Ние отглеждаме къщи от разнообразен Aglaonem: особености на засаждането на растенията

разнообразен AglaonemaAglaonema е представител на семейството на Aroids. Това растение е декоративно-широколистно и има много красиви големи листа, поради което се използва широко за отглеждане в офиси и частни къщи. При естествените условия, листата на Aglaonem имат монофоничен цвят – те са оцветени в зелено. В дома има по-разнообразни сортове с листа на листата.

Aglonema много добре възпроизвежда по слоеве. С течение на времето, около храста за възрастни, се формират бебета. Когато пораснат и формират собствената си коренова система, те се отделят от майчиното растение и се трансплантират в отделен съд, като по този начин получават нов храст.

Какъв съд е необходим от Aglauname?

За засаждане на агломейните е по-добре да се използват плитки купички, защото корените не израстват далеч в нея.

Ако такава саксия не е на ръка, може да се вземе обикновен съд, но е необходимо в него да се налива добър дренажен слой, който да запълни поне една трета от височината на контейнера.

Това значително ще намали обема на саксията: няма да има излишна земя в саксията и водата ще премине добре през дренажа, което ще премахне риска от разлагане на корените. Освен това, за младо растение трябва да се използва малък съд. В просторния пот на Aglaonema не може да овладее цялата почва, ще расте слабо и може да навреди.

Какъв вид земя прилича на цвете?

Aglaonema обича лека и питателна зелена земя, в твърда почва е трудно за нея да образува бебета. Два вида почви могат да се използват за отглеждане на цвете:

  1. Смес от субстрати за съхранение: за декоративни широколистни растения и за орхидеи. Първата смес от почви е твърде хлабава и има свойство на запушване, което не е много добро за Aglaonema. Но ако го разредете със същото количество субстрат за орхидеите, ще получите оптималния вариант на почвата за ароидите.
  2. За тези цветя, които предпочитат сами да приготвят почвената смес, е необходимо да се приготвят и смесват на равни части хумус и листна пръст, добавят се около една трета от речния пясък, както и малко въглен и кора.

Как да засаждаме?

Ако една млада растение е успяла да израсне дълги корени, те не трябва да бъдат отрязани, но е по-добре да я лежи леко и да се разстила в саксия, като се поръсва с пръст. Понякога Aglaonema трябва да се намира в самия край на пота, така че да има място за полагане на корените, но няма нищо лошо в това.

При засаждането на Aglaonema трябва да се помни, че нейните корени са много крехки, така че не е нужно твърде много да се уплътнява почвата около храста, за да не се счупят.

Колко светлина иска цветът?

Подобно на всички аромати, Aglaonema не толерира пряка слънчева светлина, въпреки че това растение е сред останалата част от семейството, което се нуждае от по-светло осветление. Това се дължи на факта, че листното острие на растението има по-лек образец и за всички разнообразни сортове се знае, че изискват светлина повече от цветя с чисто зелени листа.

Какво трябва да знаете за отглеждането на Aglaonema – видео

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =