Видове и сортове Актинидия

плодове от актинидии от различни сортовеActinidia е топлолюбиво растение, което може да се отглежда в топъл климат. Плодове на Actinidia китайски плодове киви не могат да се отглеждат в Източна Европа, тъй като това растение замръзва при температура -10охВ. Вместо големите сортове актиниди във Франция, Полша и Германия, се отглежда малък плодов подвид на актинидия, актинидия. Този подвид произлиза от името на японското разнообразие от акулидии с едно и също име.

Разновидности на подтипа на аргумента

Асортиментът на подвида на аргумента е устойчив на замръзване. Те могат да издържат на температури до 26охC е под нулата. Всички сортове от този подвид са под мазнини, дръжките на листата им стават червени по време на плодния период. Плодовете достигат маса от 30 грама. Тъй като в плодовете на актинидията няма ями, можете да направите сушени плодове от тях. Кожата на плодовете е мека и годна за консумация, за разлика от плодовете с големи плодове от сортове актинидии.

Разновидностите на подвида на аргумента се нуждаят от кръстосано опрашване, поради което за всеки 5 женски растения трябва да се засади мъжка лоза.

Сорт от подвидове на актинидия colomicta

Сортовете от подвид actinidium colomicta са плодови и декоративни растения. През есента листата на тези сортове стават бели, през пролетта, а през лятото те променят оцветяването си в зелено, а до края на лятото – до лилаво. Плодовете на сортовете актинидиум на коломикта са червени или лилави, ако растението е засадено на сянка или зелено, ако лианата получава достатъчно слънчева светлина. Има и самоопрашени сортове от този подвид, които трябва да бъдат засадени на слънчево място. Периодът на цъфтеж за тези сортове идва през май, а през юли вече е възможно да се събере. Теглото на плода е от 20 g до 24 g.

Недостатъкът на този подвид на актинидия е краткият срок на годност на плода. Мини киви се пада още на втория ден след пълното узряване.

Полезни свойства на плодовете на актинидията и тяхното използване при готвене

Плодовете от актинидия съдържат голямо количество витамин С, РР, В2 и В1. Киселините, които се съдържат в целулозата, влияят добре на човешката нервна система. Ако плодовете на актинидиите се изсушат и изядат само няколко шепи на ден, ще се появи дългото чувство на ситост. За да получите максимално количество витамини, гответе компот от плодовете на актинидията. Във Франция плодовете на актинидията подготвят марината и соса, които съдържат много калории. Поради високото съдържание на калории, плодовете на актинидията се оценяват много в Китай, Япония и Испания. В Полша плодът на актинидията се използва при приготвянето на пайове с плодов пълнеж.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 18