alkalmasak.

Hogyan válasszuk ki a jobb szárat?

Csak a jó érett, lágyított hajtások alkalmasak a szaporításra. A felnőtt bokorban válassza ki a tavalyi ágat, fiatal növekedéssel, és átlósan vágja úgy, hogy a vágás hossza 7-15 cm legyen.

A szárnak legalább 2 élő vesével kell rendelkeznie. Az alsó vese és a vágás közötti távolság legalább 5 cm.

A gyökeresedés felgyorsítása érdekében a szárat növekedési stimulánst lehet feldolgozni.

Hogyan állítsunk be egy szárat?

A bougainville leggyakrabban a talajban gyökerezik, mivel vízben is rothadhat. Ehhez szükség van:

  1. Egy kis vazonchikban vagy egy 0,5 literes térfogatú műanyag pohárban helyezkedtek el a habszivacsok. Létrejön a tartály alja és a talaj közötti légnyomás, melynek következtében a víz nem fog stagnálni a talajban, és a víz alatt lefolyik, és a fiatal gyökerek nedvességet éreznek, és elkezdenék elérni. Ezen felül, egy ilyen “bélés” dugványok lesz meleg és kényelmes.
  2. Öntsön tápanyagot, de könnyű talajt (homok és tőzeg keverékét) a tetején. Nem szükséges lecsapolni.
  3. Jó a földet elönteni.
  4. A ceruza segítségével készítsen egy hornyot, és 45 fokos szögben szerelje fel a szárat, az első alsó vese belsejét. Erősen gyúrja meg.
  5. Fedjük le a tartályt egy másik üvegből vagy zsákból.
  6. Tegyél fel egy meleg ablakpárkányt, de ne a napsütésben, hanem egy másik virágcserép árnyékában.

Az alsó levelek a gyökeresedés előtt levághatók, és a fiatalok felülről vághatók.

Amikor a pohár az üvegben szinte teljesen száraz, meg kell nedvesíteni.

Az ültetett dugványok átültetésének jellemzői

Amikor a gyökerek a dugványokon keletkeznek, és teljesen feltölti az üveget, tápláló és laza hordozóanyaggal a tartályban állandó helyre kell ültetni.

Mivel a virág gyökerei nagyon törékenyek, az átültetés során lehetetlen a földet összefogni a bokor körül, hogy ne törje őket.

A transzplantációhoz való sietséghez nem szükséges, hogy a fiatal növény erősebbé váljon. A gyökeresedés általában 2-3 hónapot vesz igénybe.

Videó a bougainvillea vágott darabolásáról

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1