Аз ще разбия моравата в дачата, но не знам как да го направя. Кажи ми как да подготвя почвата за тревата, така че по-късно да има добре поддържан външен вид и тревата равномерно нарастваше? Как да изберем място за него и в какви условия е необходимо да се направи тор?

Преди да влезете в лятна трева, трябва да намерите оптимален сайт за него. Тя трябва да е добре осветена, върху равна повърхност, в земята, без да се задържа вода след дъжд или сняг. Най-доброто време за полагане на тревата е края на пролетта, когато времето е достатъчно топло и почвата не е изсъхнала.

Подготовка на обекта

Избраният парцел трябва да бъде освободен от камъни, сухи клони и зеленина. За да се избегне застой на вода, е необходимо да се отстранят вдлъбнатините и издатините, а след това да се изкопаят на дълбочина до 25 см. След това е необходимо да се счупят големи буци земя. Ако сайтът е малък, тогава е по-добре да го направите с помощта на рейк, а ако е необходимо да се обработва голяма морава, за предпочитане е да го направите с мотоблок.

Ако почвата е безплодна, можете да подобрите нейното качество чрез прилагане на органични торове. В допълнение, глинеста почва трябва да се добави към пясъчната почва, а пясъкът може да се добави към тежкия чернозем. Преди да подготвим почвата за тревата, трябва да изкореним плевелната трева: акра, детелина, нивиан, глухарче. След засяването на тревата контролът на плевелите ще бъде много по-труден.

Минералните торове се въвеждат седмица преди сеитбата, докато се разпространяват около обекта и се затварят с гребла. Преди засяването на семена, почвата е уплътнена с дъска или ръчна ролка.

Внимание: тази работа не може да се направи с влажна почва след дъжд.

На земята почвата не може да се движи без специално оборудване за краката, като равномерно разпределя телесното тегло. За няколко дни преди засяването на семената почвата трябва да бъде навлажнена.

Семена за сеитба и грижи за тревата

Засаждането трябва да се извършва в сухо, сухо време. Преди сеитбата е необходимо да се измери площта на участъка и степента на консумация на семена. След това трябва да тежите поотделно за всеки метър броя семена, посочени за конкретна смес от билки. Голяма площ първо се разделя на ивици и след като всяка от тях се засява, а след това се пресича с малка хватка на съседния обект. Засяването на семена се извършва чрез вентилаторни гребла до дълбочина 1 см.

Необходимо е да се направи защитно покритие на култури от птици и прекомерно изпаряване на влага. По-добре е да се изгради от лек порест материал. По време на сухия период културите трябва редовно да се навлажняват.

Важно! Земята трябва да се напоява леко, като се използва разпръскваща дюза. Поливането под силен натиск от маркуча насърчава измиването на семена нагоре и води до неравномерно израстване на тревата. Оптимално поливане със спринклер.

Появата се появява 10-15 дни след засяването. След появата на издънки с дължина 5 см, повърхността на зоната, издигната от леторастите, трябва да бъде уплътнена с ръчна ролка. Косите кълнове ще се опрат след известно време, след което трябва да се направи прическа. Първият път, когато тревата е нарязана, когато достигне височина 10 см, оставяйки 5 см. В бъдеще тревата трябва да бъде нарязана седмично, без да се позволява прекомерна растеж. Колкото по-често отрязваме тревата (но без излишен фанатизъм), толкова по-гладка и по-красива ще бъде тревата.

Внимание! Не можете да косите влажна трева, тя може да доведе до издърпване с корените, освен че прическа ще се окаже неравномерен. Поливането на младата трева трябва да се извършва сутрин и вечер, за да не се допринесе за образуването на изгаряния при издънки.

Не е препоръчително да ходите на млада тревна площ, да не говорим за домашни любимци. Това може да наруши растежа на тревата. Необходимо е да се даде на младата трева да стане по-силна. Азотните торове трябва да се внасят в почвата в началото на пролетта, а през лятото – калиеви и фосфатни торове. Млада трева е полезна за зимуване с хумус. През пролетта той ще осигури подкрепа на първите издънки. При правилна грижа тревата ще влезе в сила след няколко години и ще покрие повърхността на моравата с плътен килим, който вече не се страхува от механично въздействие.

Видео: как да се подготви и сее тревата